ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Ο Παναγιώτης Νίκας παρουσίασε τον σχεδιασμό υποδομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον Κώστα Καραμανλή

Ο Παναγιώτης Νίκας παρουσίασε τον σχεδιασμό υποδομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον Κώστα Καραμανλή
Τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως προς τα μεγάλα έργα υποδομής, προκειμένου η περιοχή αυτή να βαδίσει σύμφωνα με τις αναμφισβήτητες δυνατότητες που διαθέτει, παρουσίασε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επισκέφθηκε την Τρίπολη την Πέμπτη 16 Ιουλίου.


Ο περιφερειάρχης είχε στο γραφείο του συνεργασία με τον υπουργό, ο οποίος συνοδευόταν από τον υφυπουργό Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Βλάση, τον γενικό γραμματέα Μεταφορών Νίκο Σταθόπουλο, άλλα στελέχη του υπουργείου, καθώς επίσης τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Θανάση Κοτταρά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Περικλή Νικολάου.

Μετά την συνεργασία των δύο πλευρών, παρουσία αντιπεριφερειαρχών και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έγιναν δηλώσεις τόσο από τον υπουργό Κ. Καραμανλή, όσο και από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα, ενώ χαιρέτισε και ο υφυπουργός Κ. Βλάσης.

Ακολούθησε η υπογραφή -από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Περικλή Νικολάου- του χρησιδανείου προς την Περιφέρεια της ανενεργού μετρικής γραμμής από την Κόρινθο μέχρι το Δερβένι, συνολικού μήκους περί τα 60 χιλιόμετρα, ο χώρος της οποίας θα διαμορφωθεί σε οικολογικό – περιβαλλοντικό – πολιτιστικό πάρκο, σε εφαρμογή του μάστερ πλαν που θα αρχίσει σύντομα να εκπονείται.

Στον υπουργό, ο περιφερειάρχης επέδωσε αντίγραφο του εμβλήματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενός αναγλύφου με τον μυθικό ήρωα Πέλοπα, καθώς και εκδόσεις οδηγών και βιβλίων σχετικά με τις Περιφερειακές Ενότητες, αλλά και τοπικά προϊόντα από διάφορες περιοχές της Περιφέρειας.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π. ΝΙΚΑ

Απευθυνόμενος ο περιφερειάρχης στον υπουργό, κι αφού τον καλωσόρισε και τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του, αλλά και το έργο του στο υπουργείο -τόσο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσο και εν γένει-, σημείωσε:

“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται κάτω από τις δυνατότητές της και καταβάλουμε μεγάλες και συνεχείς προσπάθειες ώστε η ιστορική αυτή περιοχή να φθάσει στο επίπεδο στο οποίο δικαιούται να βρίσκεται.

Εχουμε κάνει σχεδιασμό για μεγάλα έργα σε κάθε μία από τις Περιφερειακές Ενότητες.

– Για την Κορινθία, είναι το θέμα της καταργημένης σιδηροδρομικής μετρικής γραμμής των 60 χιλιομέτρων, από την Κόρινθο ώς το Δερβένι. Ευχαριστώ για τη συμβολή σας κύριε υπουργέ στο να παραχωρηθεί η εν λόγω γραμμή στην Περιφέρεια προκειμένου ο χώρος που καταλαμβάνει να αποτελέσει ένα μεγάλο οικολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο. Το μεγάλο αυτό έργο θα μεταμορφώσει την περιοχή, η οποία ταλαιπωρείται από περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ευχαριστίες για το ίδιο θέμα απευθύνω και στα στελέχη της ΓΑΙΑΟΣΕ και του ΟΣΕ γενικότερα, για την πολύτιμη βοήθειά τους, όπως επίσης και προς τον γενικό γραμματέα Μεταφορών.

Επίσης κορυφαίο ζήτημα για την Κορινθία αποτελεί και η αναγκαιότητα άμεσης παράδοσης της μελέτης για τα διαβρωτικά φαινόμενα στον Κορινθιακό Κόλπο.

– Για την Αργολίδα, ολοκληρώνεται η μελέτη διασύνδεσης, επιτέλους, του Ναυπλίου και του Αργους με τον αυτοκινητόδρομο Α7 του “Μορέα”.

– Για την Αρκαδία υπάρχει εδώ και 40 – 50 χρόνια το μεγάλο θέμα της παράκαμψης των Λαγκαδίων, έργο του οποίου πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η μελέτη, να παραδοθεί στην Περιφέρεια προκειμένου να το εντάξουμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

– Για τη Λακωνία είναι ο δρόμος από τη Σπάρτη μέχρι το Γύθειο, η μελέτη του οποίου γίνεται από το υπουργείο Υποδομών κι αν μας παραδοθεί εγκαίρως, το εν λόγω έργο θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, στην τροποποίηση του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

– Για τη Μεσσηνία, έχουμε τους δύο οδικούς άξονες, αφ’ ενός ο δρόμος από την Καλαμάτα μέχρι τον Ριζόμυλο -έργο για το οποίο πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων- και αφ’ ετέρου ο δρόμος από το Καλό Νερό μέχρι την Τσακώνα.
Τονίζω, παράλληλα, ότι για μας είναι κρίσιμο και θέμα μεγάλης σημασίας η ενεργοποίηση -στο σύνολό της- τής σιδηροδρομικής γραμμής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέχρι την Καλαμάτα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ανάπτυξη των Βιομηχανικών Περιοχών Τρίπολης, Καλαμάτας, Μελιγαλά -και σε λίγο της Μεγαλόπολης, όπου έχουμε το ειδικό πρόβλημα της μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή-, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα μεταφορών με σιδηρόδρομο.

Τονίζω ότι είμαστε έτοιμοι ως Περιφέρεια να δεσμεύσουμε χρήματα και να συνεργαστούμε με τον ΟΣΕ και για τη συντήρηση της γραμμής μέχρι την Καλαμάτα, αλλά και για τη μελέτη κανονικοποίησης, όπως πράξαμε και για τη γραμμή από την Κόρινθο μέχρι το Ναύπλιο, η οποία αναμένεται να επανενεργοποιηθεί μέσα στην επόμενη χρονιά και ως Περιφέρεια δεσμεύσαμε προς τούτο πίστωση 15.000.000 ευρώ. Για το τελευταίο ευχαριστούμε τον ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ και για τη δική τους προσπάθεια και συμβολή.

Ευχαριστούμε για την έλευσή σας, θα είμαστε συμπαραστάτες εν τοις πράγμασι στο έργο σας”.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ