ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Δημοκρατική Συνεργασία: Η Αγία Σοφία είναι μνημείο που δεν ανήκει στην Τουρκία αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:28:00 μ.μ. | |
Δημοκρατική Συνεργασία: Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που δεν ανήκει στην Τουρκία αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας να καταργήσει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου του 1934, την οποία είχε υπογράψει ο θεμελιωτής της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ και μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε μουσείο καθώς και η υπογραφή στη συνέχεια από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του Προεδρικού διατάγματος με το οποίο το μνημείο περνά στην αρμοδιότητα της τουρκικής Προεδρίας και συγκεκριμένα στη διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων, άνοιξαν τον δρόμο ώστε ένα από τα εμβληματικότερα και ιστορικότερα μνημεία του κόσμου να μετατραπεί σε τζαμί.

Η συγκεκριμένη απόφαση, έχει ξεκάθαρη εσωτερική πολιτική στόχευση και συμβολίζει, με τον πιο ακραίο τρόπο, τη στρατηγική επιλογή του Ερντογάν να τοποθετήσει την Τουρκία εκτός των ορίων της Δύσης. Όχι απλώς εκτός των ορίων του δυτικού νομικού και πολιτικού πολιτισμού, αλλά εκτός των ορίων της Δύσης ως ιστορικής και στρατηγικής οντότητας. Ο νομπελίστας Τούρκος διανοούμενος Ορχάν Παμούκ δήλωσε συγκλονισμένος: «η κίνηση της Άγκυρας μας αφαίρεσε την υπερηφάνεια που είχαμε (οι Τούρκοι) να είμαστε μέρος ενός κοσμικού μουσουλμανικού κράτους»!

Η Αγία Σοφία, αυτό το αρχιτεκτονικό κόσμημα με ιστορία 1500 ετών, το οποίο αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco από το 1985, ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και όχι μόνο στην Τουρκία. Η μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος θα αποτελέσει προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και όχι μόνο για την Ελλάδα.

Η Χώρα μας, θα πρέπει να κινηθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και μακριά από ευτυχώς λίγες ανόητες έξαλλες οπισθοδρομικές και βαθιά συντηρητικές φωνές, οι οποίες ζητούν αντίστοιχα αντίποινα για την πράξη της Τουρκίας, στην κατεύθυνση της ανάδειξης του ζητήματος σε παγκόσμιο επίπεδο και στην αμφισβήτηση της νομιμότητας της μονομερούς αυτής απόφασης στα αρμόδια παγκόσμια όργανα. Ο ΟΗΕ, η Unesco, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταδικάσουν απερίφραστα την ενέργεια της Τουρκίας και να επιβάλουν τις απαραίτητες κυρώσεις, μέχρι την αναθεώρηση της. Τα απλά λόγια συμπαράστασης δεν αρκούν.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, θα πρέπει επίσης, μέσω της ΔΟΕ, να ενεργοποιήσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (ETUCE) όσο και σε Παγκόσμιο (Education International) και να ζητήσει ψηφίσματα καταδίκης της απαράδεκτης ενέργειας. Στην ίδια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν και οι Πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών της Χώρας.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς, τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, τα πολιτικά κόμματα και τον ελληνικό λαό σε συστράτευση προκειμένου ενωμένοι να αγωνιστούμε όλοι, για την αποτροπή της επαίσχυντης πράξης της Τουρκίας.

Δημοκρατική Συνεργασία
Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ