ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Τι αποφασίσθηκε στην σύσκεψη Μενδώνη - Ανδριανού για το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:33:00 μ.μ. | | |
Σύσκεψη Μενδώνη και Ανδριανού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους
 Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε την Κυριακή 26/7/2020 με τον Βουλευτή Αργολίδας κ. Γιάννη Ανδριανό χώρους πολιτισμού στο Άργος, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και αντιδημάρχους, εκπροσώπους του Δήμου Άργους Μυκηνών για την λύση των υπαρχόντων προβλημάτων ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες και ό,τι συμπληρωματικές ενέργειες χρειάζονται για την μεταφορά των εκθεμάτων του Μουσείου στη μουσειακή αποθήκη ώστε να ξεκινήσουν σύντομα οι σχετικές εργασίες για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου
.

Κατά τη σύσκεψη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της Υπουργού κ. Μενδώνη με τον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα ο οποίος στηρίζει και ουσιαστικά το έργο αυτό που το χρηματοδοτεί πλέον η Περιφέρεια. Με εντολή της Υπουργού εστάλη κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου σήμερα (29/7/2020) στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους και μαζί με εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας που θα αναλάβει το έργο, πραγματοποίησαν αυτοψία. Εντός των επόμενων ημερών (την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, μετά και από δήλωση της Υπουργού), επίκειται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης του σημαντικού αυτού έργου για το Άργος, την Αργολίδα και την Ελλάδα, προϋπολογισμού περίπου 2.5 εκατομμυρίων μετά την έκπτωση.

Η κ. Μενδώνη δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ολοκληρώσαμε μία σύσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους για την εξέλιξη του έργου. Όπως είναι γνωστό, το σύνολο των μελετών που αφορούν την αποκατάσταση του κτιρίου, την επέκταση του μουσείου προκειμένου να αποκτήσει τους αναγκαίους χώρους που το εξασφαλίζουν την δυνατότητα και την προοπτική ενός σύγχρονου μουσείου, ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση μελετών και εκτέλεσης έργων μουσείων και πολιτιστικών κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού το Δεκέμβριο του 2015.

Μετά από μία σιωπή κάποιων χρονών, το έργο το οποίο εντάχθηκε στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Πελοποννήσου του τρέχοντος ΕΣΠΑ, δηλαδή του 2014 – 2021, τον Ιούλιο του 2019, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 7 Ιουλίου, δημοπρατήθηκε κανονικά και 31 Ιουλίου υπογράφεται σύμβαση με τον ανάδοχο. Ο προϋπολογισμός ένταξης του έργου ήταν 5 εκατομμύρια περίπου ευρώ, η σύμβαση με τον ανάδοχο είναι λίγο λιγότερα από 2,5 εκατομμύρια δεδομένης της έκπτωσης η οποία προέκυψε από την διαγωνιστική διαδικασία.

Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης 24 μήνες και αυτό πού είδαμε με τους αρμόδιους αντιδημάρχους στη σύσκεψη, με τον βουλευτή κύριο Ανδριανό, την προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Αργολίδας την κυρία Παπαδημητρίου και τους συνεργάτες της, είναι το πώς θα ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία της έγκρισης τους μουσειολογικής μελέτης και η εκπόνηση της μουσειογραφικής, ώστε στο χρόνο εκτέλεσης του κτιριακού έργου να είμαστε απολύτως έτοιμοι και ώριμοι για να αρχίσει η υλοποίηση και του εκθεσιακού προγράμματος. Ο στόχος είναι στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, σε ένα διάστημα περίπου έξι με οχτώ μήνες μετά την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών, να έχει ολοκληρωθεί και η έκθεση του μουσείου προκειμένω πλέον μετά από αρκετά χρόνια να αποδοθεί στους πολίτες του Άργους και τους επισκέπτες».

Ο κ. Ανδριανός στις δηλώσεις του επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη για το δεδομένο ενδιαφέρον της για τον πολιτισμό σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και μιλώντας ως βουλευτής Αργολίδας, για το Ναύπλιο, για το Άργος, για την Επίδαυρο και την Ερμιονίδα. Το έχει αποδείξει και ως Γενική Γραμματέας, που είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί της ως Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, όταν είχαμε δρομολογήσει αρκετά από τα έργα που πλέον είναι σε φάση εξέλιξης.

Ένα από αυτά τα έργα είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους στο οποίο δυστυχώς, όπως είπε και η Υπουργός, υπήρξε καθυστέρηση από το 2015 μέχρι το 2019. Όμως ήδη έχουν δοθεί οι εντολές και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για αυτό το απαραίτητο έργο το οποίο το οφείλουμε στο Άργος. Δεν νοείται η αρχαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης να μην έχει ένα σύγχρονο μουσείο. Αυτό λοιπόν το έργο θα ολοκληρωθεί και ήδη όπως είπε η υπουργός στις 31 Ιουλίου θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο.

Είχαν γίνει τα πρώτα βήματα, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών και ο Δήμαρχος Δημήτρης Καμπόσος είχε παραχωρήσει την μουσειακή αποθήκη. Ήδη με έναν προϋπολογισμό 720.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2014, την είχαμε συντηρήσει και είχαμε εξασφαλίσει τις συνθήκες για να φιλοξενήσει όλα τα εκθέματα, τα αρχαιολογικά ευρήματα μέχρι να τελειώσει αυτό το έργο. Μάλιστα αυτή την μουσειακή αποθήκη θα την επισκεφτούμε σε λίγο.

Οφείλω λοιπόν να πω ότι σήμερα είμαι αισιόδοξος για αυτό το έργο και αυτό δηλώνει η παρουσία μας με την κυρία Υπουργό, την οποία θέλω να ευχαριστήσω όπως και την διευθύντρια της εφορείας αρχαιοτήτων κ. Παπαδημητρίου και τους συνεργάτες της για το σημαντικό έργο που επιτελούν στην Αργολίδα, μια περιοχή - αρχαιολογικό πάρκο με πολλά μνημεία και βαριά πολιτιστική κληρονομιά, τα οποία σε όλα τα επίπεδα παλεύουμε ώστε να τα συντηρήσουμε να τα αναδείξουμε όπως οφείλουμε.

Για άλλη μία φορά θερμά ευχαριστώ κ. Υπουργέ για την παρουσία σας εδώ η οποία δείχνει ότι το ενδιαφέρον σας είναι ουσιαστικό. Είμαστε πολιτικοί των έργων και όχι των λόγων και αυτό αποδεικνύεται και με τις πιέσεις που ασκείτε και με τις κατευθύνσεις που δώσατε ώστε αυτό το έργο να ολοκληρωθεί στα επόμενα 2 - 2,5 χρόνια».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ