ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Ενημέρωση Βορίδη και Λυκουρέντζου στη Βουλή για ΕΛΓΑ και αγροτικά - Παρέμβαση Ανδριανού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:45:00 μ.μ. | | |
Ενημέρωση Βορίδη και Λυκουρέντζου στη Βουλή για ΕΛΓΑ και αγροτικά - Παρέμβαση Ανδριανού
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Βορίδη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:


«Θέλω να ευχαριστήσω και εγώ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη για την παρουσία του και την ενημέρωση που μας έκανε, καθώς και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και φίλο Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον αντιπρόεδρο.

Κύριε Υπουργέ, είναι πολύ σημαντικά αυτά που μας είπατε για την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ, ένας οργανισμός που είναι βασικός πυλώνας για την στήριξη του αγρότη, για την στήριξη της εθνικής παραγωγής και των εθνικών προϊόντων. Υπάρχουν πολλά προβλήματα - το βασικότερο που αναφέρθηκε και από τους προλαλήσαντες είναι η αναθεώρηση του κανονισμού. Έχουμε την κλιματική αλλαγή, έχουν προστεθεί καινούργιες ασθένειες, και δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτή η αναθεώρηση του κανονισμού του οργανισμού δεν έχει γίνει, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε επανειλημμένως δεσμευτεί ότι θα προχωρούσε γιατί αυτό ήταν δίκαιο προς τους αγρότες. Τεράστια τα προβλήματα λοιπόν των αγροτών.

Είναι πολύ σημαντική η στήριξη και η απόφαση του Πρωθυπουργού και η δική σας για την επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό για πρώτη φορά μετά το 2011 του οργανισμού με 35 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει και την βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει τον ΕΛΓΑ και βεβαίως είναι και μια απάντηση σε όλη αυτή την παραφιλολογία και την παραπλάνηση, την παραπληροφόρηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήθεν ιδιωτικοποίηση, το χάρισμα του ΕΛΓΑ στους ιδιώτες.

Όπως είπατε κύριε Υπουργέ δεν υπάρχει και ενδιαφέρον από τους ιδιώτες για να πάρουν τον ΕΛΓΑ και άρα να περάσει η ασφάλιση των αγροτικών προϊόντων σε ιδιωτικά χέρια. Επομένως δεν χρειάζεται να αφιερώνουμε χρόνο και να μιλάμε για ένα θέμα το οποίο δεν υπάρχει.

Οι καινούργιες ασθένειες είναι πολλές λόγω της κλιματικής αλλαγής, και οι αγρότες αντιμετωπίζουν λόγω αυτού του γεγονότος πολλά προβλήματα. Έχουμε τους καύσωνες πλέον σε καιρό ανθοφορίας όπως στην ελαιοπαραγωγή φέτος. Οι ελαιοπαραγωγοί μετά το τεράστιο πρόβλημα της χαμηλής τιμής του ελαιολάδου που είχαν αντιμετωπίσει περίμεναν μια καλύτερη παραγωγή φέτος. Δυστυχώς όμως ο καύσωνας στην ανθοφορία έφερε τεράστια προβλήματα όπως έφερε βεβαίως και στα εσπεριδοειδή, όπου έχει μειώσει την καρπόδεση.

Και τα προβλήματα λοιπόν στην καρπόδεση των εσπεριδοειδών είναι μεγάλα και βεβαίως στο θέμα του αντικειμενικού συστήματος εκτιμήσεων στο οποίο αναφερθήκατε και είπατε ότι θα δώσετε βάρος και λύση. Είναι βασικό γιατί έτσι θα κερδίσει ο ΕΛΓΑ την αξιοπιστία που πρέπει να έχει οργανισμός απέναντι στους αγρότες που πληρώνουν αυτά τα ασφάλιστρα. Για να μην υπάρχει λοιπόν το πρόβλημα και η αμφιβολία για τα ποσοστά των ζημιών θεωρώ πολύ σημαντική τη νέα τεχνολογία που είπατε ότι θα εφαρμόσετε σ’ αυτή την εκτίμηση και θα δώσει βεβαίωση τη δυνατότητα της άμεσης αποζημίωσης χωρίς τις καθυστερήσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα και φτάνουν τους μήνες αλλά και πέραν του χρόνου, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να παράγουν και να χρηματοδοτήσουν την νέα παραγωγή τους.

Πολύ επίσης, και απάντηση και σε συναδέλφους της αντιπολίτευσης, είναι η διασφάλιση των χρημάτων της αποζημίωσης των παραγωγών στις λαϊκές αγορές αλλά και των κτηνοτρόφων με τα 4 €. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, το είπατε και προχθές, το ξεκαθαρίσατε και σήμερα, ότι έχει έρθει, έχει υπογραφεί η απόφαση από την Ευρωπαΐκή Επιτροπή και η έγκριση για τα συγκεκριμένα κονδύλια, οπότε περιμένουμε τις διαδικασίες ώστε να πιστωθούν στους λογαριασμούς των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των παραγωγών των λαϊκών αγορών τα ποσά που δικαιούνται λόγω της ζημιάς που έπαθαν με τον κορωνοϊό.

Πρέπει να δείτε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει παραγωγή κύριε Πρόεδρε και στην Αργολίδα, όπου έχουμε για παράδειγμα ένα τεράστιο πρόβλημα με την τριστέτσα. Εδώ κινδυνεύει - ο Υπουργός το ξέρει και είχε ενημερωθεί - με αφανισμό όλο το φυτικό κεφάλαιο των εσπεριδοειδών. Είναι μία ασθένεια τεράστια και τα κίνητρα δεν είναι αυτά που ίσως πρέπει. Γενικά πρέπει να δώσουμε βάρος στην αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής η οποία είναι πραγματικά επικίνδυνη για το φυτικό κεφάλαιο.

Και θέλω να θέσω και ένα άλλο θέμα σχετικά με τα ασφάλιστρα, και θέλω να το δείτε κύριε Πρόεδρε του ΕΛΓΑ. Υπάρχουν παραγωγοί εσπεριδοειδών οι οποίοι έχουν στα κτήματα τους ανεμομείκτες, καταρχήν πληρώνουν ασφάλιστρα, και όταν παθαίνουν ζημιά για κάποιο λόγο, γιατί κάποιοι έκλεψαν τα καλώδια, τον χαλκό και δεν λειτούργησε ο ανεμομείκτης, δεν αποζημιώνονται. Αυτό πρέπει να το δείτε - ή δεν πρέπει να πληρώνουν καθόλου ασφάλιστρα όσοι έχουν ανεμομείκτες, ή αφού πληρώνουν, όταν παθαίνουν ζημιά θα πρέπει να αποζημιώνονται».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ