ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βηρυτός - Πληροφορίες για μια Ελληνίδα νεκρή και 5 Έλληνες τραυματίες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:21:00 μ.μ. |
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βηρυτός - Πληροφορίες για μια Ελληνίδα νεκρή και 5 Έλληνες τραυματίες
Η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού, την επομένη των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι, που προκάλεσαν άνευ προηγούμενου υλικές ζημιές, ενώ παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό.

Η κυβέρνηση κήρυξε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη της Βηρυτού για δύο εβδομάδες», ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η υπουργός Ενημέρωσης Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ.

Επιπλέον, η λιβανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε την πολύνεκρη έκρηξη μία ημέρα πριν.

Απευθυνόμενη στην ανώτατη στρατιωτική εξουσία που θα είναι επιφορτισμένη με τα θέματα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση «ζητά να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση του αμμωνίου», από την άφιξη του φορτίου στη Βηρυτό το 2014 έως τη χθεσινή έκρηξη, επισήμανε η Σαμάντ, χωρίς να κατονομάσει τους υπεύθυνους ούτε τον αριθμό τους.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου για τη διαχείριση της κρίσης.

Άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας στο Λίβανο - Πληροφορίες για μια Ελληνίδα νεκρή - Στους 5 οι Έλληνες τραυματίες, οι δύο σε σοβαρή κατάσταση

Η Ελλάδα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στον λιμένα της Βηρυτού σε επικοινωνία με τις αρχές του Λιβάνου, προκειμένου να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή της στη χώρα και την ετοιμότητά της να συνδράμει στην αντιμετώπιση των συνεπειών των φονικών εκρήξεων που σημειώθηκαν. Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι μία Ελληνίδα πολίτης είναι νεκρή ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη Βηρυτό, οι Έλληνες τραυματίες ανέρχονται σε πέντε συνολικά, εκ των οποίων οι δύο σε σοβαρή κατάσταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη και αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου, αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει κάθε αναγκαία συνδρομή, με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον συντονισμό του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκονται σε συνεχή επαφή, τόσο με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ όσο και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό της αποστολής βοήθειας στην πληττόμενη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει συγχρόνως βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση, καθώς και την έξαρση του κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο Λίβανο ο υφ. Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης

Η ελληνική βοήθεια στο Λίβανο περιλαμβάνει, κατ' αρχήν, την αποστολή κλιμακίου της ΕΜΑΚ για την ενίσχυση του διασωστικού έργου των αρχών του Λιβάνου στον τόπο της τραγωδίας, ενώ υπάρχει ετοιμότητα για αποστολή περαιτέρω βοήθειας αν κριθεί σκόπιμο, δεδομένης της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να συνδράμει τη χώρα με κάθε μέσο που μπορεί να διαθέσει.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το γεγονός ότι τους Έλληνες διασώστες συνοδεύει, κατόπιν πρωτοβουλίας του Νίκου Δένδια, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου, για την παροχή αρωγής σε Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν τυχόν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού, παρέχοντας στοιχεία επικοινωνίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Λίβανο.

Για μια Ελληνίδα νεκρή κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές


Όπως διευκρινίζουν διπλωματικές πηγές, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι μία Ελληνίδα πολίτης φέρεται να έχει χάσει τη ζωή της και ότι δύο ακόμη Ελληνίδες συγκαταλέγονται μεταξύ των τραυματιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ελληνορθόδοξο νοσοκομείο της Βηρυτού ετέθη εκτός λειτουργίας και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

Η ελληνική Πρεσβεία στη Βηρυτό βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρχές του Λιβάνου και με την ελληνική κοινότητα που διαμένει στη χώρα και παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, ενώ ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις.

Οδηγίες ΥΠΕΞ προς Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο

Οδηγίες για ους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: kt@mfa.gr

Κ. Βλάσης: Η Ελλάδα στέκεται εμπράκτως στους πολίτες του Λιβάνου

Τηλεφωνική επικοινωνία με την πρέσβη της Ελλάδος στη Βηρυτό είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα στέκεται εμπράκτως στους πολίτες του Λιβάνου, καθώς μετά από εντολή του πρωθυπουργού αναχώρησε C-130 με ομάδα έρευνας και διάσωσης.

"Σήμερα είχα τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρέσβυ μας στην Βηρυττό κ. Φουντουλάκη που με ενημέρωσε για την κατάσταση ενώ παράλληλα γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να εντοπιστούν τυχόν συμπατριώτες μας που «χτυπήθηκαν» από τις φονικές εκρήξεις.- Kostas Vlasis (@KostasVlasis) "

«Στεκόμαστε δίπλα στο λαό του Λιβάνου, που χθες έζησε μια πραγματική τραγωδία! Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων», ανέφερε ο κ. Βλάσης.

«Σήμερα είχα τηλεφωνική επικοινωνία με την πρέσβυ μας στην Βηρυτό κ. Φουντουλάκη που με ενημέρωσε για την κατάσταση ενώ παράλληλα γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να εντοπιστούν τυχόν συμπατριώτες μας που "χτυπήθηκαν" από τις φονικές εκρήξεις», πρόσθεσε.

«Τα στελέχη της πρεσβείας είναι στη διάθεση των εκεί συμπατριωτών μας όπως και η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ. Η χώρα μας στέκεται και εμπράκτως στους πολίτες του Λιβάνου καθώς μετά από εντολή του πρωθυπουργού @kmitsotakis αναχώρησε C-130 με ομάδα έρευνας και διάσωσης», κατέληξε ο κ. Βλάσης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ