ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Εισήγηση της Γκέλης Ντηλιά στο 1ο διεθνές συνέδριο του τμήματος ξένων γλωσσών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:40:00 π.μ. |
Εισήγηση της Γκέλης Ντηλιά στο 1ο διεθνές συνέδριο του τμήματος ξένων γλωσσών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Το 1ο Διεθνές Συνέδριο του Τμήματος Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας θα διεξαχθεί διαδικτυακά, λόγω Covid-19, το διήμερο 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2020.

Δύο χρόνια πριν, στις 27/9/2018 η εθελόντρια καθηγήτρια Αγγλικών και Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων Καταστημάτων Κράτησης Γκέλη Ντηλιά, περνούσε τη πύλη των Φυλακών Ναυπλίου για να διδάξει τους κρατουμένους. Μέσω αυτής της δράσης οι μαθητές σε ρόλο ηθοποιού απέδωσαν αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα το έργο «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς, κάνοντας πρόβες παράλληλα με τα μαθήματα. Μέσα σε ενάμιση μήνα είχαν μάθει τους ρόλους τους. Κάποιοι έπαιξαν διπλούς, ώστε να αποδοθεί καλύτερα το έργο. Αυτό αποτελεί όχι μόνο πανελλήνιο ρεκόρ αλλά και ευρωπαϊκό καθώς, εκτός των αγγλόφωνων χωρών, τα θεατρικά παρουσιάζονται στην επίσημη γλώσσα του κράτους.

Στις 20/12/18 η παράσταση που ανέβηκε θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων όσων την παρακολούθησαν. Οι κάθε είδους διαφορές, προσωπικές, θρησκευτικές, πολιτικές, πολιτιστικές κλπ παραμερίστηκαν, έτσι ώστε να καταφέρουν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και να σταθούν επάξια μπροστά στο κοινό. Οι φυλακισμένοι διαθέτουν πολλά ταλέντα που εκπλήσσουν και τους ίδιους. Η εκπαίδευση τους προσδίδει αυτοπεποίθηση και τους βοηθά στην επανένταξη.

Το θέμα της εισήγησής της, που θα περιληφθεί στον τόμο των πρακτικών του Συνεδρίου, αφορά την διδασκαλία των αγγλικών σε μια ελληνική φυλακή- πώς αυτή μετατρέπεται σε μια παραγωγική εμπειρία. Ο τίτλος είναι «Teaching English in a Greek Prison: A Fruitful Experience» και επιλέχτηκε για την πρωτοτυπία και μοναδικότητά του. Σκοπός του Συνεδρίου είναι πώς οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της σύγχρονης πραγματικότητας σε σχέση με τις εναλλακτικές προσεγγίσεις που ανοίγονται.

Η Γκέλη Ντηλιά κατάγεται από το Βόλο αλλά κατοικεί στο Ναύπλιο. Έχει αφιερωθεί στην εκπαίδευση και υποστήριξη της ευάλωτης ομάδας των φυλακισμένων μέσα από τον εθελοντισμό, διδάσκοντας και διεξάγοντας Σεμινάρια-Εργαστήρια Ποίησης στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας των Καταστημάτων Κράτησης ανά την Ελλάδα. Παράλληλα γράφει «Τα Ποιήματα και Διηγήματα της Φυλακής» και το βιβλίο με τη βιο-αφήγηση ενός πρώην εγκλείστου μαθητή της που θα εκδοθεί το 2021.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ