ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Παρουσίαση βιβλίου: Παναγής Γ. Τόμπρας - "Κάποτε... το χωριό μας"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:27:00 μ.μ. | | |
Παρουσίαση βιβλίου: Παναγής Γ. Τόμπρας - "Κάποτε στο χωριό μας"
Ο Παναγής Γ. Τόμπρας, γνωστός από τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στον τομέα της αγροτικής βιομηχανίας, έχει ήδη παρουσιάσει μια ενδιαφέρουσα βιογραφική συλλογή διηγημάτων με τίτλο «5+1». 

Η νέα του έκδοση, επίσης βιογραφική, είναι αφιερωμένη στο χωριό του, το Μέρμπακα (Αγ. Τριάδα), έναν τόπο με σημαντική αγροτική οικονομία και μια ζηλευτή θέση στην ιστορία της Αργολίδας καθώς φιλοξενεί σημαντικά βυζαντινά μνημεία. Με 46 μικρές ιστορίες, ο Παναγής Γ. Τόμπρας καταγράφει την ιστορία του χωριού του όπως την βίωσε και από την χιουμοριστική της πλευρά. Καθημερινά γεγονότα αλλά και εκείνα που σημάδεψαν τη χώρα σε μια δύσκολη εποχή, πρόσωπα της περιφέρειας και πρόσωπα ξενιτεμένα του χωριού, μηχανές και εργασία, μια σειρά από στοιχεία που οργάνωσαν τη ζωή στο χωριό και που τα φέρνει ξανά στο φως της μέρας ο συγγραφέας. Μέσα από τη χιουμοριστική ματιά του συγγραφέα ξετυλίγεται ο αγώνας για την επιβίωση, η «καπατσοσύνη» των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας και σημαντικές πληροφορίες για το χωριό που διασώζονται με την ευαισθησία του προσεκτικού βιογραφήματος.
Η Cadillac

O Δημήτρης Χ. τη δεκαετία του ’30 ήταν πολύ καλός οδηγός, εκπαιδευθείς στον στρατό, που ήταν και η μοναδική τότε σχολή οδήγησης. Οι οδηγοί της δεκαετίας αυτής ήταν τότε περιζήτητοι και ακριβοπληρωμένοι. 

Πως και από ποιον έλαβε την πληροφορία δεν γνωρίζω, εντούτοις ο Δημήτρης παρουσιάστηκε στο ξενοδοχείο της Αθήνας «Μεγάλη Βρετανία», καθώς ζητούσαν οδηγό για μια Cadillac για περίπου ένα μήνα, προκειμένου ένα πλούσιο ζευγάρι Ελληνοαμερικανών να ξεναγούνταν στους αρχαιολογικούς χώρους των Δελφών, της Ολυμπίας, της Επιδαύρου και του Σουνίου. 

Η υπεύθυνη ξεναγός περίμενε τον Δημήτρη στο γκαράζ όπου ήταν παρκαρισμένη η Cadillac. Όταν ο Δημήτρης εμφανίστηκε στο γκαράζ δεν υπήρχε εκεί άλλο αυτοκίνητο. Τυπικός ως επαγγελματίας, άνοιξε το καπό, έλεγξε λάδια και νερό και άνοιξε το πορτμπαγκάζ ώστε να βεβαιωθεί για την ύπαρξη γρύλου και ρεζέρβας. 
Τα έχασε η ξεναγός από τις γνώσεις του οδηγού για το υπερπολυτελές και σπάνιο για την εποχή αυτοκίνητο. Μάλιστα η ξεναγός απαίτησε μια βόλτα σε Ομόνοια-Μοναστηράκι προκειμένου να τσεκάρει και την οδήγησή του. Όταν επέστρεψαν στο γκαράζ, εκστασιασμένη η ξεναγός τον ρώτησε:

«Μα που ξέρεις από Cadillac;»
«Σε Cadillac με γέννησε η μάνα μου» - στην ψαθοκαλύβα του καπνού τον είχε γεννήσει, αλλά ο χιουμορίστας Δημήτρης την έβαλε τη σάλτσα του!
Η ξεναγός τα έχασε. Παρατήρησε , όμως, τα ρούχα και τα παπούτσια του Δημήτρη…
«Έχεις άλλα ρούχα από αυτά;»
«Έχω ένα παντελόνι κι ένα πουκάμισο για καλά, αλλά η μάνα μου μου τα δίνει μόνο λαμπρή και Χριστούγεννα».
Κατάλαβε η ξεναγός και τον οδήγησε σε ένα κατάστημα, όπου του αγόρασε στολή, εσώρουχα και παπούτσια.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ