ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Νέο βιβλίο από τον Ν. Τόμπρα: "Οι συμβολαιογράφοι - Σημειογράφοι - Μνήμονες - Συμβολαιογράφοι Ναυπλίου"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:33:00 π.μ. | |
Νέο βιβλίου από τον Ν. Τόμπρα: "Οι συμβολαιογράφοι - Σημειογράφοι - Μνήμες - Συμβολαιογράφοι Ναυπλίου"
Νέο βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε από το συμβολαιογράφο Ν. Τόμπρα με θέμα την ιστορία των συμβολαιογράφων του Ναυπλίου.

"Ένας λαός επαναστατεί, μάχεται και κερδίζει την Ανεξαρτησία του. Ένα κράτος δημιουργείται και χρειάζεται σύγχρονους θεσμούς και λειτουργούς για να υπηρετούν αυτούς. Συλλαμβάνεται, σχεδιάζεται, δημιουργείται, και αναπτύσσεται ο Συμβολαιογραφικός θεσμός στην Ελλάδα. Νομοθετείται το σχετικό πλαίσιο την Επανάσταση, την περίοδο της διακυβέρνησης του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, της Βασιλείας του βασιλιά Όθωνα, του βασιλιά Γεώργιου Α’ έως και πρόσφατα.

Η προσωπική και επαγγελματική πορεία των συμβολαιογράφων του Ναυπλίου που ήρθαν από οποιοδήποτε σημείο του ορίζοντα υπήρχε Ελληνισμός, κατά τον 19ο αιώνα αλλά και των συμβολαιογράφων του 20ου αιώνα. Ήταν Φιλικοί, έμποροι, κτηματίες, τραπεζικοί, γραφείς, υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, δικαστές, δικηγόροι, κατάσκοποι, πολεμιστές, άνθρωποι των γραμμάτων, συγγραφείς, ποιητές, δωρητές, πολιτικοί, απόφοιτοι της Νομικής, αν και όχι πάντα, απλοί συμβολαιογράφοι, συνδικαλιστές. Οι συμβολαιογράφοι της πόλης του Ναυπλίου, δηλαδή της πρώτης επίσημης πρωτεύουσας του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αντιπροσωπεύουν την πληρέστερη και χωρίς κανένα κενό αλυσίδα λειτουργών του θεσμού. 

Η πορεία γέννησης και ωρίμανσης του θεσμού των υποθηκοφυλάκων και οι λειτουργοί της στο Ναύπλιο. Η διαδικασία δημιουργίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Ναυπλίου και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Η εικόνα της πόλης του Ναυπλίου, καθώς και της επαρχίας Ναυπλίας και των ανθρώπων της στο χρόνο. Το Ναύπλιο αποτέλεσε μια πολυσυλλεκτική πόλη και οι κάτοικοι του προσήλθαν από την Κωνσταντινούπολη, την Μικρά Ασία, την Οδησσό, την Χίο, την Κρήτη, την Μακεδονία, την Κέρκυρα και ολόκληρη την Πελοπόννησο. Ήταν Έλληνες αλλά και ξένοι φιλέλληνες, που εισέφεραν όλοι τα χαρακτηριστικά τους. Τμήματα της ιστορίας τους αποτελούν και μέρος της ιστορίας του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. 

Ένα καινούργιο βιβλίο ξεκινά την πορεία του, “Οι Συμβολαιογράφοι, Σημειογράφοι - Μνήμονες - Συμβολαιογράφοι του Ναυπλίου, 1831 – 2009”, είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας στην πορεία της οποίας διάφοροι άνθρωποι μου έκαναν την τιμή να μοιραστούν μαζί μου τις γνώσεις τους και τις πληροφορίες τις οποίες είχαν στην διάθεσή τους.
Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους φίλους, γνωστούς, συναδέλφους, ιστορικούς, καθηγητές, διευθυντές και υπαλλήλους των διαφόρων φορέων, ιδρυμάτων, βιβλιοθηκών, πανεπιστημίων, αρχείων και κάθε υπηρεσίας που όλα αυτά τα χρόνια με ανέχτηκαν και με βοήθησαν στην προσπάθεια μου για να συγκεντρώσω το απαραίτητο υλικό για αυτό το πόνημα. Το ευχαριστώ είναι λίγο και τους ζητώ συγνώμη για την όχληση που τους προκάλεσα. Ελπίζω ειλικρινά όλοι τους να εντοπίσουν σε κάποιο σημείο αυτού του βιβλίου ένα τμήμα που να δικαιώνει αυτό που είδαν σε μένα και μου μου προσέφεραν την βοήθειά τους. Τέλος, οφείλω ευχαριστίες στα αδέρφια Χριστόπουλους, τους τυπογράφους αυτού του βιβλίου και όλους τους συνεργάτες τους για την βοήθεια.

Με εκτίμηση
Νίκος Τόμπρας
Στοιχεία επικοινωνίας
Email: nikgtom@otenet.gr
Βασ. Κωνσταντίνου 4
Ναύπλιο
Τ.Κ. 21100
2752028323
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ