ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Η φωτογραφία της ημέρας: Papilio Machaon - Μια πανέμορφη πεταλούδα με ελληνικό όνομα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:18:00 μ.μ. | | |

 Η φωτογραφία της ημέρας: Papilio Machaon - Μια πανέμορφη πεταλούδα με ελληνικό όνομα
Μια πανέμορφη Πεταλούδα papilio machaon εντόπισε ο φωτογραφικός φακός σε τοποθεσία κοντά στο Ναυπλίο το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020. Πρόκειται για μία μεγάλη πεταλούδα με διχαλωτή ουρά και το χαρακτηριστικό κόκκινο μάτι στα φτερά για να ξεγελάει τους εχθρούς της.
Στην οικογένεια Papilionidae των πεταλούδων υπάρχουν ελληνικά ονόματα που έχουν μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους όπως Iphiclides podalirius (Ιφικλείδης ο Ποδαλείριος) , P. machaon (Μαχάων) , P. alexanor (Αλεξάνωρ). 
 Ο Μαχάων ήταν ο δεύτερος γιός του Ασκληπιού επίσης γιατρός , όπου μαζί με τον αδελφότου Μαχάωνα ηγήθηκαν του στρατού της Τρίκκης (Σημερινά Τρίκαλα Θεσσαλίας) κατά τον Τρωικό πόλεμο. Πετά από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, σε δάση, ανοιχτές εκτάσεις στα βουνά, λιβάδια, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 2000 μέτρα ύψος, στην Ευρώπη, βόρεια Αφρική και Ασία.

Μαζί με την Iphiclides podalirius (Scarce swallowtail) είναι από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη πεταλούδων της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε είδη πεταλούδας (236 είδη), με 13 από τα οποία απαντώνται μόνο στη χώρα μας.
Οι πεταλούδες ταξινομούνται σε δύο υπεροικογένειες, τις Hesperioidea (Εσπερίες) και τις Papilionoidea.

Στην οικογένεια Papilionoidea έχουμε 5 οικογένειες και είναι:

Παπιγιονίδαι Papilionidae, Μαχάονες
Πιερίδαι Pieridae
Λυκαινίδαι Lycaenidae
Ριοδινίδαι Riodinidae
Νυμφαλίδαι Nymphalidae
Ο μέσος χρόνος ζωής μιας πεταλούδας είναι 8-10 ημέρες και αυτό επειδή είναι σχετικά ευαίσθητη και έχει διάφορους θηρευτές. Αν μπορούσε κανείς να τις προστατεύσει από τους κινδύνους που τις απειλούν, θα μπορούσαν να ζήσουν και 15 ημέρες.







ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ