ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Ο «Ιανός» φαίνεται να αλλάζει πορεία - Τι προβλέπει το windy.com

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:13:00 μ.μ. | |
Ο «Ιανός» φαίνεται να αλλάζει πορεία - Τι προβλέπει το windy.com
Όπως προβλέπει το windy.com, η πορεία της κακοκαιρίας «Ιανός» αλλάζει και όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν θα περάσει από το κέντρο της Πελοποννήσου τις επόμενες ώρες.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι έντονα τα φαινόμενα, αλλά αν επαληθευτεί η πρόβλεψη του windy.com, δεν θα έχουν τόση ισχύ όση αναμενόταν.

Η κατεύθυνση του μεσογειακού κυκλώνα είναι νότια και μέχρι το Σάββατο αναμένεται να εξασθενήσει, περνώντας από τη Δυτική Πελοπόννησο και τα Επτάνησα, με πορεία νότια, για να περάσει δυτικά της Κρήτης.

Δείτε την απεικόνιση πρόβλεψης του «Ιανού» από το windy.com:
Ευθ. Λέκκας: Αν πάει νότια, θα ενισχυθεί πολύ

Πάντως, ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών επιβεβαίωσε ότι αναμένονται έντονα φαινόμενα για τις επόμενες 48 ώρες τα «οποία δεν μπορούμε να καθορίσουμε γεωγραφικά που θα εκδηλωθούν» αφού το φαινόμενο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση.

Πρόσθεσε πάντως, μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega ότι το να κατευθυνθεί νότια δεν είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη καθώς «αν ερχόταν προς την Αττική, από χερσαίες δηλαδή περιοχές, θα αποδυναμωνόταν πολύ το φαινόμενο. Όταν περνάει από χερσαίες περιοχές αποφορτίζεται και στο τέλος αποσβένεται τελείως.

«Όταν κατευθυνθεί προς την νότια Πελοπόννησο, πολύ φοβάμαι ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Αν είναι ακριβώς στην ακτογραμμή ενισχύεται από την θαλάσσια μάζα, κι αποφορτίζεται με έντονο τρόπο στον χερσαίο χώρο, θα έχουμε δηλαδή έντονα φαινόμενα στην Πάτρα, την Κυλλήνη, την Ζαχάρω, την Κυπαρισσία και την Μεθώνη.

Αν ακολουθηθεί αυτό το δρομολόγιο θα έχουμε φαινόμενα όπως αυτά πέρυσι το καλοκαίρι στην Χαλκιδική. Αν έμπαινε εγκάρσια σε χερσαίο χώρο θα αποφορτιζόταν σταδιακά».

Τι συμβαίνει σε Επτάνησα και Πελοπόννησο

Για την ώρα πάντως ο «Ιανός» έχει κάνει αισθητή την εμφάνισή του. Στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα έχουν μπει Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Τα νησιά έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μαζί με την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, την Αρκαδία και τη Μεσσηνία, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Υπενθυμίζεται ότι από το μεσημέρι της Πέμπτης 17/9 μέχρι και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 18/9 συνίσταται αυστηρά ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ιανός» που αναμένεται να πλήξει τις συγκεκριμένες περιοχές. «Παρακαλούνται οι κάτοικοι του νησιού, όπως συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες, για την εφαρμογή του μέτρου και την προστασία τους», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Κεφαλονίας και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός.

Κλειστή είναι η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία «Ιανός». Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης.

Σε ετοιμότητα είναι και η Μεσσηνία. Ο καιρός έχει αλλάξει στην Καλαμάτα. Ο δημοσιογράφος του Μεσόγειος TV, Θάνος Τζιουβέλης, μεταδίδει ότι όλοι οι επιχειρηματίες έχουν απομακρύνει τον εξοπλισμό τους και όλοι παίρνουν προφυλάξεις για την κακοκαιρία Ιανός. 

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ