ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Με καταθέσεις στεφάνων η 28η Οκτωβρίου και χωρίς δοξολογίες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:00:00 μ.μ. | | |
Καταθέσεις στεφάνων για την 28η Οκτωβρίου αλλά χωρίς δοξολογίες
Δεν θα τελεστεί δοξολογία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την φετινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά θα γίνουν καταθέσεις στεφανιών -χωρίς εκπροσώπους της κυβέρνησης ωστόσο.

Την σχετική ενημέρωση έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας), στην οποία μετείχε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τριμηνιαίων συναντήσεων εργασίας που συγκαλεί ο πρωθυπουργός με τη συμμετοχή του συνόλου των περιφερειαρχών και μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Σήμερα ωστόσο το μοναδικό θέμα της σύσκεψης περιορίστηκε στην διαχείριση των υγειονομικών θεμάτων της covid 19 σε επίπεδο χώρας, με τον πρωθυπουργό να κάνει αναφορά στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας με την κεντρική διοίκηση και πιο ενεργό ρόλο των Περιφερειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

“Στη συνολική προσπάθεια να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος, αλλά και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε. Να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίον αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες”, επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Μετά την σύσκεψη, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, αναφερόμενος στην ενημέρωση που έγινε στην διάρκειά της από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, δήλωσε ότι αναφορικά με την Περιφέρεια Πελοποννήσου η κατάσταση μέχρι τώρα παρουσιάζεται καλή, με τρεις Περιφερειακές Ενότητες να βρίσκονται στο “πράσινο”, δηλαδή σε επίπεδο ετοιμότητας (Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία) και τις υπόλοιπες δύο (Αργολίδα και Κορινθία) στο “κίτρινο”, δηλαδή σε επίπεδο επιτήρησης. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν συνολικά τέσσερα επίπεδα, ετοιμότητας (πράσινο), επιτήρησης (κίτρινο), αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί) και αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

“Η κατάσταση προς ώρας χαρακτηρίζεται σχετικά καλή στην Περιφέρειά μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ανατροπές, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως η δική μας, όπου υπάρχουν περί τις 15.000 άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι ρομά, πρόσφυγες – μετανάστες καθώς και εργάτες γης από τρίτες χώρες” δήλωσε ο περιφερειάρχης μετά την σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.

Πανελλαδικά, όπως είπε ο περιφερειάρχης, η κατάσταση χαρακτηρίστηκε από τον Ν. Χαρδαλιά ως “σταθερή”, ωστόσο θα γίνει λήψη μέτρων κατά περιοχές, όπου απαιτηθεί από τις περιστάσεις.

Στην σημερινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες μετείχαν οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, οι υφυπουργοί Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος και Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Σχετικά με την σημερινή τηλεσύσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες, από το Γραφείο του πρωθυπουργού εκδόθηκε η πιο κάτω ανακοίνωση:

“Στενότερη συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και πιο ενεργό ρόλο των Περιφερειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας ζήτησε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στη συνολική προσπάθεια να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος, αλλά και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε. Να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίον αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «τα μέτρα δουλεύουν αρκεί να εφαρμόζονται».

Αμέσως μετά έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και της κατάστασης του Συστήματος Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Στην παρουσίαση τονίστηκε ότι η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα είναι πλέον η ομάδα 18 – 24 ετών και δεύτερη η ηλικιακή ομάδα 25 – 34. Οπως σημειώθηκε, η μεταφορά του ιού από τις παραπάνω ομάδες στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός σε περιοχές που έχουν σήμερα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων γιατί όπως έχει δείξει η εμπειρία η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε «να αυξηθεί το βάρος της Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των μέτρων». Από την πλευρά των περιφερειαρχών ζητήθηκε να λαμβάνουν και αυτοί την πλήρη ενημέρωση που παρουσιάστηκε σήμερα και να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια για την ταχύτερη προμήθεια υλικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Καλημέρα σας, θέλαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση όλοι μαζί και να μοιραστούμε μαζί σας για να έχετε μία εικόνα, τα βασικά επιδημιολογικά δεδομένα, όπως μας τα παρουσιάζει κάθε δύο μέρες ο καθηγητής ο κύριος Τσιόδρας, ώστε να έχετε μία εικόνα ακριβώς πού πηγαίνουμε, μία αντικειμενική αίσθηση ποιες περιοχές είναι πιο επιβαρυμένες σήμερα.

Οπως γνωρίζετε σήμερα το απόγευμα θα υπάρχουν μία σειρά από ανακοινώσεις -επιπρόσθετες των μέτρων που ήδη έχουμε πάρει- από εμένα, που θα εφαρμοστούν άμεσα. Εχουμε ήδη ένα σύστημα κατηγοριοποίησης και γνωρίζετε καλά ποια είναι τα μέτρα τα οποία ισχύουν σε κάθε κατηγορία. Τονίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δυναμικό και μπορούμε να το αναπροσαρμόσουμε π.χ. υπάρχει μία σκέψη για την κατηγορία 4 να αφήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο. Διότι βλέπουμε ότι δεν έχουμε στο λιανεμπόριο μετάδοση.

Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή εστιάζεται στην διασκέδαση τις βραδινές ώρες καθώς και σε ορισμένες συγκεκριμένες εστίες που έχουν να κάνουν με γηροκομεία, πρόσφυγες αλλά η μετάδοση πια του ιού, όπως θα σας εξηγήσει και ο κύριος καθηγητής, είναι κυρίως συνδεδεμένη με δραστηριότητα των νέων και απόλυτα συνυφασμένη με την κινητικότητα και την διασκέδαση κυρίως βραδινές ώρες. Οπότε θα δώσω το λόγο στον Σωτήρη να κάνει την παρουσίαση και στη συνέχεια είμαστε εδώ για οποιεσδήποτε απορίες και ερωτήσεις έχετε.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στη συνολική προσπάθεια την οποία κάνουμε να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος, αλλά και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε, να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίο αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες. Γνωρίζω καλά ότι πάντα σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο αυτό μπορεί να δημιουργεί κάποιες μικρές συγκρούσεις συμφερόντων. Και μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε και περιπτώσεις παραβατικότητας οι οποίες δεν θα έπρεπε να γίνονται ανεκτές και είναι λίγο – πολύ γνωστές.

Ολοι γνωρίζουμε τι γίνεται στις τοπικές κοινωνίες. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει από κοινού να τα εξαρθρώσουμε και σε αυτό σας χρειαζόμαστε συμμάχους. Διότι έχουμε πια μία πολύ καλή εικόνα και μία δυνατότητα πρόβλεψης πού θα έχουμε πρόβλημα σε 7 μέρες σε 14 μέρες ώστε να μπορούμε να παίρνουμε μέτρα πριν και όχι μετά. Σταματώ εδώ, η παρουσίαση που θα δείτε είναι η παρουσίαση την οποία βλέπουμε εμείς τρεις φορές την εβδομάδα».

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας, Αττικής Γιώργος Πατούλης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός, Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ