ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη το απόγευμα - Θα ανακοινώσει νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:20:00 μ.μ. | | |
Τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη το απόγευμα - Θα ανακοινώσει νέα μέτρα για τον κορωνοϊό
Τηλεοπτικό μήνυμα θα απευθύνει στους πολίτες σήμερα στις 7 το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερώσει για την κατάσταση κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα και να ανακοινώσει νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των κρουσμάτων.

Ειδικότερα, μιλώντας στο προεδρικό Μέγαρο όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατ. Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλύτερα απο την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως αυτό δεν είναι παρηγοριά, προσθέτοντας ότι το απόγευμα θα απευθυνθεί στους Έλληνες για το «πού βρισκόμαστε και ποια θα είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβουμε».

Σχετικά με την κατάσταση στα σχολεία σχετικά με τον κορονοϊό, ο κ. Μητσοτάτης επισήμανε στην ΠτΔ ότι «δεν έχουμε φαινόμενα έντονης μεταδοσης και η εξήγηση είναι ότι τηρούνται ευλαβικά τα βασικά μέτρα ασφάλειας, όπως η μάσκα», ενώ ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την συνεισφορά τους στην τήρηση των μέτρων.

«Φέρατε την εμπειρία σας ως ανώτατος δικαστής που ερμηνεύει το σύνταγμα έχετε απόλυτο δίκιο ότι η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της αλληλεγγύης. Η πράξη μας έχει επίπτωση σε άλλους αλλά και σε ανθρώπους που αγαπάμε. Η ατομική ευθύνη είναι το υπόδειγμα συμπεριφοράς πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την συλλογική αλλελλεγγύη», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Λίγο νωρίτερα άλλωστε, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε αναφέρει στον ΣΚΑΙ ότι ο πρωθυπουργός λαμβάνει υπόψιν του τις εισηγήσεις των ειδικών, έχει πάρει τις αποφάσεις του και είναι προνόμιο του ίδιου να τις κοινοποιήσει.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά μέτρα που εξετάζουν στο Μαξίμου είναι η υποχρεωτική μασκα παντού και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας. Επιπλέον, σκέψεις υπάρχουν για επαυξημένες περιπολίες σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κυρίως τις βραδινές ώρες, με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού.

Επισης, σήμερα στις 12:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες καθώς συνολικά 43 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας μετρούν θετικά κρούσματα κορονοϊού, δύο εκ των οποίων (Κοζάνη, Καστοριά) βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού και σε τοπικό lockdown και άλλες 17 σε «πορτοκαλί» συναγερμό, λίγο πριν το lockdown.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι να ενταθεί ο συντονισμός προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά των κρουσμάτων, ενώ αυτό που εξετάζεται σοβαρά είναι η λήψη αυστηρών μέτρων στις «πορτοκαλί» περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα, η Λάρισα και η Βοιωτία, προκειμένου να μην έχουν την τύχη της Κοζάνης και της Καστοριάς.

Δηλαδή, η σκέψη είναι τα μέτρα να επιβάλλονται από το επίπεδο συναγερμού 3 και πάνω, ακριβώς ώστε να μην φτάσουμε στο επόμενο πεδίο. Το τελευταίο που θα ήθελε να δει η κυβέρνηση είναι να «κοκκινίζουν» τα μεγάλα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η ανησυχία είναι έκδηλη μετά και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία μέσα σε τρία 24ωρα διπλασιάστηκαν. Από τα 438 την Δευτέρα έφτασαν χτες στα 865, δηλαδή μέσα στο τελευταίο τριήμερο καταγράφηκε αύξηση 97%. Και καθώς ακόμη δεν έχει μπει ο χειμώνας, το ερώτημα είναι τι θα συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες όταν η πτώση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση και άρα μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Με το χειμώνα προ των πυλών, την κάλυψη να είναι ήδη υψηλή για πολλές από τις κλίνες ΜΕΘ, η ανησυχία αφορά στις αντοχές των νοσοκομείων αναφοράς, παρ' ότι στην μάη έχουν μπει και άλλα. Εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα οι μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται σε θέσεις μάχης, διαθέτοντας περισσότερα όπλα και εμπειρία σε σχέση με την έναρξη της πανδημίας, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν.

Στην Αττική, τα ποσοστά κάλυψης στις κλίνες εντατικής θεραπείας COVID19 είναι υψηλά καθώς περίπου 2 στις 3 νοσηλεύουν ασθενείς, ενώ μεγάλες δυνατότητες δέσμευσης άλλων κλινών σε μονάδες του Λεκανοπεδίου δεν υπάρχουν. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά κάλυψης πλησιάζουν το 90% και στις υπόλοιπες "non covid" κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας στην Αττική.

Επίσης γιατροί του ΕΣΥ διαμηνύουν ότι θα πρέπει να μην δημιουργηθούν εμπόδια στην νοσηλεία άλλων ασθενών που δεν έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ