ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

ΠΕΥΦΑ: Γιατί λειτουργεί κανονικά το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:09:00 μ.μ. | | |
Καταγγελία: Γιατί λειτουργεί κανονικά το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα
Κρούσμα κορωνοϊού καταγράφηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ναύπλιο, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, να καταγγέλλει ότι δεν έχουν γίνει τεστ στους υπόλοιπους εργαζομένους.

Από την προηγούμενη Τετάρτη υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού σε φύλακα αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου, σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) που με σημερινή ανακοίνωσή του εγκαλεί την έφορο Αργολίδος και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, για «ελλιπείς ενέργειες».

«Το Μουσείο -μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα- δεν έκλεισε ούτε για μία μέρα, όπως έχει συμβεί με όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ σε αντίστοιχες περιπτώσεις (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Στοά Αττάλου, Μουσείο Κεραμεικού, Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης)» καταγγέλλει η ΠΕΥΦΑ σημειώνοντας πως έτσι βρίσκονται σε κίνδυνο οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και επισκέπτες.

Την Τετάρτη έγινε απολύμανση στους χώρους του Μουσείου και την Παρασκευή, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε τεστ στους υπόλοιπους εργαζομένους, το αποτέλεσμα των οποίων αναμενόταν να βγει σήμερα.

«Αλλά δεν είναι αρκετό» υπογραμμίζει στο Sputnik o πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ, Ιωάννης Μαυρικόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο το επιβεβαιωμένο κρούσμα «χρονικά εντοπίζεται Τρίτη βράδυ προς Τετάρτη».

«Καταλαβαίνετε ότι είναι απαράδεκτο αυτό που συνέβη. Γιατί από τότε το μουσείο λειτουργεί κανονικά, κινδυνεύοντας έτσι όλοι οι εργαζόμενοι κι οι επισκέπτες του. Το μουσείο έπρεπε να κλείσει αμέσως, κάτι που συνέβη σε όλα τα μουσεία της χώρας με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μιλάμε για απαράδεκτα πράγματα. Το Μουσείο, με άλλα λόγια, από την περασμένη Τετάρτη ήταν υγειονομική βόμβα για τους εργαζομένους. Όλες αυτές τις μέρες μπορεί να έχουν εκτεθεί σε μεγάλο κίνδυνο».

Οι ευθύνες, προσθέτει, «σίγουρα ανήκουν στη αρμόδια Έφορο Αργολίδας. Κι αν υπάρχουν κι άλλα κρούσματα και κυκλοφορούσαν στο μουσείο τι γίνεται;»

«Zητάμε από το Υπουργείο, την Πολιτεία και την Έφορο να μας πουν γιατί μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν έκλεισε το μουσείο και εκτέθηκαν σε κίνδυνο εργαζόμενοι. Το απαιτούμε! Το κρούσμα απομονώθηκε και τα τρία άτομα που ήταν σε στενή επαφή μπήκαν σε καραντίνα. Οι υπόλοιποι που ήρθαν σε επαφή; Μακάρι τα τεστ να είναι αρνητικά όλα. Αν δεν είναι; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;» υπογραμμίζει ο κ. Μαυρικόπουλος.

Ο πρόεδρος δεν ξέρει ακόμη εάν η ΠΕΥΦΑ θα κάνει προσφυγές κατά του Υπουργείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων για το συμβάν.

Σε επικοινωνία που είχε το Sputnik με την έφορο Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Άλκηστη Παπαδημητρίου, η ίδια υποστήριξε ότι επειδή δεν έχει διαβάσει την καταγγελία της ΠΕΥΦΑ και δεν γνωρίζει «τι μου καταλογίζουν», δεν προτίθεται να απαντήσει κάτι. Της ζητήσαμε να ενημερωθεί και να επικοινωνήσουμε μαζί της.

Το υπουργείο Πολιτισμού στο οποίο απευθυνθήκαμε για μια απάντηση, δεν ήταν ακόμη έτοιμο για να δώσει επισήμως. Επιφυλάσσεται γι' αύριο. Κύκλοι του, παρόλα αυτά, μάς υπενθύμισαν ότι «η γενική οδηγία μας, μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα, είναι τα μουσεία να κλείνουν».

Πηγή: sputniknews.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ