Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020

Μια κατσαρίδα ως έργο τέχνης και οι ακραίες αντιδράσεις (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:59:00 π.μ. | | |
Ένα έργο τέχνης, μια κατσαρίδα και οι ακραίες αντιδράσεις (βίντεο)
Με μια αρκετά επεξηγηματική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο γνωστός εικαστικός Francesco Moretti δίνει την δική του οπτική σε οτι αφορά το γλυπτό, γνωστό ως ¨Κατσαρίδα" που εκτέθηκε στη ομαδική έκθεση στο Ναύπλιο με τίτλο" Γιατί Κανείς δεν μας Μίλησε για το Άρωμα των Λουλουδιών" τον Αύγουστο του 2020" και προκάλεσε πλήθος σχολίων, ενώ σε βίντεο μιλάει η Ψυχολόγος Μαρία Ιωαννίδου που αναφέρει κάποιες δικές της σκέψεις πάνω στα ακραία αυτά φαινόμενα των αντιδράσεων.

"Το ομιλούν γλυπτό "Όχι θα κάτσω να σκάσω..." διαίρεσε τον κόσμο των social media, καθιστώντας το ένα απροσδόκητα μεγάλο θέμα συζήτησης τον Αύγουστο του 2020. 

Είναι εντυπωσιακό το πώς σε μια όλο και πιο επίπεδη και αδιάφορη κοινωνία ένα έργο τέχνης μπορεί να ανάψει τα αίματα, να πυροδοτήσει συζητήσεις και να προκαλέσει χιλιάδες σχόλια. Προφανώς, αυτή η τεράστια κατσαρίδα, εκτός από το να τραγουδά και να ρεύεται, κατάφερε να προκαλέσει αντιδράσεις διαφόρων ειδών. 

Πολλές από αυτές τις αντιδράσεις χαρακτηρίστηκαν από τη βία και τη χυδαιότητα τους, άλλες μάλιστα προσκαλούσαν σε εθνική-λαϊκή εξέγερση και στην καταστροφή του ίδιου του έργου, θυμίζοντας τις πιο σκοτεινές εποχές του περασμένου αιώνα ...
 
Παρόλο που από τη μία πλευρά η κοινωνία μας εμφανίζεται όλο και πιο ομοιόμορφη, από την άλλη είναι προφανές ότι το όραμα του κόσμου είναι ριζικά διαφορετικό από άτομο σε άτομο και θέματα όπως η αντίληψη της τέχνης, οι πολιτισμικές διαφορές , σεξουαλική, σωματική, οικονομική ποικιλομορφία οποιουδήποτε είδους προκαλούν έντονα σχόλια και υπογραμμίζουν την πολιτιστική υπανάπτυξη ενός μέρους αυτής της κοινωνίας που αποζητά το τσάκισμα του διαφορετικού, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν τον διανοητικό πλούτο και την βαθιά αναλυτική ικανότητα ενός άλλου μέρους της. 

Στο βίντεο μια ενδιαφέρουσα συνεισφορά της ψυχολόγου και της αγαπημένης φίλης Μαρίας Ιωαννίδου, την οποία ευχαριστώ που αφιέρωσε λίγο από τον λίγο ελεύθερο χρόνο της σε ένα από τα έργα μου.

Francesco Moretti"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ