ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

"Ανάπλι Εμπρός": Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:35:00 π.μ. |
"Ανάπλι Εμπρός": Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Ποια άλλη πόλη πέραν του Ναυπλίου αξίζει να γίνει το επίκεντρο των εορτασμών για τα διακόσια χρόνια από την Μεγάλη Επανάσταση των Ελλήνων; Ποιος άλλος τόπος;

Οι πάντες γνωρίζουν την τεραστία σημασία και συμβολή του Ναυπλίου στην απελευθέρωση της χώρας.

Πρωτεύουσα τότε του νεοσύστατου ΅Ελληνικού Κράτους, γιατί όχι και πρωτεύουσα πόλη των εορτασμών.

Από την πόλη μας θα έπρεπε να ξεκινούν όλες οι σπουδαίες εκδηλώσεις.

Και μέχρι σήμερα δυστυχώς είμαστε στο απόλυτο μηδέν. Οι ευθύνες είναι πολύ συγκεκριμένες.

Στις 10-9-2018, πριν δύο ολόκληρα χρόνια, δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης ζήτησε να συζητηθεί το θέμα των εορτασμών στο δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου. Για να υπάρχει επαρκής χρόνος να προετοιμασθούμε. ΔΕΝ ΤΟ ΕΒΑΛΑΝ ΚΑΝ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Και έκτοτε, ουδέποτε συζητήθηκε μέσα στα θεσμικά όργανα το τεράστιο αυτό για την πόλη μας, για την τοπική ιστορία μας αλλά και για το μέλλον ζήτημα

Πριν από ένα ολόκληρο χρόνο το “Ανάπλι εμπρός!” υπέβαλε στον δημόσιο διάλογο συγκεκριμένες προτάσεις. Αδιαφόρησαν και πάλι. Το μόνο τους μέλημα είναι η αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Το μόνο που τους ενδιαφέρει τελικά είναι η πολιτική τους επιβίωση.

Έστω και τώρα πρέπει να διεξαχθεί μια δημόσια συζήτηση με όλους τους φορείς για το ποιες εκδηλώσεις θα μπορούσαν να γίνουν στην πόλη μας και εφέτος, αλλά και του χρόνου που συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την άλωση του Παλαμηδιού και την απελευθέρωση του Ναυπλίου

Πριν λίγες ημέρες, δύο μήνες πριν το χάραμα του έτους 2021, αποφάσισαν να φωνάξουν επιλεκτικά κάποιους για να συζητήσουν για το τι μέλλει γενέσθαι στο Ναύπλιο το έτος των εορτασμών. Δυστυχώς πλέον είναι πολύ αργά για κάτι πολύ σπουδαίο και μεγάλο, που να είναι αντάξιο του ρόλου που είχε παίξει η πόλη μας στον απελευθερωτικό αγώνα.

Μεγάλα μουσεία της χώρας , αλλά και τα μεγαλύτερα της υφηλίου ετοιμάζουν εκθέσεις για να τιμήσουν τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Το Ίδρυμα Χάρβαρντ προετοιμάζεται για αυτό.

Η πόλη μας είχε τεράστιες δυνατότητες να παίξει σημαντικό ρόλο στα εκπληκτικά αυτά που θα γίνουν το 2021 παγκοσμίως, εάν είχε προετοιμαστεί εγκαίρως. Εδώ στεγάζεται Παράρτημα του Ιδρύματος Χάρβαρντ, καθώς και Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Διαθέτουμε τμήμα Θεατρικών Σπουδών και Ψηφιακών και Παραστατικών Τεχνών με εξαιρετικά αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό. Εδώ στεγάζεται παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου. Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα διαθέτει εκπληκτικές συλλογές της εποχής του Αγώνα. Έχουμε την ευτυχία Ναυπλιώτες και άνθρωποι που αγαπούν την πόλη μας να βρίσκονται σε καίριες και σημαντικές θέσεις σε Πανεπιστήμια, Ιδρύματα, επιχειρήσεις, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν συμβάλει και αυτοί ώστε να γίνει κάτι το μεγαλειώδες.

Βασικά θα μπορούσαμε εν όψει των εκδηλώσεων να αφήσουμε μια διηνεκή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Να μείνει κάτι στην πόλη και για τις επόμενες δεκαετίες Κάτι το εξαιρετικό και ιδιαίτερο. Τώρα όμως;

Δυστυχώς ο χρόνος πέρασε άπρακτος. Τον άφησαν να περάσει.

Θα μπορούσαμε ήδη να ετοιμάζουμε ένα ψηφιακό ιστορικό μουσείο του Ναυπλίου, με την πορεία, την ζωή και την δράση των ηρώων στην πόλη. Θα ήταν δυνατόν το Μουσείο της Πόλης του Ναυπλίου, ένα ανοιχτό μουσείο στον χώρο να είναι στα σκαριά.

Θα μπορούσαμε ήδη να έχουμε μια ψηφιακή αναπαράσταση του Ναυπλίου την εποχή της Επανάστασης. Μια σηματοδοτημένη διαδρομή στην Πρόνοια και στο παλαιό Ναύπλιο. Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες να ενημερώνονται και το έτος 2021 αλλά και όλα τα επόμενα χρόνια για το που συνέβησαν τα γεγονότα, σε ποια σπίτια έζησαν οι ήρωες, που ήσαν τα κρατικά κτήρια. Το σπίτι του Κολοκοτρώνη, του Νικηταρά, της Παπαλεξοπούλου, του Τρικούπη, της Μαντούς και του Υψηλάντη, όλα αυτά και τόσα άλλα. Ο Πλάτανος της Παπαλεξοπούλου και του Γεννάδιου, ο χώρος της Εθνοσυνέλευσης, η δολοφονία του Κυβερνήτη, θα μπορούσαν όλα αυτά με ψηφιακές εφαρμογές να είναι εδώ μπροστά μας Να καταλάβαινε ο κάθε Νεοέλληνας που επισκέπτεται το Ναύπλιο ότι βαδίζει στα χνάρια των ηρώων.

Θα μπορούσαμε ήδη να συνεργαζόμαστε με τα Πανεπιστήμια της χώρας για την εκπόνηση πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών με θέμα την Επανάσταση του 21 και την τοπική ιστορία της πόλης.

Θα πρέπει να γίνουν μέσα στο 2021 τα πανηγυρικά εγκαίνια του μουσείου στο Μπούρτζι (όχι μόνον μια εορτή για την ολοκλήρωση των έργων), το μόνο κάστρο που έμεινε ελεύθερο όταν ο Δράμαλης κατέφτασε στην πόλη με τις Οθωμανικές ορδές , λίγο πριν την περηφανή νίκη στα Δερβενάκια.

Θα έπρεπε ήδη να είχαν επισημοποιηθεί οι συνεργασίες με τα μουσεία, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα ιστορικά ινστιτούτα

Αλλά ίσως προλαβαίνουμε, έστω και σήμερα να ενεργοποιηθούμε, να πράξουμε κάποια. Να μην μείνουμε μόνον σε κάποιες ομιλίες και στους παιανισμούς της μπάντας

Τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε για να προλάβουμε να εκδοθεί το 2021 η δεύτερη Γραφή της Ναυπλίας.

Τώρα πρέπει να αναθέσουμε μια απλή μελέτη ώστε να μεταφερθεί μέσα στο 2021 το Ηρώο του Νικηταρά στην αρχική του θέση στο Κέντρο της ομώνυμης Πλατείας.

Τώρα πρέπει να ξεκινήσουν όλες οι θεατρικές και μουσικές ομάδες την προετοιμασία για μεγαλειώδεις παρουσιάσεις την επόμενη και μεθεπόμενη χρονιά. Τώρα πρέπει να πλησιάσουμε τους τεράστιους καλλιτέχνες που κατάγονται από την πόλη μας και διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να ζητήσουμε την αρωγή τους.

Τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε την προετοιμασία για ένα μεγάλο ειδικό συνέδριο στην πόλη που θα προσελκύσει μεγάλους ιστορικούς από όλο τον κόσμο. Ίσως ένα διεθνές συνέδριο για τον Φιλελληνισμό μιας και το Ίδρυμα Χάρβαρντ δουλεύει πάνω σε αυτό. Άλλωστε

από την πόλη μας πέρασε ο Αμερικανός ιατρός Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου και στην Πρόνοια σκοτώθηκε ο ανεψιός του Τζωρτζ Ουάσιγκτων (ο Βάσιγκτων όπως τον αποκαλούσαν οι Ελληνες τότε). Γεγονότα που μπορούν να συγκινήσουν εκατομμύρια στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Τώρα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια μεγάλη έκθεση πινάκων ζωγραφικής με αντικείμενο την Επανάσταση. Ήδη η Εθνική Πινακοθήκη συνεργάζεται με το Μουσείο Λούβρου στο θέμα αυτό.

Τώρα πρέπει να βρούμε χώρο για μια μεγάλη έκθεση ιδιωτών συλλεκτών. Η συλλογή Φωτόπουλου έχει ήδη εμπλουτισθεί. Τι καθόμαστε;

Τώρα πρέπει να προετοιμάσουμε μια μεγάλη δράση για φωτισμό κτηρίων και σημείων της πόλης που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση. Φανταστείτε το υπερθέαμα της πόλης με στοιχεία σεβασμού στους αγώνες.

Τώρα πρέπει να πιέσουμε για επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μαθητικές εκδρομές στην ρότα των ιστορικών τόπων του 21 (Κόρινθος, Δερβενάκια, Άργος, Ναύπλιο).

Τώρα πρέπει να ξεκινήσει η Δημόσια Βιβλιοθήκη της προμήθεια βιβλίων, ώστε να δημιουργηθεί η ίσως πιο ενημερωμένη πτέρυγα σε βιβλιοθήκη με βιβλία σχετικά με τον Αγώνα. Και να ξεκινήσει η ψηφιοποίηση των βιβλίων. Φανταστείτε τι θα σήμαινε αυτό για την πόλη μας. Να καταστεί, ένα ερευνητικό ιστορικό κέντρο Και βέβαια τώρα πρέπει να προχωρήσει η επισκευή του κτηρίου της Βιβλιοθήκης. Θα είναι αδιανόητο να υποδεχθούμε την διακοσαετία με κλειστή την κεντρική της είσοδο. Όχι άλλες καθυστερήσεις.

Και τέλος τώρα πρέπει να ξεκινήσει η προετοιμασία για να εορτάσουμε τα διακόσια χρόνια και μέσω διαδικτύου. Μπας και. Ένα μεγάλο διαδικτυακό επιστημονικό συνέδριο με θέμα το Ναύπλιο και την Επανάσταση. Ψηφιακές αναπαραστάσεις. Μουσικές και θέατρα, όλα ανεβασμένα στο διαδίκτυο. Δεν είναι δύσκολα πράγματα. Θέληση απαιτείται

Κάνουμε ως Τοπική παράταξη μια έκκληση να κινητοποιηθούμε όλοι.

Αν θέλουμε να επιτύχουμε έστω και τώρα την ύστατη στιγμή κάτι καλό, πρέπει η πόλη να ενωθεί. Οι διχαστικές λογικές βλάπτουν τους πάντες.

Ανάπλι εμπρός για κάτι σπουδαίο και για το 2021, αλλά και για το 2022
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ