ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Η φωτογραφία της ημέρας: Δυο κάμπιες με "εξωγήινη" όψη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:41:00 π.μ. | |

Η φωτογραφία της ημέρας: Δυο κάμπιες με "εξωγήινη" όψη
Οι κάμπιες μεταμορφώνονται στην πορεία της ζωής τους σε όμορφες πεταλούδες. Κάμπια ονομάζεται η προνύμφη των Λεπιδοπτέρων Εντόμων, στάδιο που προηγείται της χρυσαλίδας και της πεταλούδας. Δυο τέτοιες κάμπιες διαφορετικές μεταξύ τους εντόπισε ο φωτογραφικός φακός σε αγροτική περιοχή του Ναυπλίου.

Το σώμα της κάμπιας είναι μαλακό, κυλινδρικό και επίμηκες, σκεπασμένο συχνά με χνούδι με έντονα χρώματα. Με το μασητικό όργανο στην περιοχή του στόματος, η κάμπια τρώει με λαιμαργία φύλλα, συνήθως ενός συγκεκριμένου φυτού, και μπορεί να καταστρέψει τις καλλιέργειες. Ζει μοναχικώς μέχρι να κλειστεί στο κουκούλι, όπου θα μεταμορφωθεί σε χρυσαλλίδα. Λανθασμένη είναι η αντίληψη ότι πρόκειται για σκώληκες πχ. μεταξοσκώληκας. Μία λεπτομερής εξέταση αποδεικνύει ότι είναι έντομα.
Κάμπια Hippotion celerio Είναι μια κάμπια που γίνεται μεγάλη νυχτοπεταλούδα. Ανήκει στις Sphingidae, τις 4-5 μεγαλύτερες στην Ελλάδα.
Η Agrius convolvuli είναι μια νυχτερινή πεταλούδα με πολύ μεγάλη διάδοση, από την Ευρασία έως την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία . Μετανάστης μεγάλης εμβέλειας, ξεκινώντας από τα μεσογειακά κλίματα κια με το χρόνο έχει προχωρήσει όλο και πιο βορειότερα. 

Η ετυμολογία της επιστημονικής ονομασίας οδηγεί ως συνήθως στην ελληνική μυθολογία. Ο Άγριος είναι ένας από τους γίγαντες που είχαν την επιθυμία να κάνουν πόλεμο εναντίον των θεών. Σκοτώθηκε από τους Fates, (τριάδα) συμπεριλαμβανομένων των Clotho, Lachesis και Atropos, που είχαν τη δύναμη να αποφασίσουν για το πεπρωμένο του ανθρώπου και να τον τοποθετήσουν ανάμεσα στα καλά ή τους δαίμονες και να καθορίσουν τη διάρκεια της ζωής του.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ