ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Ερώτηση Βελλόπουλου στη βουλή για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που εξοντώνει την ελληνική λεμονοπαραγωγή

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:01:00 π.μ. | | | |
Ερώτηση Βελλόπουλου στη βουλή για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που εξοντώνει την ελληνική λεμονοπαραγωγή
Ο Πρόεδρος του Κόμματος Ελληνική Λύση Κυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τις «Διαμαρτυρίες των λεμονοπαραγωγών Κορινθίας για το ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός εξοντώνει την ελληνική λεμονοπαραγωγή»

Η ερώτηση αναφέρει:

Σύμφωνα με δημοσίευμα διαδικτύου της 18ης Νοεμβρίου 2020 ερώτηση υπεβλήθη από Έλληνα Ευρωβουλευτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκθέτοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ο οποίος πλήττει την ελληνική λεμονοπαραγωγή. 

 Συγκεκριμένα, αφού αναδείχθηκε η εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών λεμονιών, με αναφορά στο φημισμένο Λεμονόδασος, του Πόρου, έγινε επέκταση σε επιμέρους παράγοντες, που οδήγησαν σε παρακμή την ελληνική λεμονοπαραγωγή, όπως οι αθρόες εισαγωγές, η μικρή ιδιοκτησία, η αποτυχία του πειράματος των συνεταιρισμών και η αδυναμία ανάδειξης της μοναδικότητας του ελληνικού λεμονιού, το οποίο θα μπορούσε να προωθηθεί με οργανωμένη μεταποίηση ή ακόμη και με την εφαρμογή ολοκληρωμένων αγροτο-τουριστικών υπηρεσιών. Καταγγέλθηκε, επίσης, το τεχνητό κιτρίνισμα των λεμονιών, ο ψεκασμός τους με απαγορευμένα φυτοφάρμακα, αλλά και η μη αναφορά της χώρας προέλευσης στο χύμα λεμόνι, λόγοι οι οποίοι αποτελούν μεθόδους χειραγώγησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών. Επιπλέον, όσον αφορά στο θέμα της λεμονοπαραγωγής, διαμαρτύρονται και εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, οι λεμονοπαραγωγοί Κορινθίας και ιδιαίτερα, οι αγρότες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου – Τραγάνας, του Ν. Κορινθίας, για την εισαγωγή εσπεριδοειδών από άλλες χώρες και κυρίως, από την Τουρκία, με πολύ χαμηλή τιμή. Για άλλη μια χρονιά, ο αθέμιτος ανταγωνισμός παρατηρήθηκε ότι πλήττει την αγορά του ελληνικού λεμονιού, μέσω της ανοχής στη διακίνηση εισαγόμενων εσπεριδοειδών στην εγχώρια αγορά, που δεν πληρούν τις ισχύουσες προδιαγραφές ποιότητας, γεγονός που δρα εναντίον της ελληνικής παραγωγής εσπεριδοειδών, τα οποία ανταποκρίνονται πλήρως στις εν λόγω προδιαγραφές.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πώς προτίθεσθε να αντιμετωπίσετε τις πρακτικές χειραγώγησης του καταναλωτικού κοινού εις βάρος της ελληνικής λεμονοπαραγωγής από πρωτοβουλίες αθέμιτων ανταγωνιστών, ως εκτίθενται άνω;

2. Διατίθεσθε να εντείνετε τους ελέγχους εισαγωγής λεμονιών από την Τουρκία, όσον αφορά στην χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων επ’ αυτών, μπλοκάροντας εισαγωγές λεμονιών και γενικότερα εσπεριδοειδών (μανταρίνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, κίτρα), όταν τα αποτελέσματα από σχετικές μετρήσεις στα τελευταία δεν συνάδουν με τα επίπεδα των επιτρεπόμενων ορίων χρήσης φυτοφαρμάκων, που πρέπει να τηρούνται, βάσει της κείμενης ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ