ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Αρχιερατικός Εσπερινός των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο κοιμητήριο Ναυπλίου

Αρχιερατικός Εσπερινός των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο κοιμητήριο Ναυπλίου
Τη Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020 η εκκλησία μας εορτάζει την σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Στο Ναύπλιο πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς ο κοιμητηριακός Ιερός Ναός που είναι αφιερωμένος στους Ταξιάρχες.
Το απόγευμα της παραμονής Σάββατο 7 Νοεμβρίου εψάλλει Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου. ο υπεύθυνος του κοιμητηριακού ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθερίος Μίχος στο τέλος του εσπερινού ευχαρίστησε του Μητροπολίτη για την παρουσία του στο ναό και ευχήθηκε του χρόνου να γιορταστεί υπό τις κανονικές συνθήκες η εορτή των Ταξιαρχών.

Στο κοιμητηριακό ναό δεν παραβρέθηκαν πιστοί λόγω της απαγόρευσης από τη κυβέρνηση για τον κορωνοιό. Το σημερινό νεκροταφείο ανεγέρθηκε το έτος 1852 από τον μεγάλο δωρητή του Ναυπλίου, Μιχαήλ Ιατρό, καθώς το παλαιό νεκροταφείο στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων ήταν ακατάλληλο για τις αυξημένες πλέον απαιτήσεις της πόλης.Σήμερα αξίζει να επισκεφτεί κανείς το νεκροταφείο του Ναυπλίου, για να δει ορισμένα ιδιαίτερης τέχνης επιτύμβια γλυπτά του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, όταν στην πόλη συγκεντρώθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής.
Τα μαρμάρινα επιτύμβια μνημεία ακολουθούν τα πρότυπα του νεοκλασικισμού και εκφράζουν τα ιδεώδη της νεοανερχόμενης τότε ελληνικής αστικής τάξης. Κυριαρχεί ο τύπος της επιτύμβιας στήλης, είτε απλής είτε με ανάγλυφες φτερωτές μορφές που αποτελούν συνήθως αλληγορία του Θανάτου. Δεν λείπουν και τα πορτραίτα των νεκρών, είτε ανάγλυφα σε επιτύμβιες στήλες, είτε περίοπτα σε προτομές.
Ορισμένα έργα φέρουν την υπογραφή γνωστών γλυπτών της εποχής, όπως του Ιακώβου Μαλακατέ, του Γεωργίου Μπονάνου, του Ιωάννη Βιτσάρη και των αδελφών Κοτζαμάνη.

Τα σημαντικότερα γλυπτά βρίσκονται εκατέρωθεν της εισόδου του νεκροταφείου και κατά μήκος του μονοπατιού που οδηγεί στο εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων. Πρόκειται για επιτύμβια μνημεία αστικών οικογενειών της πόλης, εκ των οποίων ξεχωρίζει το ταφικό μνημείο του Σωφρόνη Σωφρονίου με τον εξαιρετικής τέχνης και λεπτότητας ολόγλυφο άγγελο, η επιτύμβια στήλη της Ανθής Γκόγκορη και τα ταφικά μνημεία των οικογενειών Σταματιάδη και Θερμογιάννη που μιμούνται αρχαίους ναούς. Στο νεκροταφείο αυτό βρίσκονται και οι τάφοι των σπουδαίων Ναυπλιωτών λογοτεχνών, του Άγγελου Τερζάκη και του Νίκου Καρούζου.










ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ