ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Μονοήμερη εκδρομή στη άγνωστη αλλά μαγευτική χερσόνησο των Μεθάνων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:27:00 π.μ. | |
Μονοήμερη εκδρομή στη άγνωστη αλλά μαγευτική χερσόνησο των Μεθάνων
Η TREKKING UP διοργανώνει στης 22 Νοεμβρίου 2020 μονοήμερη εκδρομή στη άγνωστη αλλά μαγευτική χερσόνησο των Μεθάνων .

Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου . Η χερσόνησος είναι γνωστή για τα λουτρά της και το ηφαίστειο στο χωριό Καμένη Χώρα. Η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε υποθαλάσσια το 1700, στο βόρειο μέρος μπροστά από τα Μέθανα. Τα Μέθανα ανήκουν στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου , το οποίο σχετίζεται με τα σημαντικότερα γεωθερμικά πεδία της Ελλάδας (Σουσάκι – Μέθανα - Μήλος/Κίμωλος/Πολύαιγος – Σαντορίνη και Νίσυρος) και χαρακτηρίζεται ως ενεργό ηφαίστειο. Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο δυτικό άκρο του ηφαιστειακού τόξου αυτού και διαθέτει σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό, όχι όμως πλήρως ερευνημένο. Στα Μέθανα υπάρχουν περίπου 60 χλμ σηματοδοτημένα μονοπάτια.

Τα Μέθανα είναι πλούσια σε προϊστορικά και αρχαία ευρήματα. Στο εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, 1,5 χλμ από τη Λουτρόπολη Μεθάνων, το 1990, στα θεμέλια της μικρής εκκλησίας, ανακαλύφθηκε προϊστορικός οικισμός Μυκηναϊκής Εποχής του 14ου και 13ου αι. π.Χ. Σ’ ένα από τα κτίσματα του οικισμού βρέθηκαν αφιερώματα (ειδώλια και κοσμήματα), από τα οποία εκτιμάται ότι ήταν χώρος λατρείας προϊστορικής θεότητας, και πιθανόν του Ποσειδώνα. Τα ευρήματα της ανασκαφής εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πειραιά. Στο λόφο του Παλαιόκαστρου, κοντά στο Βαθύ, βρίσκονται τα ερείπια της Ακρόπολης των αρχαίων Μεθάνων, με τα καλοδιατηρημένα από ηφαιστειακό πέτρωμα τείχη και την καλοδιατηρημένη πύλη, η οποία χτίστηκε κατά τον 4ο με 3ο αι. π.Χ., από την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου. Από ευρήματα φαίνεται ότι η περιοχή είχε πρωτοκατοικηθεί από τη νεολιθική εποχή (5.000 π.Χ.). Οι ελάχιστες ανασκαφές που έγιναν στην Ακρόπολη των αρχαίων Μεθάνων έφεραν στο φως θραύσματα Μυκηναϊκών αγγείων. Επίσης ορατά ερείπια αρχαίων οικημάτων σώζονται και μέσα στη θάλασσα, από τη βυθισμένη πόλη των Μεθάνων, μεταξύ των οποίων και η προβλήτα του αρχαίου λιμανιού. Ανάμεσα στα υποθαλάσσια αρχαία ερείπια, υπάρχουν και Βυζαντινές εκκλησίες, που σημαίνει ότι οι καθιζήσεις έγιναν τα πρώτα μ.Χ. χρόνια. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η αρχαία πόλη των Μεθάνων είχε περίπου 700 σπίτια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναχώρηση από την λαϊκή αγορά Άργους με λεωφορείο στΙς 6.30 το πρωί και από Ναύπλιο 7.00 ακριβώς, με αρχικό προορισμό το χωριό Βαθύ των Μεθάνων. Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από τον λόφο του Παλαιόκαστρου κοντά στο Βαθύ , από τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης. Κατά την διάρκεια της πορείας Θα χωριστούμε σε δυο ομάδες ,

Η πρώτη θα ακολουθήσει μια εύκολη κυκλική διαδρομή 2 χλμ. με υψομετρική διαφορά 100 μέτρων και διάρκεια 1 ώρα. Η πεζοπορία της πρώτης ομάδας θα καταλήξει στο Βαθύ . Εκεί, στο γραφικό λιμανάκι θα έχουν την δυνατότητα να ξεκουραστούν πίνοντας καφέ περίπου για μια ώρα . Όσοι επιθυμούν θα έχουν την δυνατότητα να μεταβούν με το λεωφορείο στο ηφαίστειο των Μεθάνων για να ανέβουν στην κορυφή του μαζί με την δεύτερη ομάδα. Η ανάβαση είναι μέτριας δυσκολίας ,διάρκειας 30 λεπτών και υψομετρικής διαφοράς 100 μέτρων.

Η δεύτερη ομάδα από την Ακρόπολη του Παλαιόκαστρου θα ξεκινήσει πεζοπορία διασχίζοντας τους γραφικούς οικισμούς Μεγάλο Χωριό και Μεγάλο Ποτάμι. Από τον τελευταίο οικισμό ξεκινάμε σε παλαιό μονοπάτι που θα μας οδηγήσει κάτω από το ηφαίστειο . Εκεί θα συναντήσουμε την πρώτη ομάδα για να ανέβουμε μαζί στην κορυφή του ηφαιστείου. Η διαδρομή της δεύτερης ομάδας είναι και η πιο απαιτητική ,λόγω της ιδιομορφίας του μονοπατιού και της απότομης υψομετρικής διαφοράς, 580 μέτρα περίπου από το επίπεδο της θάλασσας . Η χιλιομετρική απόσταση είναι 3,5 χλμ. και διαρκεί 4 ώρες περίπου,

Απαραίτητα εφόδια για τους πεζοπόρους ,

μποτάκι πεζοπορικό, μπατόν ,σακίδιο,κάλτσες, γυαλιά ηλίου ,αντηλιακό , μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο ), ατομικό φαρμακείο,, ξηρά τροφή κολατσιό,νερο,, δεύτερη αλλαξιά ρούχα.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας , κακής ορατότητας η για άλλους λόγους που οι αρχηγοί θα κρίνουν, το πρόγραμμα θα τροποποιηθεί

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται από την πολιτεία για τον COVID-19 το όριο πληρότητας του λεωφορείου ειναι 65% (33 άτομα) .Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η άμεση δήλωση συμμετοχής. Η πλήρωση των θέσεων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας.

πληροφορίες στα τηλέφωνα: 

6948540564 Σκανδάλης Νίκος.
6947732750 Κιντής Δημήτρης

Κόστος συμμετοχής: 25ευρώ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ