ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Ο Δήμος Ναυπλιέων συνεργάζεται και ψηφιοποιεί τα μνημεία του

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:50:00 μ.μ. | | |
Ο Δήμος Ναυπλιέων συνεργάζεται και ψηφιοποιεί τα μνημεία του
Στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Ναυπλιέων με τον HERITAGE (Οργανισμός για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Γάνδης πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο στις 25 Οκτωβρίου-2 Νοεμβρίου 2020 εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ψηφιοποίηση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο ειδικό πρόγραμμα εκπαιδεύτηκαν 13 φοιτητές του HOGENT University of Applied Science and Arts (Ghent, Belgium) για τη δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων και με τη χρήση καινοτόμων τοπογραφικών εργαλείων δημιούργησαν ψηφιακές απεικονίσεις αποκατάστασης των μνημείων του Ναυπλίου.

Για τους σκοπούς της εκπαίδευσης χρησιμοποιήθηκαν δύο υπερσύγχρονοι επίγειοι σαρωτές laser προκειμένου να συλλεγούν πυκνά και ακριβή νέφη σημείων. Η επίγεια σάρωση με laser είναι μια τεχνική που αξιοποιεί αόρατες ακτίνες laser για την ακριβή γεωμετρική αποτύπωση αντικειμένων. Σε συνδυασμό με ειδική ενσωματωμένη κάμερα μετατρέπει τα νέφη σημείων σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Επιπλέον οι εκπαιδευόμενοι φοιτητές χρησιμοποίησαν τον εξοπλισμό τους για τον υπολογισμό τρισδιάστατων φωτό-ρεαλιστικών μοντέλων που επιτρέπουν ανά πάσα στιγμή τη δημιουργία αποτυπώσεων όψεων, ορθό-φωτογραφιών και διαδραστικών τρισδιάστατων απεικονίσεων. Το συνολικό έργο της εκπαίδευσης θα παρουσιαστεί την Άνοιξη του 2021 σε ειδική ιστοσελίδα.

Η ομάδα κλήθηκε από το Δήμαρχο Ναυπλιέων να εργαστεί σε μνημεία του Δήμου Ναυπλιέων.

Υπό την επίβλεψη του καθηγητή Δρ. Cornelis Stal μελέτησε και αποτύπωσε την Πλατεία Δικαστηρίου ,το Δικαστικό Μέγαρο, την Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα και το παρακείμενο οθωμανικό λουτρό, το Παλαιό Τελωνείο και άλλα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ