ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

18 έως 22 λεπτά το κιλό τα Μέρλιν της Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:22:00 π.μ. | |
18 έως 22 λεπτά το κιλό τα Μέρλιν της Αργολίδας
Σε καλά επίπεδα κυμαίνεται η ζήτηση πορτοκαλιών με καλή ροή των εξαγωγών λόγω και των εορτών των Χριστουγέννων. Από την αρχή της φετινής περιόδου τα πορτοκάλια Ναβελίνες είχαν ζήτηση σε κανονικά επίπεδα. Με το δεύτερο lockdown η ζήτηση μειώθηκε, ενώ υπήρξε «πίεση» από τους Ισπανούς με χαμηλές τιμές.

Κάποια ποιοτικά προβλήματα είχαν οι Ναβαλίνες στην χώρα μας. Συγκεκριμένα στις περιοχές της ανατολικής Ελλάδας λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων υπήρξε αυξημένο ποσοστό μικροκαρπίας. Επίσης είχαμε ανομοιομορφία καρπών.

Από Δεκέμβριο ξεκίνησε η συγκομιδή πορτοκαλιών . Ο όγκος παραγωγής είναι μικρότερος σε σχέση με πέρσι. Επίσης λιγότερα είναι τα μικρόκαρπα Μέρλιν σε σχέση με τις Ναβαλίνες. Οι τιμές κυμαίνονται σε καλά επίπεδα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange, «τα πορτοκάλια Βαλέντσια τον Σεπτέμβριο έκλεισε η εμπορική περίοδο με τιμές παραγωγού σε πολύ καλά επίπεδα που έφτασαν ακόμη και στα 1,30 έως; 1,50 ευρώ το κιλό. Στις Ναβαλίνες η κατάσταση στην αγορά είναι σε γενικές γραμμές μέτρια για την εποχή. Υπήρξε εμπορικό ενδιαφέρον αλλά όχι και πολύ μεγάλο. Οι τιμές ξεκίνησαν από 35 - 40 λεπτά το κιλό, στη συνέχεια όμως όταν αυξήθηκαν οι ποσότητες μειώθηκαν στα 25 έως 30 λεπτά.
Από μέσα Δεκεμβρίου βγήκαν στην αγορά και τα πορτοκάλια Μέρλιν με καλή ζήτηση και ομαλή ροή εξαγωγών».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Γκίζας, πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Άρτας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «σε σχέση με τα μανταρίνια τα πορτοκάλια είχαν καλύτερη εικόνα στην περιοχή. Υπάρχει καλή ζήτηση και μέχρι στιγμής καλή ροή προς την εσωτερική και εξωτερτική αγορά.
Οι Ναβελίνες κυμαίνονται στα 26 με 28 λεπτά το κιλό (παραδοτέα από τον παραγωγό) και τα Μέρλιν στα 18 έως 20 λεπτά».

Ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος, ανέφερε στον ΑγροΤύπου ότι «καλό ξεκίνημα είχαμε φέτος για πορτοκάλια. Οι Ναβελίνες στην αρχή της συγκομιδής είχαν τιμές στα 35 - 40 λεπτά το κιλό. Στη συνέχεια όμως με τo lockdown είχαμε πτώση της ζήτησης και οι τιμές έπεσαν κάτω από 25 λεπτά. 

Στα μέσα Δεκεμβρίου το 50% της παραγωγής για τα πορτοκάλια Ναβελίνες είχαν μείνει ασυγκόμιστα.
Παράλληλα έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά τα πορτοκάλια ποικιλίας Μέρλιν, με προβλήματα μικροκαρπίας και τιμές από 18 μέχρι 22 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Λάμπρος Πόρκος, μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Στράτου Αγρινίου, επισήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές στα πορτοκάλια ξεκίνησαν από υψηλά επίπεδα, 8-10 λεπτά παραπάνω από τις περσινές. Όμως από τις 15 Νοεμβρίου άρχισε η πτώση της τιμής τους. 

Στα μέσα Δεκεμβρίου οι τιμές παραγωγού για τις Ναβαλίνες καλής ποιότητας έφταναν στα 19 - 20 λεπτά το κιλό, ενώ για όσα είχαν ποιοτικά προβλήματα έπεσαν μέχρι και στα 14 λεπτά. Πολλές ποσότητες από Ναβαλίνες παραμένουν αδιάθετες στην περιοχή. 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην βιάζονται οι παραγωγοί να ξεκινήσουν την συγκομιδή πορτοκαλιών Μέρλιν, που έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά από τα μέσα Δεκεμβρίου».

Παϊσιάδης Σταύρος
Πηγή:agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ