ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου: Σε ξενοδοχεία "ζόμπι" κινδυνεύουν να μετατραπούν πολλά ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο

Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου: Σε ξενοδοχεία "ζόμπι" κινδυνεύουν να μετατραπούν πολλά  ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο
Επιστολή απέστειλε ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παν. Νίκα και αρμοδίους Αντιπεριφερειάρχες με αίτημα για άμεση στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων


Αναλυτικά η επιστολή:

Τα τουριστικά καταλύματα κατά την περίοδο της πρωτοφανούς αυτής κρίσης, λόγω της πανδημίας covid-19, που επικρατεί από τον προηγούμενο Μάρτιο παρουσιάζουν τεράστιες ζημίες και συσσωρευμένες υποχρεώσεις που είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να καλυφθούν. Η εικόνα αυτή μάλιστα είναι ακόμα πιο δυσχερής για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους ορεινούς προορισμούς καθότι η κυβερνητική απόφαση για παράταση των περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας έβαλε οριστικό τέλος στην λειτουργία των ξενοδοχείων ορεινών ημιορεινών προορισμών που σημειωτέο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων πραγματοποιούν σχεδόν το 70% του ετήσιου τζίρου τους. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που από τον προηγούμενο Μάρτιο το μόνο που κάνουν είναι να συσσωρεύουν ζημίες λόγω των μηδενικών σχεδόν πληροτήτων.

Είναι γνωστό επίσης ότι χρηματοδοτικά μέσα όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή που από την πλευρά της η κυβέρνηση εξήγγειλε κατά διαστήματα όλο αυτό το διάστημα, δεν κατέστη δυνατόν για ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων -μελών μας να αξιοποιηθούν εφόσον έχουν ‘πλαφονάρει’ στο όριο των 800.000,00 ευρώ (κυρίως διότι αρκετές εμπίπτουν στην έννοια των ‘συνδεδεμένων επιχειρήσεων’). Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από το ποσό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αφαιρούνται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που το κράτος καταβάλει στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε αναστολή, με αποτέλεσμα τη αισθητή μείωση του τελικού καταβαλλόμενου ποσού προς την επιχείρηση.

Αντιστοίχως πολλές επιχειρήσεις στερούνται επιπλέον της δυνατότητας πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα και χρηματοδότησης μέσω του ΤΕΠΙΧ, καθώς αυτή αποφασίζεται με βάση τραπεζικά κριτήρια και μόνο.

Από την άλλη, η αρχική απόφαση αλλά και δέσμευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω της δημοσιοποίησης σχετικής πρόσκλησης αξιοποίησης των αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 με συνολικό ποσό 30.000.000 ευρώ και επιχορήγηση από 5.000 έως 40.000 ευρώ ανά επιχείρηση και ημερομηνία λήξεως υποβολής προτάσεων στις 15.12.2020 δεν έχει γίνει ακόμα πράξη, γεγονός το οποίο θα βοηθούσε εκατοντάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λόγω των ειδικών συνθηκών οικονομικά παραπαίουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και στο σύνολο της Χώρας να κρατηθούν στα πόδια τους και να αποφύγουν τον ορατό πλέον κίνδυνο να μετατραπούν σε επιχειρηματικά ΄΄κουφάρια΄΄ και ξενοδοχεία ΄΄ζόμπι΄΄.

Και ενώ θα έπρεπε μέσω τροποποίησης της δημοσιοποιημένης πρόσκλησης να έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί το αρχικό ποσόν των 30.000.000 ευρώ, εφόσον οι αδιάθετοι πόροι του ΕΣΠΑ 2014-2020 το επιτρέπουν, βοηθώντας ουσιαστικά τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, αντ’ αυτού βρισκόμαστε ήδη στην τέταρτη συνεχόμενη τροποποίηση της πρόσκλησης για λόγους διεύρυνσης των δικαιούχων (δίχως κατ’αναλογία και αύξησης του αρχικού ποσού) ή και χρονικής παράτασης υποβολής των αιτήσεων, καθυστερώντας δραματικά την παροχή της επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις που την έχουν πραγματικά ανάγκη και περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό της αποτελεσματικότητα του προγράμματος ως προς την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων.

Κε Περιφερειάρχα

Εν όψει των παραπάνω η πρόθεση της Περιφέρειας της οποίας ηγείσθε να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα είναι μεν θετική πλην όμως για να είναι και αποτελεσματική θα πρέπει άμεσα να βρεθούν τρόποι περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Η δέσμευσή σας πως η Περιφέρειά θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά ΄΄εργαλεία΄΄ πρέπει να γίνει και πραγματικότητα, διευρύνοντας το αρχικό ποσόν επιχορήγησης μέχρι εξαντλήσεως των δυνατοτήτων, και δίχως καμία περαιτέρω καθυστέρηση ή διάκριση (επιμέρους κριτήρια αποκλεισμού) επιχειρήσεων, εφόσον όλες μα ΟΛΕΣ οι επιχειρήσεις επλήγησαν , ανοίγοντας κατ’αυτό τον τρόπο ένα παράθυρο αισιοδοξίας στις ‘μαύρες μέρες’ που διανύει η επιχειρηματικότητα ιδίως του κλάδου μας, που δυστυχώς πλήττεται πρώτος και περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους τομείς της Ελληνικής Οικονομίας, στερούμενος επί της ουσίας και αντικειμένου δραστηριότητας (!!) Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και η Πολιτεία λόγω της πανδημίας και των αυξημένων αναγκών της δημόσιας υγείας που σαφώς αποτελεί για όλους μας την πρώτη προτεραιότητα. Ωστόσο τα ξενοδοχεία βρέθηκαν από την αρχή και όσες φορές εκλήθησαν στην πρώτη γραμμή (στήριξη εργασιακών σχέσεων, αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, φιλοξενία υγειονομικού προσωπικού, ξενοδοχεία καραντίνας, δωρεές κ.α.).
Τώρα είναι η σειρά της Πολιτείας και η Περιφέρεια της οποίας ηγείσθε θα πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο με ουσιαστική στήριξη ΤΩΡΑ καθότι ο υγειονομικός πόλεμος είναι συνάμα και οικονομικός και οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

Για τον

Τουριστικό Οργανισμός Πελοποννήσου

Κων/νος Μαρινάκος      Κουτσόπουλος Πέτρος
    Πρόεδρος Δ.Σ.            Γενικός Γραμματέας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ