ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Δ. Κωστούρος για το πάρκο Κολοκοτρώνη: Όσοι μιλούν για νίκες, ήττες και καταστροφές απλά συνεχίζουν να παραπληροφορούν τον κόσμο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:21:00 μ.μ. | | |
Δ. Κωστούρος για το πάρκο Κολοκοτρώνη: Όσοι μιλούν για νίκες, ήττες και καταστροφές απλά συνεχίζουν να παραπληροφορούν τον κόσμο
"Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Δημήτρης Κωστούρος συμμετείχε στην συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα την κήρυξη του πάρκου Κολοκοτρώνη ως μνημείο.

Στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στο υπάρχον νομικό πλαίσιο το οποίο προστατεύει το πάρκο Κολοκοτρώνη θέτοντας την οποιαδήποτε μελέτη στην διάθεση και έγκριση της εφορίας αρχαιοτήτων Αργολίδας και του υπουργείου πολιτισμού.

Επίσης εξέφρασε την σύμφωνη γνώμη του Δήμου για το χαρακτηρισμό του πάρκου ως μνημείο.

Από την πρώτη στιγμή έχει γίνει γνωστό ότι οποιαδήποτε μελέτη και ενέργεια στο πάρκο Κολοκοτρώνη γίνεται εφόσον εγκριθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Ο Δήμος είχε αποστείλει και εγγράφως τις απόψεις του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η κήρυξη του πάρκου ως μνημείο δεν αλλάζει σε κάτι την πορεία του έργου ανακαίνισης και αναζωογόνησης του χώρου.

Όσοι μιλούν για νίκες , ήττες και καταστροφές απλά συνεχίζουν να παραπληροφορούν τον κόσμο ο οποίος ορθά επέλεξε να τους θέσει στο περιθώριο του «πληκτρολογίου» όπου και θα μείνουν.

Αυτούσιο παρακάτω το έγγραφο με τις απόψεις του Δημου έτσι όπως εστάλη στις αρμόδιες υπηρεσίες:

ΠΡΟΣ

1. Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων
Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων
Τμήμα Προστασίας και Διαχείρισης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων και Μνημείων Τεχνικού Πολιτισμού και Ιστορικών Τόπων
Γ΄ Σεπτεμβρίου 42 & Πολυτεχνείου, 104 33 Αθήνα
E-mail: dpansm@culture.gr
2. Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου
Διεύθυνση: Μαιζώνος 17, 262 23 Πάτρα
E-mail: ynmtedepni@culture.gr

ΘΕΜΑ: Απόψεις του Δήμου Ναυπλιέων για τον προτεινόμενο χαρακτηρισμό του Πάρκου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο ως μνημείου σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 5 του Ν. 3028/2002.

ΣΧΕΤ. Τα με αρ. πρωτ. 1248 και 1281/23-10-2020 έγγραφά σας σχετικά με χαρακτηρισμό ή μη ως μνημείου του Πάρκου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο.
Ανταποκρινόμενοι στο αίτημά σας για την παροχή των απόψεών μας , όπως αυτό προβλέπεται από το Ν. 3028/2002, άρθρο 6 παρ. 5, σχετικά με το χαρακτηρισμό ή μη ως μνημείου του Πάρκου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Ο Δήμος Ναυπλιέων στο πλαίσιο των συστηματικών ενεργειών του για την προστασία και την ανάδειξη τόσο της μοναδικής πολιτιστικής του κληρονομιάς, όσο και των νεώτερων μνημείων που κοσμούν τη χωρική του αρμοδιότητα και ιδιαιτέρως την πόλη του Ναυπλίου προέβη, μεταξύ άλλων, στην εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανάπλαση του Πάρκου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο.

Πριν την εξέταση αυτής της μελέτης και την κρίση των αρμοδίων υπηρεσιών σας επ΄ αυτής και εξ αφορμής αιτήματος δημοτικής παράταξης η υπηρεσία σας συνέταξε θετική εισήγηση για το χαρακτηρισμό του Πάρκου ως μνημείου και την απέστειλε για εξέταση στο αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση ή συνεργασία με τον ιδιοκτήτη και διαχειριστή του Πάρκου Κολοκοτρώνη, τον Δήμο Ναυπλιέων, έστω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στο θεσμικό ρόλο της Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η εισήγηση αυτή, η οποία στο διαβιβαστικό της εσφαλμένα χαρακτηρίζει το πάρκο ως κτήριο, επικαλείται ως κριτήρια για το χαρακτηρισμό το ήδη υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προστασίας του πάρκου, ήτοι:

• Το χαρακτηρισμό του πάρκου Κολοκοτρώνη «ως αρχαιολογικού χώρου και ιστορικού διατηρητέου μνημείου» (ΦΕΚ 35/Β/2-2-1962),

• Το χαρακτηρισμό του Ναυπλίου ως αρχαιολογικού χώρου (ΦΕΚ 181/2011),

• Το χαρακτηρισμό του αγάλματος του Κολοκοτρώνη με το βάθρο του ως συνόλου με ιδιαίτερη ιστορική, εθνική και καλλιτεχνική αξία (ΦΕΚ 407/ΑΑΠ/2013).

• Την οπτική επαφή με πέντε (5) γειτονικά κτήρια, χαρακτηρισμένα ως μνημεία
χαρακτηρίζει δε το πάρκο ως τοπόσημο, το θεωρεί ως τεκμήριο της ιστορικής εξέλιξης της πόλης του Ναυπλίου και εισηγείται τον επιπλέον χαρακτηρισμό του ως μνημείο.

Ο Δήμος Ναυπλιέων θεωρεί ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προστατεύει αρκούντως και αποτελεσματικά τον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία του Ναυπλίου, αρχαία και νεώτερα, γεγονός που καταδεικνύεται και από το ότι οι αρμόδιες για την προστασία των νεώτερων μνημείων υπηρεσίες σας δεν έκριναν σκόπιμο μέχρι στιγμής να προτείνουν αυτοβούλως έναν επιπρόσθετο χαρακτηρισμό, αλλά προέβησαν στην πρόταση αυτή μετά από αίτημα τρίτων.

Παρά ταύτα και επειδή πρώτη και μόνη μέριμνα του Δήμου Ναυπλιέων και αυτής της δημοτικής αρχής είναι η με κάθε πρόσφορο τρόπο προστασία, ανάδειξη και προβολή των μνημείων του με στόχο την αειφορία, εκφράζουμε διά της παρούσης τη σύμφωνη γνώμη μας στο χαρακτηρισμό του Πάρκου Κολοκοτρώνη ως μνημείου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6, παρ. 1γ του Ν. 3028/2002.

Επειδή όμως φρονούμε ότι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης επιτυγχάνεται πέραν των θεσμικών δεσμεύσεων και με έργα προστασίας και ανάδειξης των μνημείων, τα οποία ο Δήμος μας έχει ως πρώτη προτεραιότητα, παρακαλούμε να εξετάσετε στην ίδια συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και την εκ μέρους μας υποβληθείσα αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης του Πάρκου Κολοκοτρώνη που εκκρεμεί, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να υλοποιήσουμε το έργο ενόψει και των εορτασμών της επετείου των 200 ετών από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Τέλος υποβάλω αίτημα παράστασης κατά την εξέταση των δύο θεμάτων από το Συμβούλιο και παρακαλώ να με ειδοποιήσετε έγκαιρα για το χρόνο παρουσίας μου.

Με τιμή
Δήμαρχος Ναυπλιέων
Δημήτριος Κωστούρος"
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ