ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Στη βουλή από τον Βελόπουλο οι προτάσεις των "Φίλων του Υδροβιότοπου Ναυπλίου Νέας Κίου" για τον Ερασίνο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:27:00 π.μ. | | | |
Στη βουλή από τον Βελόπουλο οι προτάσεις των "Φίλων του Υδροβιότοπου Ναυπλίου Νέας Κίου" για τον Ερασίνο
Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Τουρισμού  κατέθεσε στη βουλή ο  Κυριάκος Βελόπουλος, Πρόεδρος του Κόμματος "Ελληνική Λύση" με θέμα την «Προστασία φυσικής ομορφιάς του ποταμού Ερασίνου (Αργολικού), της Νέας Κίου Αργολίδος»

Αναλυτικά η ερώτηση:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε από κατοίκους της Νέας Κίου, του Δήμου Άργους- Μυκηνών, και σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα διαδικτύου, της 22ης Νοεμβρίου 2020, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου κατατέθηκε θέμα προς συζήτηση, το οποίο αφορά στην έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για έργα επί του ποταμού Ερασίνου. 

Το θέμα σχετίζεται με την προστασία του εν λόγω ποταμού από πλημμύρες και περιλαμβάνει την οριοθέτηση, τον καθαρισμό και την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων τύπου “Serasanetti” (ζαρζανετ) στο μεγαλύτερο μέρος του ποταμού (κατά 60%). 

Ο Ερασίνος, ως γνωστόν, διατηρεί νερό όλο το χρόνο, αφού μάλλον τροφοδοτείται από υπόγειες ροές, προερχόμενες από τις μεγάλες οροσειρές της περιοχής. Το νερό του ποταμού αυτού εκρέει και σχηματίζει έξι ρεύματα, με τα πέντε από αυτά να χρησιμεύουν για την άρδευση του αργολικού κάμπου. 

Οι «Φίλοι Υγροβιότοπου Ναυπλίου-Νέας Κίου» εξέφρασαν τις επιχειρηματολογημένες ενστάσεις τους, καταθέτοντας και επικεντρώνοντας τις προτάσεις τους σχετικά με το ζήτημα της αξιοποίησης της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον. Τονίζουν την ανάγκη παρεμβάσεων σε συγκεκριμένα σημεία, καθώς και λειτουργίας Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το οποίο θα μπορούσε να ξεναγεί μαθητές και εκπαιδευτικούς στις εκβολές του ποταμού, ενώ μιλούν και για την ανάγκη ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, σε συνδυασμό με ήπια άθληση, όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κανό-καγιάκ ή το ψάρεμα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να υιοθετήσετε τις ανωτέρω προτεινόμενες παρεμβάσεις, όπως τις παρουσιάζουν οι

«Φίλοι Υγροβιότοπου Ναυπλίου-Νέας Κίου», προκειμένου να αναδειχθεί ο ποταμός Ερασίνος, σε παιδαγωγικό και εναλλακτικό τουριστικό προορισμό, πραγματοποιώντας ήπιες παρεμβάσεις στον βιότοπο που διαμορφώνει η ροή του μέσα από τον περιβάλλοντα χώρο της ανωτέρω περιοχής;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ