ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Η φωτογραφία της ημέρας: Ο Μαυρολαίμης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:01:00 μ.μ. | |
Η φωτογραφία της ημέρας: Ο Μαυρολαίμης
Ο Μαυρολαίμης (Saxicola torquata) που εντοπίσθηκε από τον φωτογραφικό φακό σε αγροτική περιοχή της Αργολίδας κοντά στο Ναύπλιο έχει κοντόχοντρη μορφή και μέγεθος 13εκ.. Παρουσιάζει φυλετικό διμορφισμό, στο αρσενικό παρατηρούνται μεγαλύτερες χρωματικές αντιθέσεις. Ο λαιμός, το κεφάλι, η ράχη και η ουρά του είναι μαύρα. 

Τα φτερά του είναι επίσης μαύρα με στενές λευκές ραβδώσεις. Τη μονοτονία του μαύρου ωστόσο «σπάζει» το καστανοκόκκινο στήθος, η υπόλευκη κοιλιά και οι δύο λευκές λωρίδες στα πλαϊνά του λαιμού. 

Το θηλυκό από την άλλη πλευρά είναι καστανό στο πάνω μέρος και καστανοκόκκινο στο στήθος και την κοιλιά. Στην αναγνώριση βοηθά και η όρθια στάση του Μαυρολαίμη όπως συνήθως απαντάται πάνω στις κορυφές της θαμνώδους και ποώδους βλάστησης.

Εμφανίζεται στην περιοχή σε μικρούς αριθμούς την άνοιξη, παραμένει όλο το καλοκαίρι, ενώ το φθινόπωρο μετακινείται στη Νότια Ελλάδα για να διαχειμάσει. Απαντάται σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση όπως λιβάδια και πλαγιές λόφων.

Γεννά δύο φορές το χρόνο, την περίοδο Μαΐου - Ιουλίου, 5-6 αυγά κάθε φορά, σε φωλιές που κάνει στο έδαφος ή στις ρίζες μικρών θάμνων.

Τρέφεται με έντομα και αράχνες που συλλαμβάνει στο έδαφος, αφού έχει προηγηθεί ο εντοπισμός τους. Για το σκοπό αυτό ο Μαυρολαίμης συνήθως στέκεται σε ένα ψηλό σημείο (π.χ. κορυφή ενός θάμνου) το οποίο χρησιμοποιεί ως παρατηρητήριο. Μερικές φορές η σύλληψη του εντόμου γίνεται κατά την πτήση.
Στο διαιτολόγιο του περιλαμβάνονται επίσης σκουλήκια και σπόροι που βρίσκει ψάχνοντας στο έδαφος.

Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ