ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Ευχές και σκέψεις

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:27:00 μ.μ. |
Ευχές και σκέψεις
Όλη η ανθρωπότητα γιορτάζει και φέτος το μεγάλο γεγονός της γεννήσεως του σωτήρα και λυτρωτή του κόσμου Ιησού Χριστού , ο οποίος καταδέχτηκε και πήρε την ανθρώπινη μορφή , να γίνει ένα με τον άνθρωπο , για να σώσει τον άνθρωπο .

Και αυτό δεν έγινε σε κάποιο πολυτελές νοσοκομείο με τους καλυτέρους γιατρούς πάνω του , αλλά στο πλέον ταπεινό σημείο στη Βηθλεεμ μέσα σε μια σπηλιά . Αυτή τη Βηθλεεμ ως δείγμα ταπεινότητας έχουμε όλοι οι πιστοί μέσα μας βαθιά ριζωμένη , απολαμβάνοντας τη χάρη του θεού την οποία και λαμβάνουμε μέσα στους Ναούς.

Οι ναοί που είναι τόπος ίασης όχι μόνο των ψυχών αλλά και των σωμάτων . Άπειρα τα παραδείγματα θαυμάτων που έγιναν μέσα σε ναούς στο πέρασμα των χρόνων .

Αυτή τη χρονιά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά . Δεν υπάρχει η δυνατότητα στους πιστούς να έχουμε πρόσβαση ελεύθερη στις εκκλησίες , να υμνήσουμε όλοι μαζί , να ενωθούμε με τον ύψιστο και να πανηγυρίσουμε όλοι μαζί τον ερχομό του στη γη , για εμάς . Ας είναι . Ο Χριστός θα γεννηθεί και φέτος …. Πιστεύω ότι με τη χάρη και το πέπλο προστασίας που απλώνει στον καθένα και στη καθεμιά από εμάς ο Χριστός μας , θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία , και είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει η πίστη και η αγάπη σε όλους τους ανθρώπους .

Διάβασα από το διαδίκτυο και παραθέτω πιο κάτω μια μαρτυρία για το πώς αντιμετώπιζαν οι πιστοί τα παλιά χρόνια την εμφάνιση διαφόρων επιδημιών .

΄΄Γυρω στα 1629-30 μ.Χ. καινούργια δοκιμασία έπληξε το ευλογημένο νησί της Κέρκυρας . Αρρώστια μεταδοτική και θανατηφόρα το χτύπησε αυτή τη φορά χωρίς διακρίσεις . Ήταν πανώλη . Άνδρες και γυναίκες , νέοι και γέροι , πλούσιοι και φτωχοί προσβάλλονται καθημερινά από την επάρατη νόσο και πεθαίνουν τόσο στις πόλεις όσο και στα χωριά . Η Διοίκηση του νησιού με τα πρώτα κρούσματα σπεύδει να ψηφίσει και να διαθέσει ένα τεράστιο ποσό για να περιορίσει την εξάπλωση της αρρώστιας . Άδικα όμως αγωνίζεται . Τα καταστήματα τόσο στη πόλη όσο και στα μεγάλα κέντρα έχουν κλείσει . Η αγορά νεκρώθηκε . Οι δρόμοι έχουν αδειάσει . Μοναχά μερικά αλογοσυρομενα κάρα κινούνται κάπου – κάπου φορτωμένα με πτώματα για να μεταφέρουν το μακάβριο φορτίο τους έξω από τη πόλη για ταφή σε ομαδικούς τάφους . Εικόνα τραγική παρουσιάζει όλο το νησί .

Κάποια μέρα μέσα σε αυτή τη κοσμογονική συμφορά ο πιστός και πονεμενος λαός παρά τις συστάσεις των Ιατρών για το αντίθετο , τολμά και σπεύδει να κατακλύσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυριδωνα και με συντριβή ψυχής και δάκρυα ζητά τη μεσιτεία του .

Ο Ιστορικός της Κέρκυρας Ανδρέας Μαρμορας που ζούσε τότε μας λέει ότι η τρομερή επιδημία παρά την έλλειψη σχετικών φαρμάκων , περιορίστηκε στο ελάχιστο και μέχρι τη Κυπριακή των Βαΐων σταμάτησε τελείως . Όλες τις νύκτες κατά τις οποίες η πόλη δοκιμαζόταν από την αρρώστια πάνω από το Ναό του Αγίου φαινόταν κάτι σαν φως μιας υπερκόσμιας καντήλας . Ήταν το σημάδι πως ο Άγιος αγρυπνούσε και φρουρούσε το λαό του .Έτσι το εξήγησαν οι πιστοί . Το φως το έβλεπαν συνέχεια οι νυχτερινοί σκοποί των φρουρίων .

Η τρομερή αυτή επιδημία παρουσιάστηκε και δεύτερη φορά μετά από σαράντα περίπου χρόνια το 1673 μ.Χ. Και τούτη τη φορά εξαπλώθηκε γρήγορα σε πόλεις και χωριά και το δρεπάνι του θανάτου θέριζε καθημερινά μεγάλο αριθμό κατοίκων .

Στις παρακλήσεις του λαού του , ο θαυματουργός Άγιος έσπευσε να ανεβάσει και πάλι στο θρόνο της θειας μεγαλοσύνης τη συντριβή και τα δάκρυα του πιστού λαού του , και να ζητήσει και να λάβει τάχιστα το ουράνιο έλεος και τη σωτηρία του .

Στις ικεσίες του θειου Ιεράρχη και του μετανοημένου λαού η απάντηση δεν άργησε να έρθει . Τα κρούσματα μέρα με τη μέρα ελλατωθηκαν στο ελάχιστο ώσπου εξαλείφθηκε εντελώς η αρρώστια .΄΄

Αυτά και άλλα παραδείγματα στα βάθη των αιώνων έρχονται να καταδείξουν την δύναμη της αληθινής πίστης , που πρέπει να εκφράζεται από όλους τους πιστούς στο κύριο τόπο λατρείας του θεού . Στην εκκλησία ….

Τα εμπόδια πάντα θα υπάρχουν ως δοκιμασία , και πάντα θα ξεπερνιωνται από αυτούς που μπορούν να δουν την αλήθεια με πίστη και καθαρό μυαλό .

Εύχομαι καλές γιορτές με υγεία και τύχη !!!

Γιάννης Εμμανουήλ
Πρωην Αντιδήμαρχος Δήμοι Επιδαύρου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ