ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

"Πρώτα η Κίος": Τα έργα αντιπλημμυρικού χαρακτήρα στον Ερασίνο θα είναι καταστροφικά για το οικοσύστημα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:49:00 μ.μ. | | | | |
"Πρώτα η Κίος": Τα έργα αντιπλημμυρικού χαρακτήρα στον Ερασίνο θα είναι καταστροφικά για το οικοσύστημα
Σχετικά με το έργο «Οριοθέτηση-Διευθέτηση ποταμού Ερασίνου Π.Ε Αργολίδος», και το ζήτημα που έχει προκύψει μετά την έγκριση από το Περιφ/κό Συμβούλιο Πελ/νήσου της μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1) Ο Ερασίνος ποταμός που από τις πηγές στο Κεφαλάρι έως την εκβολή του στον Αργολικό κόλπο στη Νέα Κίο, διατρέχει με μήκος 7 περίπου χιλιόμετρα το Αργολικό πεδίο διαμορφώνει ένα περιβάλλον με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για την Αργολίδα επηρεάζοντας διαχρονικά το γύρω χώρο που ως «Ρουμάνι» η «Βάλτος» αναφέρεται.

2) Ο Ερασίνος είναι ποταμός συνεχούς ροής και όχι ξεροπόταμος η χείμαρος με ήρεμα και όχι ορμητικά νερά που μπορούν να προκαλέσουν στο μέγιστο μήκος του επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα.

3) Ο νομοθέτης διακρίνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος που διαμορφώνει ο ποταμός, κατα τη διαδικασία ορισμού των Ζ.Ο.Ε στην περιοχή, έλαβε ειδική μέριμνα για την προστασία του πέραν της προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Βάλτου.

Έτσι, στο ΦΕΚ 369/8-6-1999 όπου και ορίζονται οι Ζ.Ο.Ε και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους για κάθε περιοχή, για τον Ερασίνο (ΖΟΕ 4α), προβλέπεται πέραν των άλλων ακόμη και απαγόρευση της κοπής βλάστησης σε απόσταση 50 μέτρων από τις όχθεςτου ποταμού καθώς και οποιαδήποτε δραστηριότητα (ΦΕΚ 396/8-6-1999 εδάφιο ΣΤ παραγρ. 4.

4) Ομοίως στο ΦΕΚ 269/12-7-2010 ¨’Εγκριση ΓΠΣ Άργους» στο κεφάλαιο 2 «Περιοχές Ειδικής Προστασίας ΠΕΠ» προβλέπεται και γίνεται αποτελεσματικότερη και μεγαλύτερη η προστασία στην ΖΟΕ 4α όπου και ο Ερασίνος ποταμός.

5) Η μελέτη που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, παρά την ουσιαστικά αρνητική εισήγηση της Υπηρεσίας Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, προβλέπει για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου τις παρακάτω εργασίες:
· Καθαρισμός της κύριας κοίτης από φερτές ύλες, βλάστηση και τοπικές ανωμαλίες του εδάφους.
· Κατάλληλες εκσκαφές, για την αύξηση της διατομής της κοίτης. Οι εκσκαφές αυτές αφορούν τόσο στην διαπλάτυνση της κύριας κοίτης του ποταμού, όπου αυτό είναι εφικτό και μέχρι τις υφιστάμενες όχθες, όσο και στην εκβάθυνση τον αποβραχισμό και την εξομάλυνση της επιφάνειας της, ώστε να αυξηθεί η υγρή διατομή.
· Επένδυση των πρανών της κοίτης με συρματοκιβώτια ώστε να είναι πλήρως ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον.

6) Οι παραπάνω όμως δράσεις αφορούν χειμάρρους και γίνονται για να διευκολύνουν την ροή μεγάλων όγκων νερού σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων αποτρέποντας πλημμύρες και καταστροφές, κάτι που δεν συμβαίνει στον Ερασίνο εκτός από κάποια σημεία της κοίτης, μικρού σχετικά μήκους, όπου και θα δικαιολογείτο διευθέτηση της κοίτης του

7) Ο Ερασίνος διαμορφώνει ένα οικοσύστημα με ιδιαίτερο φυσικό κάλος και φιλοξενεί χλωρίδα και πανίδα που για το Αργολικό πεδίο είναι σπάνια. Εμπλουτίζει με γλυκό νερό την γύρω περιοχή και τις υπόγειες δεξαμενές νερού διατηρώντας ζωντανό των υδροβιότοπο και αποτελεί μαζί με τον υδροβιότοπο της παραλιακής ζώνης Ναυπλίου- Νέας Κίου, χώρους δανικούς για ανάπτυξη δραστηριοτήτων ήπιας μορφής, υποστηρικτικών των ειδών που εκεί φιλοξενούνται αλλά και δράσεων εναλλακτικού τουρισμού που μπορούν να γίνουν πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες και να προσφέρουν πολλά στην περιοχή μας.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ως Παράταξη του Τ.Σ της Νέας Κίου πιστεύουμε πως οι προβλεπόμενες στη μελέτη παρεμβάσεις στον ποταμό ως έργα αντιπλημμυρικού χαρακτήρα είναι καταστροφικές για το οικοσύστημα με συνέπειες μη αναστρέψιμες και βλαβερές για την περιοχή γενικώτερα.

Προτείνουμε την διακοπή της διαδικασίας και την εκπόνηση ενός σχεδίου που θα έχει στόχο την αποκατάσταση του ποταμού σε σημεία που πραγματικά υπάρχουν προβλήματα, αλλά κυρίως θα αναδεικνύει την ωφελημότητα και ομορφιά του ποταμού και θα δίνει ευκαιρίες στους πολίτες να απολαμβάνουν ένα τόπο που παλιότερα ήταν στολίδι και που σε ένα βαθμό μπορεί να ξαναγίνει τέτοιος, κυρίως με αναβάθμιση του συστήματος ποταμός-οικοσύστημα, και αναίρεση των ιδιωτικών αυθαίρετων παρεμβάσεων στην παρόχθια ζώνη.

Είναι για όλους απορίας άξιο το που μπορεί να οφείλεται η ιδιαίτερη ευαισθησία για την προστασία από «πλημμύρα ενός χώρου που δεν κινδυνεύει από κάτι τέτοιο (ας μην μας διαφεύγει ότι « Βάλτος» χαρακτηρίζεται) και αγνοείται ο τεράστιος υπαρκτός κίνδυνος από την ξεροπόταμο Ξεριάς-Πάνιτσα για πλημμύρες στην περιοχή λόγω της απαράδεκτης κατάστασης κυρίως στο τμήμα προς την θάλασσα.
Κατάσταση λόγω της οποίας η περιοχή Άργους και Κίου έχει στο παρελθόν δοκιμάσει σημαντικές ζημιές και απώλειες ακόμη και ανθρώπινης ζωής. Αυτή όφειλε να είναι η προτεραιότητα όλων. Περιφέρειας, Δήμου. Δεν είναι δυνατόν κάθε χειμώνα και όχι μόνο να ζούμε με τον φόβο της καταστροφής.

Τέλος μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η αφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους- Μυκηνών, που δεν έχει από την Άνοιξη, που έντονα ανέκυψε το θέμα, αρθρώσει λέξη και δεν έχει καταθέσει τη δική του θέση για ένα ζήτημα που εξελίσσεται στο σύνολό του μέσα στα διοικητικά όρια του.

Για την Παράταξη <<ΠΡΩΤΑ η ΚΙΟΣ>>,

Οι Σύμβουλοι ,
Κωνσταντίνος Χρυσικός.
Τρύφωνας Σπανός.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ