Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020

Τουρισμός: Έρχονται οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:57:00 π.μ. |
Τουρισμός: Έρχονται οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO)
Η τελευταία τακτική συνεδρίαση του έτους του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, χθες Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, υπό τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη και τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων του εν λόγω τομέα, καθώς και των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών ή εντεταλμένων συμβούλων από το σύνολο των Περιφερειών της χώρας -με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να εκπροσωπείται από την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου.

Ο υπουργός Χ. Θεοχάρης ενημέρωσε επί των τρεχουσών εξελίξεων και χαρακτήρισε το 2020 ως μια επιτυχημένη χρονιά, εκτιμώντας ότι “παρά τις αντιξοότητες το υπουργείο κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του”, γεγονός που -όπως δήλωσε- “οφείλεται στη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε συνολικά η πανδημία”.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι “το 2021 θα είναι μια χρονιά με πολύ διαφορετικές προκλήσεις, καθώς ο εμβολιασμός και τα γρήγορα tests θα αλλάξουν τα δεδομένα. Οι περιορισμοί θα αρθούν, οι προορισμοί θα ανοίξουν και ο ανταγωνισμός θα είναι ισχυρότατος τόσο ως προς τη διαμόρφωση των τιμών όσο και ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες” είπε ο υπουργός.

Ο Χ. Θεοχάρης αναφέρθηκε, κλείνοντας, στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο και συγκεκριμένα στη νέα νομοθετική διάταξη για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO / Destination Management Organization):

“Μια καινοτομία που θεσμοθετεί για πρώτη φορά τους συνεργατικούς σχηματισμούς (clusters) και δίνει τη δυνατότητα, σε περιφερειακό επίπεδο, να οικοδομηθεί μια αναπτυξιακή στρατηγική η οποία θα προωθεί την αρμονική συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο την προώθηση των τουριστικών προϊόντων και τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών”, σημείωσε ο υπουργός.

Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ DMOs

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου δήλωσε “ιδιαίτερα ευτυχής” για την διάκριση που απέσπασαν το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ στην διοργάνωση World Travel Awards (WTA) 2020 ως “Κορυφαίος Φορέας Τουρισμού Παγκοσμίως”.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αξιοποίηση του ψηφιακού τρόπου επικοινωνίας και η ενίσχυση της καινοτομίας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητες, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον υπουργό για την πρωτοβουλία σύστασης των DMOs (Οργανισμών Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τουρισμού).

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ΕΟΤ, η πρόεδρός του ανέφερε ότι ο Οργανισμός “έχει αναπτύξει ήδη στοχευμένη στρατηγική επικοινωνίας. Η νέα καμπάνια, που έχει προτεραιότητα την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, θα είναι έτοιμη τον Φεβρουάριο του 2021 και θα αντικατοπτρίζει μια Ελλάδα στη Νέα Εποχή” δήλωσε, ενώ αναφερόμενη στο VisitGreece, σημείωσε, ότι “έχει ανανεωθεί και σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα θα παρουσιαστεί με μεγαλύτερο εύρος, εμβέλεια και καινοτόμα προσέγγιση στην προώθηση της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Ολοκληρώνοντας εκτίμησε ότι το “κλειδί” της επιτυχίας αποτελεί το τρίπτυχο συντονισμός – συνεργασία – συνέπεια.

Στη συνέχεια, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου επισήμανε πως το 2021 θα είναι μια απαιτητική χρονιά, για να τονίσει πως “αξιοποιώντας τις θεματικές μορφές τουρισμού, μπορούμε να εμπλουτίσουμε συνολικά το τουριστικό προϊόν και να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο”. Χαρακτήρισε δε ως “χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη των Περιφερειών τους DMOs, μέσω των οποίων θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα”.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού οι συμμετασχόντες αντάλλαξαν απόψεις και εξέφρασαν ικανοποίηση για την δημιουργία των DMOs, μέσω των οποίων -όπως δήλωσαν- “οι Περιφέρειες θα καταφέρουν να αναδείξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα”.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Στην παρέμβασή της, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Αννα Καλογεροπούλου αναφέρθηκε στο 2021 εκτιμώντας ότι το πρώτο μείζον κύμα ανάκαμψης της αγοράς τουρισμού αναμένεται να επέλθει το τρίτο τρίμηνο του νέου έτους, κυρίως μέσω κρατήσεων της τελευταίας στιγμής (last minute), περίοδος που -όπως είπε- “οφείλουμε ως χώρα να δράσουμε στοχευμένα, με έντονη προβολή και διαφήμιση, κυρίως μέσω του ΕΟΤ”.

Παράλληλα, όμως, μετέφερε την αγωνία των επαγγελματιών και των τουριστικών καταλυμάτων χειμερινών προορισμών οι οποίοι, όπως είπε, “δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν για δεύτερη συνεχή χρονιά, αφού και το 2020 -μετά την εκδήλωση της covid19-, χάθηκαν και τα 2/3 της δραστηριότητάς τους λόγω του lockdown”.

Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου επικρότησε την πρωτοβουλία για τους DMOs μιας και -όπως σημείωσε- “αποτελούν απαραίτητο οργανισμό διαχείρισης και προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε προορισμού”. Τέλος, ενημέρωσε για τις δράσεις ανάδειξης του αλιευτικού τουρισμού που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ αναφέρθηκε και στην καμπάνια που θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα αναφορικά με τη θεματική αυτή μορφή τουρισμού.

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού ολοκληρώθηκε με δυο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Η πρώτη αφορούσε στα πορίσματα της επιτροπής γαστρονομικού τουρισμού με εισηγήτρια την Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου πρόεδρο της Ενωσης Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου και γενική γραμματέα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. Η δεύτερη αναφερόταν στον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εργου INTERREG MED PANORAMED, με εισηγήτρια την Ελια Αποστολοπούλου.

Τι είναι οι DMΜO

Το νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού στο οποίο περιλαμβάνεται μια σειρά διατάξεων, με τις οποίες επιλύεται πλήθος ζητημάτων του τουριστικού κλάδου με σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις, προβλέπει:

1) Τη σύσταση «Οργανισμών Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τουρισμού» (DMMO). Έργο των Οργανισμών θα είναι η δημιουργία πλαισίου συνεργασίας και η χορήγηση των κατάλληλων κινήτρων, σε γεωγραφικό ή θεματικό επίπεδο, μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίζεται η στρατηγική συνέχεια στην προώθηση των τουριστικών προϊόντων και η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επιπλέον, με την καθιέρωση του ελληνικού «Οργανισμού Τουριστικών Προορισμών Παγκόσμιας Εμβέλειας» επιδιώκεται η αναγνώριση των προορισμών εκείνων οι οποίοι έχουν εθνική σημασία, ενώ ταυτοχρόνως θεσμοθετείται πλαίσιο για την προστασία τους μέσω:

α) της παρακολούθησης δεικτών επιβάρυνσης της φέρουσας ικανότητας,

β) της δημιουργίας αναπτυξιακής στρατηγικής για κάθε προορισμό και

γ) του συντονισμού κατασκευής των απαραίτητων υποδομών για τη στήριξη του προορισμού.

Οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τουρισμού, σύμφωνα και με τις οδηγίες

της Επιτροπής Πισσαρίδη, θα αποτελέσουν μέσον κομβικής σημασίας για την αλλαγή του τουριστικού μοντέλου στην Ελλάδα και τη θεραπεία στρεβλώσεων, όπως ο υπερτουρισμός σε συγκεκριμένους προορισμούς και η αντίστοιχη υστέρηση άλλων.

2) Τη θέσπιση «Οργανισμού για την Αξιοποίηση Ιαματικών Πόρων», η οποία αποσκοπεί στην Ανάπτυξη του ιαματικού – θερμαλιστικού τουρισμού ή τουρισμού ευεξίας στην Ελλάδα. Στις αρμοδιότητες του Οργανισμού εμπίπτουν η ολιστική και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, καθώς και η ενεργοποίηση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις για λόγους ευεξίας ανήκουν στα ταχύτατα αναπτυσσόμενα είδη τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Ο αναμενόμενος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για την περίοδο 2017-2022 είναι της τάξεως του 7,5% σε ό,τι αφορά στον τουρισμό ευεξίας, 6,4% για τις εγκαταστάσεις spa και 6,5% για τις ιαματικές πηγές. Η δε παγκόσμια αγορά ανέρχεται συνολικά στα 4,2 τρις δολάρια. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια εθνική στρατηγική για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και των λοιπών φυσικών πόρων, προκειμένου να διεκδικήσει μερίδιο από τη συγκεκριμένη αγορά, στην οποίαν έως σήμερα δραστηριοποιείται υποτυπωδώς.

3) Την ίδρυση «Φορέα Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης του Ναυαγίου της Ζακύνθου», ο οποίος θα επιληφθεί ειδικά όλων των ζητημάτων προστασίας και ανάδειξης του συγκεκριμένου αξιοθέατου. Το Ναυάγιο της Ζακύνθου θεωρείται τουριστικός πόρος εθνικής σημασίας, καθώς αποτελεί τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα και αναγνωρισιμότητα τουριστικό προορισμό στην Ελλάδα, με 4.000 επισκέπτες καθημερινά και άνω του 1 εκατ. σε ετήσια βάση. Ως εκ τούτου χρήζει άμεσης εξειδικευμένης φροντίδας. Είναι γνωστό ότι τοπικά συμφέροντα συγκρούονται, αποτρέποντας κάθε είδους παρέμβαση για την προστασία του σύγχρονου αυτού «μνημείου» αλλά και των επισκεπτών. Παραλλήλως, εξαιτίας της δημιουργηθείσας κατάστασης, το Ναυάγιο δεν αξιοποιείται επαρκώς. Με το νέο Νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται η σημερινή κατάσταση ακινησίας και δίνεται η δέουσα μέριμνα για την ασφάλεια των τουριστών και για την πρόληψη των ατυχημάτων, τα οποία συμβαίνουν κάθε χρόνο. Σε ό,τι αφορά στο ίδιο το Ναυάγιο, ο νέος Φορέας επιφορτίζεται με την προστασία του από τη φθορά και τη διατήρησή του σε επισκέψιμη κατάσταση.

4) Σύσταση «Συμβουλίου Ανάπτυξης Κρουαζιέρας» για τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων. Ο ρόλος του Συμβουλίου είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα. Προβλέπεται η εκπροσώπηση όλων των συναρμόδιων υπουργείων σε επίπεδο γενικών γραμματέων, καθώς και η συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων.

Τέλος, το νέο Νομοσχέδιο εισάγει μια σειρά από μεμονωμένες διατάξεις σχετικά με θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Τουρισμού.

Ενδεικτικά, αναφέρεται:

α) η λειτουργική ενοποίηση κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων,
β) ο χρόνος απόσυρσης της κυκλοφορίας των ΔΧΤΛ ανοιχτού τύπου αστικής περιήγησης πόλεων,
γ) οι τροποποιήσεις του ν. 4276/2014 (Α’ 155) και του ν. 4442/2016 (Α’ 230) για την υποχρέωση των καταλυμάτων να καταχωρίζουν τον αριθμό γνωστοποίησης στο ΜΗ.Τ.Ε. και
δ) η υπαγωγή στη διαδικασία γνωστοποίησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των θεάτρων, κινηματογράφων και κολυμβητικών δεξαμενών που λειτουργούν εντός εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής. Η επέκταση της διαδικασίας γνωστοποίησης και η εναρμόνιση κανόνων και προϋποθέσεων για όμοιες κατηγορίες οχημάτων συνάδουν με τη γενικότερη αναπτυξιακή λογική.

Τονίζεται, εξάλλου, ότι η κοινή στρατηγική επιδίωξη όλων των διατάξεων στο νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, στην κατεύθυνση της στήριξης και της διευκόλυνσης των επενδυτικών σχεδίων
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ