ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

«Αστέρι της Βηθλεέμ»: Πως συναντήθηκαν ο Κρόνος και ο Δίας - Εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο της NASA

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:57:00 μ.μ. | | | |
«Αστέρι της Βηθλεέμ»: Πως συναντήθηκαν ο Κρόνος και ο Δίας - Εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο της NASA
Οι πολίτες σε όλο τον κόσμο έστρεψαν το βλέμμα τους ψηλά στον ουρανό για να δουν τη «Μεγάλη Σύζευξη» Κρόνου και Δία που έγινε viral ως «Αστέρι της Βηθλεέμ». Δείτε τις φωτογραφίες της NASA.
Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα η αστρονομία μάς χάρισε τη μαγεία σε μια πολύ δύσκολη περίοδο με lockdown, περιορισμούς και τις πιο αλλιώτικες γιορτές που αναμένεται να ζήσουμε. Οι «γίγαντες» του πλανητικού μας συστήματος, ο Κρόνος και ο Δίας, «συναντήθηκαν» για πρώτη φορά μετά από αιώνες και η Σύνοδος ήταν ορατή στον ουρανό. Έτσι, μέσα στην κατήφεια, οι πολίτες σε όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να στρέψουν το βλέμμα στον ουρανό και να δουν αυτό που έγινε viral - αλλά όχι από το στόμα των αστρονόμων- ως «Αστέρι της Βηθλεέμ». 
Πολλά ήταν τα αστεροσκοπεία σε όλο τον κόσμο που μετέδωσαν live εικόνα από το φαινόμενο. Μεταξύ αυτών, και το Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Τι είναι η «Μεγάλη Σύζευξη»

Το εν λόγω φαινόμενο είναι γνωστό ως Σύνοδος και «οι πλανήτες θα βρεθούν σε απόσταση όσο το πάχος του νυχιού μας, μόλις θα ξεχωρίζουν μεταξύ τους», όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παρατηρησιακής Αστρονομίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Σταύρος Αυγολούπης.
Το λεγόμενο «Αστέρι της Βηθλεέμ» συνέπεσε με ένα ακόμα σημαντικό αστρονομικό γεγονός, το χειμερινό ηλιοστάσιο. Μπορεί για τους μετεωρολόγους ο χειμώνας να ξεκινάει την πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου, αλλά για την επιστήμη της αστρονομίας, το χειμερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα.

Δείτε βίντεο από την πλανητική Σύνοδο

Το σπάνιο «πάντρεμα» που παρατηρήθηκε χθες στον ουρανό γίνεται περίπου μια φορά κάθε 20 χρόνια. Όμως, η τελευταία φορά που συναντήθηκαν ο Δίας και ο Κρόνος ήταν το μακρινό 1623.

Η επόμενη μεγάλη σύζευξη μεταξύ των δύο πλανητών αναμένεται τον Νοέμβριο του 2040. Λίγο πιο κοντά, όπως και χθες, οι επόμενοι πλανήτες θα βρεθούν τον Μάρτιο του 2080.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ