Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

17ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας 2021

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:14:00 μ.μ. |
17ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας 2021
Τον 17ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας (ΠΔΒ) 2021 για μαθητές/τριες της Β ́ και Γ ́ τάξης των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑ.Λ. της χώρας προκηρύσσει η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) για 17η συνεχή χρονιά.

17ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας 2021 – Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας

O Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας (ΠΔΒ), που διεξάγεται σε σύνδεση με τη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας (International Biology Olympiad – IBO), έχει ως σκοπό την επιλογή και την ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών/τριών της χώρας που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τη Βιολογία.

Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους/στις μαθητές/τριες να δοκιμάσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, αλλά και να συμμετάσχουν σε Διεθνείς Ολυμπιάδες Βιολογίας.

Οι τέσσερις (4) μαθητές/τριες με τις υψηλότερες επιδόσεις στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας (ΠΔΒ) θα συμμετάσχουν στην 32η Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας (IBO), όπου θα αποκτήσουν μια εξαιρετική εμπειρία με την επαφή τους με ομοίως διακριθέντες/είσες μαθητές/τριες από 60 (περίπου) χώρες και σε περίπτωση που διακριθούν με πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα) αποκτούν τη δυνατότητα εγγραφής σε Πανεπιστημιακά τμήματα, εφόσον για την εισαγωγή τους σε αυτά, η Βιολογία περιλαμβάνεται στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει οι υποψήφιοι/ες στην τελευταία τάξη Λυκείου [Ν. 3194/2003 (Α ́267) και τροποποίησή του με τον Ν. 4342/2015 (Α ́143) και την παρ. 1 του άρ. 53 του Ν. 4386/2016 (Α ́ 83)].

Δικαίωμα συμμετοχής στον ΠΔΒ και την ΙΒΟ έχουν μόνο οι μαθητές/τριες της Β’ και Γ ́τάξης που φοιτούν σε Γενικά Λύκεια και ΕΠΑ.Λ. της χώρας και ακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του Γενικού Λυκείου.

Σημειώνεται ότι για τη συμμετοχή στον ΠΔΒ και στη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας δεν απαιτείται η γνώση ξένης γλώσσας.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας (ΠΔΒ) θα διεξαχθεί σε τρεις (3)φάσεις.

1η ΦΑΣΗ
Η πρώτη (1η ) φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας θα διεξαχθεί το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 9.30 π.μ.

2η ΦΑΣΗ
Η δεύτερη φάση (2η ) του διαγωνισμού θα διεξαχθεί στην Αθήνα το Σάββατο, 10 Απριλίου 2021, σε χώρο που θα ορίσει η Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού.

Σε αυτή τη φάση θα συμμετάσχουν α) οι είκοσι τέσσερις (24) πρώτοι/ες μαθητές/τριες της Γ ́Λυκείου της Α φάσης του ΠΔΒ 2021 β) οι 12 πρώτοι μαθητές/τριες της Β ́ Λυκείου που απέκτησαν το δικαίωμα αυτό στην πρώτη (1η ) φάση του ΠΔΒ 2020 ως μαθητές/τριες της Β ́ Λυκείου τότε (και τώρα μαθητές/τριες της Γ ́ Λυκείου).

καθώς και γ) όσοι/ες από τους/τις μαθητές/τριες της Β ́ Λυκείου με την καλύτερη βαθμολογία, που συμμετείχαν στην πρώτη φάση του ΠΔΒ 2021 και έχουν το δικαίωμα επιλογής, δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, (όπως περιγράφεται στην προηγούμενη παράγραφο).

Στη δεύτερη φάση οι μαθητές/τριες θα εξεταστούν στην ύλη της Γ ́ Λυκείου της πρώτης φάσης και σε επιπλέον και κάποιες ενότητες από α) την σχολική ύλη β) την ελληνική έκδοση του προτεινόμενου για τις Διεθνείς Ολυμπιάδες Βιολογίας βιβλίου των Campbell & Reece.

Τα Κεφάλαια και οι σελίδες των σχολικών βιβλίων καθώς και του βιβλίου των Campbell & Reece στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές/τριες, θα αναρτηθούν έγκαιρα στον ιστότοπο της ΠΕΒ (https://pdbio.pev.gr/).

3η ΦΑΣΗ
Στην τρίτη (3η ) φάση του διαγωνισμού, θα λάβουν μέρος οι δώδεκα (12) πρώτοι/ες μαθητές/τριες της 2ης φάσης οι οποίοι, αφού δεχθούν στοιχειώδη εργαστηριακή κατάρτιση, θα εξεταστούν σε εργαστηριακές τεχνικές και θα αξιολογηθούν συνολικά.

Ο χρόνος και ο τόπος θα οριστεί μετά το τέλος της 2ης φάσης (και μέχρι τις αρχές Μαΐου του 2021).

Οι τέσσερις (4) πρώτοι/ες μαθητές/τριες του ΠΔΒ 2021, όπως θα προκύψουν από τον συμψηφισμό της βαθμολογίας της τρίτης (3ης) και της δεύτερης (2ης) φάσης του διαγωνισμού σε ίση αναλογία (50/50) θα συγκροτήσουν την Ελληνική ομάδα συμμετοχής που θα αντιπροσωπεύσει τη χώρα μας στην 32η Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ