ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Άρες μάρες κουκουνάρες για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:26:00 μ.μ. |
Άρες μάρες κουκουνάρες για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Του Δρ. Στέφανου Δημόπουλου- Οφθαλμίατρου
 
Έλαβα άνώνυμη έπιστολή στο διαδίκτυο όπου αρχίζοντας ο ανώνυμος επιστολογράφος χαρακτηρίζει το άρθρο μου με παρατηρήσεις επί τῆς επιστολῆς του πατρός Στυλιανοῦ Καρπαθίου προς την Ιερά Σύνοδο για το εμβόλιο κατά του Κορονοϊοῦ δυσνόητη και τα γραφόμενα μου άρες μάρες κουκουνάρες.

Ξέρεις ο Γέροντας μου από το 1973 που τον γνώρισα στα Μετέωρα ήταν ο Άγιος Γέροντας Αιμιλιανός αργότερα Σιμωνοπετρίτης. Μου εκανε εντύπωση πως άγαποῦσε τους Ζηλωτές ενώ δεν άγαποῦσε τον Ζηλωτισμό τους. Τα έχω γράψει στο βιβλίο μου Αγιον Ορος –Χωρα Ζώντων.

Διάβασα πρόσφατα ξανά το βιβλίο του Αγίου Γέροντα Επιφανίου «Τα δύο Ακρα-Οικουμενισμός καἰ Ζηλωτισμός και θαύμασα πάλι την αγάπη του στους Ζηλωτές τῆς δύσκολης εκείνης εποχῆς και την ευγένεια που τους μιλουσε.

Πολλοί από αυτούς τους ζηλωτές τον έβριζαν άσχημα επέμειναν στο πεῖσμα τους κατέληξαν στο σχίσμα. Υπήρξαν όμως κάποιοι άλλοι που ακούσανε τον φωτισμένο λόγο του και ξέφυγαν από τον ζηλωτισμό και από το σχίσμα. Ανάμεσα τους μεγάλοι ανακαινιστές του σύγχρονου μοναχισμού. Ο Οσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης , Αγιος Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεϊτης- Αριζωνίτης ,Αγιος Γέροντας Χαραλάμπης Διονυσιάτης , κ.α.

Δέν ξέρω αν με επηρέασαν τα παραδείγματα τους η αν είναι η ηλικία μου και η ωρίμανση τῆς σκέψης αλλά αισθάνομαι και γω μια μεγάλη αγάπη και συμπάθεια για τους σύγχρονους μας Ζηλωτές και σεβασμό στον Ζήλο τους και ελπίζω να τους φωτίσει ο καλός Θεός και να μην επιμένουν στον Ζηλωτισμό που προκάλεσε ο Κορονοϊός.

Διάβασα , έψαξα τις τελευταῖες δυό εβδομάδες και ξέρεις είναι δύσκολος τομέας τῆς Ιατρικῆς τά εμβόλια και εύκολα παραπλανιέσαι ακόμα και αν είσαι και Γιατρός άλλης είδικότητος.

Έτσι λοιπόν αν πλησιάσεις την βιβλιογραφία προκατειλημμένος και ψάχνοντας να εντοπίσεις κάτι εναντίον τῶν εμβολίων θα βρεις ότι όντως τά εμβόλια κατά των Κορονοϊῶν δοκιμάστηκαν πάνω στην περίφημη κυτταρική σειρά ΗΕΚ293Τ. Αισθάνεται λοιπόν ο Πατήρ Στυλιανός Καρπαθίου ότι ανακάλυψε τους ενόχους και ψεύτες που παραπλανοῦν το ποίμνιο να χρησιμοποιήσει το αμαρτωλό εμβόλιο και χτίζει τήν Βιοηθική του άποψη εναντίον της χρήσης του. Δεν διστάζει να εγκαλεί την Ιερά Σύνοδο και δεν μπαίνει στον κόπο να ψάξει καλύτερα. Σπεύδει να κατηγορησει τον συντάκτη του ανακοινωθέντος της ΔΙΣ οτι

«ή εξ αγνοίας ή παρελκυστικώς γράφει, ότι, «τα εμβόλια κατά του covid-19 που επί του παρόντος χρησιμοποιούνται στην Πατρίδα μας, δεν απαιτούν την χρήση καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων για την παραγωγή τους.»

«Αντιθέτως, πρός τους παραπάνω ισχυρισμούς,συνεχίζει ο πατήρ Στυλιανός, το αληθές είναι, ότι τά εμβόλια κατά του covid-19, που επί του παρόντος χρησιμοποιούνται στην Πατρίδα μας, εργαστηριακώς χρήζουν της κυτταρικής σειράς Human embryonic kidney 293 cells (HEK 293), «η οποία προέρχεται, από ανθρώπινα εμβρυικά κύτταρα, τα οποία λήφθηκαν από το νεφρό ενός υγιούς θήλεως εμβρύου. Το συγκεκριμένο έμβρυο «ματαιώθηκε νόμιμα’’, δηλ. εκτρώθηκε, σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία, το έτος 1973, στο εργαστήριο Alex van der Eb στο Leiden της Ολλανδίας.»

Διαβάζει τώρα ο καθένας και κλονίζεται. Ποιός λέει την αλήθεια?

Κοίτα λοιπόν να δεις που κάνει λάθος ο Πατήρ Στυλιανός. Οι αναγραφόμενες πληροφορίες στο διαδίκτυο αφορούν άλλα εμβόλια κατά διαφόρων Κορονοϊῶν τα οποία έχουν παραχθεῖ την τελευταία δεκαετία αλλά όχι για το εμβόλιο τῆς Feizer KOVID19 κατά του ιού sars-cov-2, τον φοβερό καινούργιο Κορονοϊό που θερίζει την ανθρωπότητα. Και αυτό γιατί το FDA εφήρμοσε το πρωτόκολλο οξείας πανδημίας που υπάρχει στο καταστατικό του από ιδρύσεως του. Τι λέει αυτό το πρωτόκολλο? Βιάζομαι , θέλω γρήγορα εμβόλια ! Έτσι λοιπόν μην καθυστερείτε με εργαστηριακές δοκιμές πάνω σε ανθρώπινα κύτταρα (κυτταρική σειρά ΗΕΚ293Τ). Παραλείψτε τελείως την προκλινική φάση. Κάντε τις κλινικές φάσεις κατ ευθείαν πάνω σε εθελοντές (τρεις φάσεις δοκιμών από 2-3 μηνες η κάθε φάση και έπειτα μόνο 2 μηνες παρακολούθηση των εθελοντων αντι για 5 χρόνια).

Άρα λοιπόν η FEIZER δεν λέει ψέματα ότι το εμβόλιο της δεν περιέχει γενετικό υλικό, ούτε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επίσης ,αφού η μόνη φάση συνάντησης του εμβολίου με την κυτταρική σειρά ΗΕΚ293Τ παραλήφθηκε.

Ο πατήρ Στυλιανός Καρπαθίου επανειλημμένως στο κείμενο του μπερδεύει τα πράγματα ως μη ειδικός. Την μια παραδέχεται ότι η κυτταρική σειρά ΗΕΚ293Τ χρησιμοποιήθηκε μόνο στην εργαστηριακή φάση δοκιμασίας εμβολίων και την άλλη μιλάει συλήβδην και αθρόως ότι χρησιμοποιήθηκε στην παραγωγή τους. Σε διαδικτυακή εμφάνισή του (Κυριακή 24/1/21) ο βιολόγος κος Βουγάς ευτυχώς ενώπιον του ξεκαθάρισε ότι δεν χρησιμοποιήθηκε η κυτταρική σειρά ΗΕΚ293Τ στην παραγωγή του εμβολίου αλλά στην εργαστηριακή δοκιμασία για την διαδικασία έλεγχου της αποτελεσματικότητος πράγμα που κατά την γνώμη του δεν το άπό ενοχοποιεί. Ο Πατήρ Στυλιανός συμφώνησε και ονόμασε αστειευόμενος το εμβόλιο της Feizer «λιγότερο αμαρτωλό».

Και οι δυό τους όμως δεν συνειδητοποίησαν πως δεν αναφέρονταν για το εμβόλιο KOVID 19 κατά του ιού sars-cov-2 αλλά για άλλα παλαιότερα εμβόλια εναντίον άλλων Κορονοϊῶν όπου οι ερευνητές δοκιμάζανε αν ένα κομμάτι Ιοῦ (mRNA) έχει τα ίδια αποτελέσματα στο ανθρώπινο κύτταρο (κυτταρική σειρά ΗΕΚ293Τ) όπως και ένας γερασμένος η εξασθενημένος Ιός(RNA). Ομολογῶ οτι και γω αρχικά διαβάζοντας στην διεθνή βιβλιογραφία ότι στην « διαδικασία έλεγχου της αποτελεσματικότητος» τῶν εμβολίων m- RNA χρησιμοποιήθηκε η κυτταρική σειρά ΗΕΚ297Τ νόμιζα ότι αναφέρονται στον γνωστό KOVID19 , το εμβόλιο τῆς Fizer κατά του ιού sars-cov-2.

Όμως όπως σας είπα παραπάνω η προκλινική φάση « διαδικασίας έλεγχου της αποτελεσματικότητος» παρελήφθη τελείως στην περίπτωση του KOVID 19 λόγω του γρήγορου πρωτοκόλλου έγκρισης του καινούργιου αυτοῦ εμβολίου. Καμία σχέση με την κυτταρική σειρα ΗΕΚ297Τ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ , ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΟΥΤΕ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΑΔΙΟ αφοῦ αυτό παραλήφτηκε τελείως.

Έγραψα μια επιστολή προσωπική καλοπροαίρετα προς τον πατέρα Στυλιανό Καρπαθίου όπου του ανέφερα αυτήν την παρανόηση και ελπίζω νά είναι όντως μία λάθος ανάγνωση εκ μέρους του τῆς βιβλιογραφίας.

Ένα άλλο λάθος που εντόπισα στην επιστολή του είναι που μπερδεύει τον όρο Δοκιμασία με τον όρο Επεξεργασία εμβολίου. Δεν επεξεργάστηκαν οι έρευνητές τα εμβόλια κατά των διαφόρων Κορονοϊῶν πάνω στην κυτταρική σειρά ΗΕΚ297Τ αλλά τα ήδη παραχθέντα και επεξεργασμένα και έτοιμα εμβόλια τα δοκίμασαν πάνω στην κυτταρική σειρά ΗΕΚ297Τ κατά την εργαστηριακή φάση προκλινικοῦ έλεγχου. Και βέβαια οχι το εμβόλιο KOVID-19 κατά του ιού sars-cov-2 όπως παραπάνω σας εξήγησα και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω, όπου δεν έγινε ούτε εξεργασία ούτε δοκιμασία διότι παραλήφθηκε η προκλινική-εργαστηριακή φάση ελέγχου και άδειοδότησης του συγκεκριμένου εμβολίου.

Στο ρητορικό ερώτημα του πατρός Στυλιανοῦ Καρπαθίου «Πώς διατηρείται μέχρι σήμερα η κυτταρική αυτή σειρά, από το έμβρυο που εκτρώθηκε, πριν πενήντα περίπου χρόνια;» Απαντά ο ιδιος αναπτύσοντας την θεωρία του ανατόμου Hayflick και την χρήση καρκινικῶν κυττάρων στην επεξεργασία των κυτταρικών σειρῶν και στην συνέχεια βγάζει αυθαίρετα συμπέρασματα όπως ότι αυτά: «χρησιμοποιούνται για τους διάφορους ερευνητικούς σκοπούς, σήμερα δε, για το εμβόλια sars-cov-2. Επ’ αυτών των «καρκινικών» κυττάρων συνεχίζουν τα πειράματα επί μακρόν.»

Επιτρέψτε μου με κάθε σεβασμό να σας εξηγήσω που διαφωνῶ. Όπως και παραπάνω εξήγησα το FDA για να δώσει αδεια να δκιμαστουν κάποια καινούργια φάρμακα η εμβόλια σε εθελοντές ανθρωπους(3 κλινικές φάσεις) δίνει εντολή στις κατασκευάστριες φαρμακοβιομηχανίες να κάνει πρώτα δοκιμές σε ανθρώπινα κύτταρα (προκλινική η εργαστηριακή φάση). Σκέφτηκαν όμως πως αλλιώς αντιδρούν τα κύτταρα ενός γέρου που πέθανε από γηρατειά και αλλιώς ενός νέου ανθρώπου. Και αλλιώς αντιδρούν τα κύτταρα ενός νέου που πέθανε από ατύχημα και αλλιώς ενός νέου που πέθανε από δηλητηρίαση η παιδικό καρκίνο. Για να μην παίρνει ο καθένας κύτταρα από όπου θέλει φτιαχτήκαν με πολύπλοκες επεξεργασίες οι περίφημες κυτταρικές σειρές από κύτταρα εμβρύων όπου η διακοπή κυήσεως ήταν νόμιμη σύμφωνα με τους νόμους του κράτους γιατί οι νόμοι της εκκλησίας όπως ξέρετε δεν το επιτρέπουν. Οι εμβρυικές κυτταρικές σειρές (όπως η σειρά ΗΕΚ293Τ) προτιμήθηκαν γιατί όπως καταλαβαίνετε τα κύτταρά τους είναι αχρησιμοποίητα και σφριγηλά και ιδανικά για να δουν οι επιστήμονες πως δρουν επάνω τους τα νέα φάρμακα και εμβόλια. Προσέξτε όχι για να επεξεργαστούν η να παράγουν εμβόλια η φάρμακα οι επιστήμονες αλλά να δοκιμάσουν πως δρουν τα φάρμακα και τα εμβόλια πάνω στα ανθρώπινα κύτταρα. Το τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας των κυτταρικών σειρῶν πριν να δοθοῦν ελεύθερα σε χρήση από τους ενδιαφερομένους ( πριν γίνουν commercial evaluable) λέγεται στα αγγλικά Immortalisation δηλαδή κάνουν τά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται συνέχεια και έτσι είναι συνεχώς νεανικά και δεν γερνᾶνε όπως μας περιέγραψε ο Hayflick. Αυτό το επιτυγχάνουν είτε με χρήση Αδενοϊῶν είτε με χρήση καρκινικῶν κυττάρων. Η κυτταρική λοιπόν σειρά κατά κάποιον τρόπο δεν γερνᾶ και δεν σώνεται ποτέ και δεν χρειάζονται σειρές εκτρώσεων για την παραγωγή και επεξεργασία εμβολίων και φαρμάκων παρά μονάχα για δοκιμασία των επιπτώσεων των εμβολίων η φαρμάκων πάνω στα κύτταρα της κυτταρικής σειρᾶς. Έτσι έχουν οι επιστήμονες ένα κοινό μέτρο σύγκρισης .

Γράφει ο πατήρ Στυλιανός: «Επ’ αυτών των «καρκινικών» κυττάρων συνεχίζουν τα πειράματα επί μακρόν.» .

Μήν τρομάζεται παρακαλῶ γιατί η αλήθεια είναι ότι τα «πειράματα» αυτά είναι στην ουσία οι δοκιμασίες που βέβαια δέν γίνονται πάνω στα καρκινικά κύτταρα αλλα πάνω στα εμβρυικά κύτταρα τῆς κυτταρικῆς σειρᾶς ΗΕΚ293Τ. Επιμένω στο σημειο αυτό ότι πρόκειται για δοκιμασία και όχι επεξεργασία τῶν εμβολίων. Στό παρελθόν πάνω στην κυτταρική σειρά ΗΕΚ293Τ( που περιέχει τέτοια κύτταρα καρκινικά λόγω της έπεργασίας immortalisation) δοκιμάστηκαν τά εμβόλια της Ερυθρᾶς , τῆς Λύσσας και τῆς Ηπατήτιδος Α. Πολλοί από μας έχουν εμβολιασθεῖ με τα εμβόλια αυτά χωρίς ύποπτες συνέπειες ,επιπλοκές, καρκίνους.

Θα με ρωτήσετε τί τίς θέλουνε τις άλλες κυτταρικές σειρές?

Τίς θέλουνε για έρευνες συγκριτικές. Δοκιμάζουν π.χ. ένα φάρμακο η εμβόλιο πως δρᾶ σε μια κυτταρική σειρά από άρρεν έμβρυο. Είναι το ίδιο με την θηλυκή σειρά ΗΕΚ293Τ ? Έπειτα κάνουν μια κυτταρική σειρά από διαφορετική φυλή (Λευκη φυλη, Αφρικανικη, Ασιατική κ.λ.π.) και ηλικίας και διαφορετικῶν αιτίων θανάτου κ.ο.κ. Ετσι βγαίνουν διάφορα συμπεράσματα επιστημονικά και εφαρμόζονται μετά σε εθελοντές.

Τελειώνοντας τις σκέψεις μου αυτές θέλω ακόμα κάτι να ξεκαθαρίσω. Από αυτά που ήδη σας εξήγησα ελπίζω από μόνοι σας να καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε μια ποσοτικά μεγάλη ανάγκη εμβρυικῶν κυττάρων και εκτρώσεων σαν το παράδειγμα του Χίτλερ που έκανε σαπούνι από θύματά του που σκότωνε στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως Νταχάου κ.λ.π. Γι αυτό επέμενα από την αρχή στα κείμενά μου ότι δεν πρόκειται για παραγωγή εμβολίων η επεξεργασία τους αλλά για δοκιμασία στην προκλινική φάση (πειραματική) που μάλιστα στην περίπτωση του εμβολίου KOVID-19 κατά του ιού sars-cov-2 δεν έγινε καθόλου λόγω εφαρμογῆς του γρήγορου πρωτοκόλλου οξείας πανδημίας.

Έτσι καταρρέει όλο το οικοδόμημα τῶν βιοηθικῶν αντιρρήσεων του Πατρός Στυλιανοῦ Καρπαθίου που είναι χτισμένο πάνω στην συνεχώς επαναλαμβανόμενη αυθαίρετη παραδοχή ότι δοκιμασία εμβολίου= επεξεργασία εμβολίου =παραγωγή εμβολίου .

Γι αυτό δεν έχει νόημα να απαντήσω στις αιτιάσεις του πατρός Στυλιανοῦ Καρπαθίου 1ον περί Κινδύνων του DNA από το εμβόλιο KOVID19 , 2ον για ογκογονίδια , 3ον για τις μεταλάξεις του του ιού sars-cov-2 και 4ον για την ασφάλεια του εμβολίου KOVID19 αλλά δεν μπορω να αντισταθώ στον πειρασμό από το να σας παραπέμψω σε Άρθρο στην Καθημερινή τῆς Κυριακῆς 24/1/21 του κορυφαίου Έλληνα γενετιστή Στυλιανοῦ Αντωναράκη οπου όλα αυτά τα αποκλείει κατηγορηματικά. Αν ίσως δεν τον γνωρίζετε αρκεί να σας πω ότι είναι καθηγητής Γενετικῆς από 36 χρονῶν στο John Hopkins πανεπιστήμιο τῶν ΗΠΑ και αργότερα στην Γενεύη. Πνευματικοπαίδι και αυτός του Γέροντα Αιμιλιανοῦ και πρῶτος στις εισαγωγικές τῆς ιατρικῆς σχολῆς τῶν Αθηνῶν το 1969. Είναι ο πιο αρμόδιος πάνω σε αυτό το θέμα αφοῦ με την ερευνητική ομάδα του ξεκλείδωσαν και βρήκανε την ταυτότητα του DNA πριν 10-15 χρόνια για αυτό και ο Δάσκαλός μας ο Σκαλκέας σαν Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνῶν τον πρότεινε και εγινε αντεπιστέλον μέλος της. Ειναι Τακτικό μέλος τῆς Ελβετικῆς Ακαδημίας Επιστημῶν και ομότιμος Καθηγητής Γενετικῆς του πανεπιστημίου τῆς Γενεύης όπου και διαμένει. Τοῦ έχει αποδοθεῖ το μεγαλύτερο βραβεῖο Γενετικῆς παγκοσμίως (Allan Award 2019).

Επομένως πολύ σωστά αναφέρει το ανακοινωθέν τῆς Διαρκούς Ιερᾶς Συνόδου (12κ 13/1/21) «η επιλογή του εμβολιασμού δεν είναι ζήτημα τόσο θεολογικό ή εκκλησιαστικό, αλλά κυρίως ιατρικό-επιστημονικό.’’

Συμφωνώ με τον Πατέρα Καρπαθίου στήν κατάληξη τῆς επιστολῆς του προς την Ιερά Σύνοδο και την αναπαράγω επακριβῶς.

«Πράγματι, ο εμβολιασμός πρέπει να αποτελεί ελεύθερη προσωπική επιλογή του κάθε ανθρώπου, μετά όμως, από επισταμένη και σοβαρή ενημέρωση, απαλλαγμένος από τον τρόμο, πού δημιουργεί η συνεχής παραπληροφόρηση. «Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς».

Γι αυτό θα προσπαθήσω νηφάλια να βοηθήσω σε αυτήν την ελεύθερη προσωπική επιλογή σαν παλιός πεπειραμένος Γιατρός που πάντα δούλεψε με φόβο Θεοῦ στο λειτούργημά του.

Οι αιτιάσεις κατά του εμβολιασμού επειδή κανείς δεν μας εγγυάται για τά αποτελέσματα του και πιθανές επιπλοκές του δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων σκοτεινών σχεδίων κάποιων αόρατων κρυφῶν δυνάμεων φυσικῶν η μεταφυσικῶν.

Όπως προανέφερα και συμφωνῶ σε αυτό με τον πατέρα Στυλιανό το εμβόλιο KOVID19 ακολουθῶντας το γρήγορο πρωτόκολλο του FDA είχε πολύ μικρό χρόνο παρακολούθησης των εθελοντῶν εμβολιασθέντων. Μόνο δύο μῆνες. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα έχουμε κάποιες επιπλοκές, απεναντίας. Όμως οι αποζημιώσεις που θα ζητηθούν από τις εταιρεῖες αν «ο μη γένοιτο» κάτι συμβεί είναι τεράστια χρηματικά ποσά σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ.

Παρόλο που συμερίζομαι τις απόψεις του πατρός Στυλιανοῦ Καρπαθίου για τίς φαρμακευτικές εταιρεῖες εν τούτοις δεν τις αδικῶ επί τοῦ προκειμένου. Αρνοῦνται οποιαδήποτε ευθύνη για ότι συμβεί πέραν του διμήνου που πρόλαβαν να παρακολουθήσουν τοὐς εθελοντές εμβολιασμένους. Το ιδιο και για ειδικές κατηγορίες όπως π.χ. εγκύους που δεν εχουν μελετήσει τήναντίδρασή τους. Το ιδιο κάνουν και τα κράτη. Απαιτούν λοιπόν την συναινέσή μας. Όπως και εμεῖς οι γιατροί ζητοῦμε γραπτή συγκατάθεση στις εγχειρήσεις. Αυτό δεν δημιουργεῖ υποψίες. Απλά εμπιστευεσαι έναν γιατρό κάνεις σταυρό και προχωρας. Μην σε ανησυχουν λοιπον οι καταστροφολόγοι. Επιτρέψτε μου να τελειώσω με τον επίλογο κυρακάτικου(31/1/21) αρθρου του Καθηγητοῦ Στυλιανοῦ Αντωναράκη «Τα μήλα, που είναι υγιεινή τροφή, σε ανθρώπους με δυσανεξία στη φρουκτόζη είναι βλαβερά. Τα κουκιά είναι βλαβερά στα αγόρια με έλλειψη του ενζύμου G6PD. Η έκθεση στον ήλιο είναι βλαβερή σε παιδιά με μια κληρονομική πάθηση xeroderma pigmantosum. Δεν θα εκπλαγώ εάν ένας στους 20.000 ή 30.000 ανθρώπους, που θα εμβολιαστούν, παρουσιάσουν παρενέργειες. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να μην εμβολιαστούν οι υπόλοιποι. Όσοι αμφιβάλλουν ή φοβούνται, ας τα τοποθετήσουν όλα σε μια ζυγαριά κι ας αποφασίσουν, η ιατρική δεν υποχρεώνει κανέναν, ο θάνατος, που παραμονεύει, υποχρεώνει!

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/.../699631_stylianos...»
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ