Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας: Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς έχει γίνει ανυπόφορη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:14:00 μ.μ. | |
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας:  Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς έχει γίνει ανυπόφορη
Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας μαζί με άλλα εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς του νομού, προειδοποιούν εδώ και μήνες, για την κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, για κρούσματα, για τα υγειονομικά πρωτοκόλλα «λάστιχο», για τις άθλιες συνθήκες εργασίας κ.α. 

Στα σουπερ μάρκετ, όπου λόγω των γιορτών δεν έπεφτε κυριολεκτικά καρφίτσα, δεν τηρούνταν σχεδόν κανένα από τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα. Το μέτρο 1 άτομο ανά 15 τ.μ, και οι απολυμάνσεις ήταν μόνο στα χαρτιά.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας η κατάσταση στους χώρους δουλειάς έχει γίνει ανυπόφορη. Οι ίδιοι, εφαρμόζοντας ολικά «λοκνταουν», ομολογούν ότι η κατάσταση στην διαχείριση της πανδημίας τους έχει ξεφύγει, με το δημόσιο σύστημα υγείας να βρίσκεται στο κόκκινο και να μην αντέχει. Αντίστοιχα επιβεβαιώνουν αυτά που εκατοντάδες σωματεία πανελλαδικά αναδεικνύουμε εδώ και 9 μήνες. Ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλά προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς, ότι η υγεία και τα δικαιώματα μας θυσιάζονται μπροστά στην εξασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση δεν έχουν κριτήριο την προστασία των εργαζομένων και την κάλυψη των αναγκών τους, αλλά αντίθετα εξυπηρετούν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Μέτρα που κοστίζουν στην εργοδοσία - όπως αυτά για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων - δεν επιβάλλονται από την κυβέρνηση, αλλά αφήνονται στη «διακριτική ευχέρεια» κάθε εργοδότη. Αυτοί οι εργοδότες, όπως οι «σουπερμαρκεταδες» και οι εταιρείες κούριερ, που τη περίοδο της πανδημίας «τρώνε με χρυσά κουτάλια» από την αύξηση των κερδών που είχαν.

Αντίθετα η κυβέρνηση επιβάλλεται στο λαό και τους εργαζόμενους, με πρόστιμα, απαγόρευση κυκλοφορίας, καταστολή.

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στο κλάδο του εμπορίου, ξέρουμε από πρώτο χέρι πως φτάσαμε σε αυτή τη κατάσταση. Οι ευθύνες δεν είναι ΑΤΟΜΙΚΕΣ, αλλά ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ!

Δεν είναι ατομική ευθύνη του εργαζόμενου το ότι στους χώρους δουλειάς η κυβέρνηση δεν επιβάλλει αυστηρούς έλεγχους ως προς τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, δεν είναι ατομική ευθύνη δική μας το ότι δεν γίνονται επαρκή διαγνωστικά τεστ σε σχέση με το σύνολο των επιχειρήσεων που υπάρχουν αλλά και των εργαζομένων τους. Δεν είναι επ’ ουδενί ατομική ευθύνη το ότι ακόμα και τώρα ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και μετρώντας 5.354 θανάτους συμπολιτών μας, δεν έχει ενισχυθεί επαρκώς το δημόσιο σύστημα υγείας.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών που κωφεύουν επιδεικτικά και προκλητικά να πιέσουν προς αυτή τη κατεύθυνση. Οι εργαζόμενοι τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα με απεριόριστη προσοχή τόσους μήνες τώρα παρά το εξαντλητικό ωράριο, την εργασιακή ανασφάλεια, την απλήρωτη δουλειά, την «μαύρη» εργασία και τα ψίχουλα των 534€ της «αργοπορημένης» αναστολής.

Συνάδελφοι, για να προστεθούν ειδικά τζάμια προστασίας, να δοθούν ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κλπ.), να εντατικοποιηθούν έστω και αυτοί οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, να μη γίνεται ανακύκλωση προσωπικού στα σούπερ μάρκετ σε περίπτωση κρούσματος και τόσα άλλα εξοργιστικά παραδείγματα εργοδοτικής ασυδοσίας, ΕΜΕΙΣ οι εργαζόμενοι, παλέψαμε ηχηρά και μαζικά μέσα από τα σωματεία μας όλο αυτό το διάστημα για να τα διεκδικήσουμε. Δεν μας χαρίστηκαν, δεν μας δόθηκαν απλόχερα!

ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ:

- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.

- Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς.

- Επικαιροποίηση των Εκθέσεων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου σε κάθε χώρο δουλειάς που θα λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων κάθε επιχείρησης (πανδημία και άλλοι κίνδυνοι) και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, καθώς και έλεγχοι για την ουσιαστική εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

- Πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.

- Καταγραφή και δημοσιοποίηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε επιχείρηση. Διασφάλιση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος.

- Διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθοί κλπ.) των εργαζόμενων που νοσούν οι ίδιοι ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα.

- Ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Νοσοκομείων του νομού με τη στελέχωση τους με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ! 

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ 

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ