ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Τι σχέση έχουν το ποδόσφαιρο, η Ιταλική Μπενεβέντο, το Άργος και η Τροία με τον Διομήδη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:29:00 μ.μ. | |
Τι σχέση έχουν το ποδόσφαιρο, η Ιταλική Μπενεβέντο, το Άργος, η Τροία με τον Διομήδη
Το Μπενεβέντο είναι πρωτεύουσα της επαρχίας της Καμπανίας 50 χλμ. βόρεια της Νάπολης στην Ιταλία. Βρίσκεται στη θέση της αρχαίας πόλης Beneventum, Βενεβεντό την αποκαλούσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και διαθέτει την ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα.

Μπήκε ακόμη περισσότερο στην καρδιά μας, ως πόλη και ως ομάδα καθώς έχει ιδρυθεί από τον Διομήδη. Ναι, τον μόνο Διομήδη που ξέρουμε και που έδωσε το όνομά του στην ομάδα χάντμπολ του Άργους, καθότι υπήρξε ο βασιλιάς της.

Ο «Διό», ανιψιός του Ηρακλή, φίλος του Οδυσσέα, ήταν μέσα στον Δούρειο Ίππο, στον αγώνα Ελλάδας – Τροίας που, ως γνωστόν, έληξε "διπλό ημίχρονο, άσο τελικό". 

Ο Αργείτης Διομήδης, επέστρεψε μετά τον πόλεμο στο Άργος αλλά η σύζυγος του είχε ξαναπαντρευτεί. Έτσι έφυγε και σάλπαρε με τους συντρόφους του για την Ιταλία, όπου ίδρυσε μερικές πόλεις, μια εκ των οποίων το Μπενεβέντο.

Φυσικά η Μπενεβέντο δεν είναι η μόνη ιταλική ομάδα, ή πόλη, με ελληνικές ρίζες. Υπάρχει και η Ελλάς Βερόνα, που ιδρύθηκε το 1903 από μαθητές με τη βοήθεια του καθηγητική ελληνικών, και εμπνευστή του ονόματος, Ντέτσιο Κορούμπολο. Η Κροτόνε, σύλλογος της Καλαβρίας και όπου ίδρυσε τη σχολή του ο Πυθαγόρας το 530 π.Χ., έχει παρατσούκλι «pitagorici», προς τιμήν του σπουδαίου Έλληνα φιλόσοφου ενώ στο γήπεδό της αναρτώνται πανό όπως το «Salutate la magna Grecia» («υποκλιθείτε στη μεγάλη Ελλάδα»).

Και υπάρχει και η Λάτσιο, που ιδρύθηκε το 1900 ως Societa Podistica επιλέγοντας τα γαλανόλευκα χρώματα της σημαίας της Ελλάδας, πατρίδας των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλητισμού! Σύμβολό της είναι ο αετός, που επέλεξε ο εκ των ιδρυτών της Λουίτζι Μπιτζιαρέλι επειδή ήταν (μεταξύ άλλων και) έμβλημα του Δία.

Πηγή: Foxbet.gr 
Νίκος Μποζιονέλος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ