ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την αύξηση των μολύνσεων στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:25:00 π.μ. | | | |
Κορωνοϊός:  Ανησυχία για την αύξηση των μολύνσεων στην Αργολίδα
Σε συνεχή “κινητικότητα” με άνοδο περιοχών που έμεναν σε χαμηλά επίπεδα είναι ο επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδας. Εκτός από την Αττική και τη βόρεια Ελλάδα που δέχονται και τη μεγαλύτερη πίεση, καθημερινά “αναδύονται” και άλλες περιφερειακές ενότητες παρουσιάζοντας σημαντική επιβάρυνση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η Αργολίδα ήταν η περιοχή με τη μεγαλύτερη επίπτωση όσον αφορά στα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Ειδικότερα, καταγράφει 26,79 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους και χθες στην Αργολίδα εντοπίστηκαν επιπλέον 26 περιστατικά κορωνοϊού. Έντονη ανησυχία και προβληματισμό δημιουργεί η εμφάνιση κρουσμάτων στο Ανυφί και τις τελευταίες ημέρες στη Νέα Τίρυνθα.

Το Κιλκίς, η Βοιωτία, η Λέσβος, το Λασίθι Κρήτης, η Λάρισα ακολουθούν όσον αφορά στα ποσοστά κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκων. Η περιοχή της Αττικής, ωστόσο, είναι αυτή που με διαφορά προηγείται στο μολυσματικό χάρτη. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας καταγράφηκαν χθες 60 νέα περιστατικά. Στο δυτικό τομέα Αθηνών συγκεντρώθηκαν 29 θετικές διαγνώσεις και στη δυτική Αττική 24. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το Περιστέρι είναι ο δήμος που απασχολεί ιδιαίτερα επιστήμονες και κυβέρνηση. Σημαντική επιβάρυνση παρουσιάζει και ο Πειραιάς με 26 νέες μολύνσεις χθες.

Στον χάρτη αθροιστικής επίπτωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όλη η βόρεια Ελλάδα, η Θεσσαλία, η μισή Ήπειρος, η Αττική είναι στο “βαθύ” κόκκινο. Στον χάρτη επίπτωσης των τελευταίων 14 ημερών, όμως, οι κόκκινες περιοχές, όσες δηλαδή καταγράφουν περισσότερα από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, έχουν περιοριστεί πλέον σε έξι (Εβρος, Ροδόπη, Κιλκίς, Κοζάνη, Φλώρινα, δυτική Αττική). Το γεγονός αυτό κρίνεται ως θετικό και δείχνει την πτώση της επιδημίας εν μέσω lockdown.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτύπωμα των γιορτών είναι αυτό που θα κρίνει επόμενες αποφάσεις. Η εμπειρία από την ταχύτητα με την οποία μπορεί η επιδημία να μπει σε “τροχιά” εκθετικής αύξησης κρατά τους ειδικούς φειδωλούς στην αποκλιμάκωση των περιορισμών. Επαναλαμβάνουν διαρκώς πως ό,τι περισσότερο ανοίγει τόσο πιο κοντά στο να “ξεφύγουν” είναι οι μολύνσεις κορωνοϊού. Για αυτό και σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν αναμένονται πολλά από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Κατά πάσα πιθανότητα τα μέλη της θα κρατήσουν στάση αναμονής μέχρι να δουν τους ημερήσιους δείκτες και της επόμενης εβδομάδας.

Το καλό σενάριο είναι να μην υπάρχει μεγάλη επίπτωση από τον συγχρωτισμό και τις συναθροίσεις το περασμένο δεκαήμερο, αλλά για μια διαχειρίσιμη αύξηση. Ακόμη όμως και με διατήρηση της σημερινής κατάστασης, οι κινήσεις θα συνεχίσουν να είναι προσεκτικές καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων, ένας από τους πιο “σκληρούς” δείκτες, διατηρείται υψηλά. Χθες όσοι νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανέρχονταν σε 391. Την περασμένη Παρασκευή οι διασωληνωμένοι ήταν 429. Ο ρυθμός αποσυμφόρησης των ΜΕΘ είναι, επομένως, βραδύς και εφόσον τα νοσοκομεία τροφοδοτούνται διαρκώς με περιστατικά λόγω της κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, η επιδίωξη διατήρησης της πληρότητας των ΜΕΘ σε χαμηλό επίπεδο κρίνεται επιβεβλημένη.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ