ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ" περί "Ναυπλίας"

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ" περί "Ναυπλίας"
Με αφορμή δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο από συμπολίτες μας (που εκπροσωπούν και την δημοτική παράταξη ΄΄Ανάπλι Εμπρός΄΄) σχετικά με την έκδοση της ΄΄β΄ γραφής΄΄ της ΝΑΥΠΛΙΑΣ του Μιχαήλ Λαμπρυνίδου, ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου ΄΄Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ΄΄ θα ήθελε να ενημερώσει τα μέλη και τους πολυάριθμους φίλους του τα εξής:

Ο Μιχαήλ Λαμπρυνίδης συνέγραψε και εξέδωσε το αρχικό κείμενο της ιστορικής του μελέτης το έτος 1898.

Από την πρώτη έκδοση μέχρι και τον θάνατό του το 1915, ο συγγραφέας διόρθωσε και εμπλούτισε το ιστορικό κείμενο το οποίο και θεωρούμε ως την ΄΄β΄ γραφή΄΄ της ΝΑΥΠΛΙΑΣ.

Όμως, το όλο συγγραφικό έργο του Μιχαήλ Λαμπρυνίδου δεν περιορίστηκε στην ΄΄ΝΑΥΠΛΙΑ΄΄ και στην έκδοσή της. Παράλληλα, συνέγραψε και άλλα κείμενα, αρθρογραφώντας στον Τύπο της εποχής, τα οποία αποκαλύπτουν και συνθέτουν την όλη προσωπικότητα του συγγραφέα.

Η τελευταία επανέκδοση της ΄΄ΝΑΥΠΛΙΑΣ΄΄ έγινε το έτος 2001 και την επιστημονική επιμέλεια είχε η ιστορικός κυρία Ευτυχία Λιάτα, η οποία και την προλόγισε.

Σε προσωπική συνάντηση του Προέδρου του Συλλόγου με την κυρία Ε. Λιάτα, ο Σύλλογος ενημερώθηκε για δύο κυρίως δεδομένα. Πρώτον, ότι η ΄΄ανάγνωση΄΄ και ΄΄μεταγραφή΄΄ των χειρογράφων κειμένων απαιτεί την εργασία εξειδικευμένου επιστήμονα (ιστορικού και ταυτόχρονα φιλολόγου) με εμπειρία σε τέτοιου είδους κείμενα, αφού ο Λαμπρυνίδης έγραφε σε πολυτονικό σύστημα και στην καθαρεύουσα γλώσσα της εποχής, ενώ τα χειρόγραφα είναι δυσανάγνωστα (απόψεις της κυρίας Ε. Λιάτα). Δεύτερον, ότι το συνολικό κόστος της προσπάθειας θα φτάσει περίπου στο ύψος των 25.000 €.

Επειδή ο Σύλλογος δεν διαθέτει τους πόρους κάλυψης του κόστους (και αυτό δεν είναι ισχυρισμός αλλά γεγονός), απευθύνθηκε στον Δήμο Ναυπλιέων και στον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού (Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.).

Πραγματικά, ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. με εισήγηση της Προέδρου του ενέγραψε στον προϋπολογισμό του έτους 2021 πίστωση σε συγκεκριμένο κωδικό του, για την έκδοση της ΄΄β΄ γραφής΄΄ της ΝΑΥΠΛΙΑΣ.

Ο προϋπολογισμός του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να καταστεί εφικτή η δυνατότητα της επιθυμητής έκδοσης, που αποτελεί και έναν από τους σκοπούς του Συλλόγου.

Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία, η διακεκριμένη ιστορικός κυρία Ε. Λιάτα επιβεβαίωσε στο Πρόεδρο του Συλλόγου τα ανωτέρω και την βούλησή της να συνδράμει με τις δυνάμεις της στην προσπάθεια του Συλλόγου και του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.

Φυσικά οι ενέργειες του Συλλόγου δεν περιορίστηκαν μόνον στις ανωτέρω, αφού έχει υπάρξει επικοινωνία με ειδικούς επιστήμονες και φορείς που θα μπορούσαν να αναλάβουν το βαρύ έργο της αξιοποίησης του έργου (Εθνική Βιβλιοθήκη, Βιβλιοθήκη της Βουλής, Harvard κλπ).

Μετά από την παρούσα ενημέρωση των μελών και των φίλων του Συλλόγου ΄΄Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ΄΄ για τις ενέργειές μας, θεωρούμε ότι προτάσεις από πρόσωπα ή φορείς για την έκδοση της ΄΄β΄ γραφής΄΄ της ΝΑΥΠΛΙΑΣ, δεν αποβλέπουν (τουλάχιστον) στην ολοκλήρωση της προσπάθειας του Συλλόγου και του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ