ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Μπαίνει πλαφόν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:26:00 μ.μ. | |
Μπαίνει πλαφόν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
Υπάρχουν πολλά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Σ Πέτσας στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και θα γίνει νέα επεξεργασία από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να συζητηθεί με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πρώτο θέμα αφορά το πλαφόν για τους Δήμους. Όπως είπε ο Αν. Υπουργός ελοχεύει ο κίνδυνος κάποιοι δήμοι που βρίσκονται σε ετοιμότητα και έχουν καταθέσει υπέρογκες προτάσεις και να απορροφήσουν το σύνολο του χρηματοδοτικού φακέλου και να αφήσουν απ’ έξω όλους τους υπόλοιπους δήμους. Χρειάζεται, ανέφερε, να μπει ένα πλαφόν όπως ζητούν και αρκετοί δήμαρχοι και να συζητηθεί έτσι ώστε να γνωρίζει κάθε δήμος το ανώτατο όριο στο σύνολο των προτάσεων που μπορεί να απορροφήσει

Επίσης ο κ. Πέτσας είπε ότι χρειάζεται προτεραιοποίηση μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών που χρηματοδοτούνται από το Αντώνης Τρίτσης και υποσχέθηκε στην ΚΕΔΕ πολύ γρήγορα να ετοιμαστεί ένας κατάλογος με τις προτεραιότητες του Υπουργείου έτσι ώστε να συζητηθεί επίσης με την ΚΕΔΕ.
Δεν διευκρίνισε βέβαια το τι θα γίνει με όσους δήμους έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους αλλά είναι σχεδόν προφανές ότι θα υποχρεωθούν να πάνε σε αναδιάρθρωση.

Το θετικό σημείο για τους Δήμους ήταν η αναφορά στην διεκδίκηση των Περιφερειών που όπως λένε έχουν μείνει εκτός διαχείρισης του Αντώνης Τρίτσης και διεκδικούν τουλάχιστον το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων που αφορά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Πέτσας ενημέρωσε ότι συζήτησε το θέμα με τον Πρωθυπουργό και αποφασίστηκε το πρόγραμμα να μείνει όπως έχει, αρκεί οι δήμοι να μπορέσουν να τρέξουν το θέμα της ωριμότητας και να απορροφήσουν άμεσα τα χρήματα.

Σε αντίθεση με το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι θα τρέξει γρήγορα το Φιλόδημος. Όπως έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα υπάρχουν αρκετές εκκρεμείς αποφάσεις που θα συνεχίσουν να υπογράφονται με γρήγορους ρυθμούς καθώς μπορεί να αφορούν μικρά έργα, αλλά αυτά έχουν σοβαρό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες και επιτρέπουν και στους δημάρχους να δείξουν το έργο τους και στην κυβέρνηση το ενδιαφέρον της.

Επίσης ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι θα εξασφαλιστούν επιπλέον χρήματα για τις φυσικές καταστροφές και θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης για τις αποκαταστάσεις και κάλεσε τους δήμους να ολοκληρώνουν γρήγορα και άρτια τους φακέλους ώστε να γίνουν άμεσα οι εκταμιεύσεις.

Κατά τα άλλα ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε όπως προηγουμένως και ο κ. Βορίδης τα όσα έχει γράψει το myota.gr ότι η Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση θα εξεταστεί σε νέο στάδιο αργότερα όμως διευκρίνισε ότι αποτελεί μείζον θέμα η σχέση Δήμων και Περιφερειών με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όπως και ότι άμεσα θα αντιμετωπιστούν τα θέματα της κινητικότητας και των προσλήψεων ειδικά σε τομείς όπου η Αυτοδιοίκηση έχει πάρει επιπλέον αρμοδιότητες.
Ο Αν. Υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των ΚΑΠ όπου αναγνώρισε ότι δεν αποτελούν μια αξιοπρεπή επιχορήγηση και δεν επαρκούν. Οπως ανέφερε σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Οικονομικών θα ανιχνευτεί μια λύση, το συνέδεσε όμως με την μελλοντική Ανάπτυξη της χώρας. Επίσης σημείωσε ότι χρειάζεται και αναδιάρθρωση σύμφωνα με την γεωγραφική έκταση κάθε δήμου.

Τέλος ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ερήμωσης των μικρών δήμων από τα υποκαταστήματα των τραπεζών και των ΕΛΤΑ και είπε ότι βρίσκεται σε συνεόηση με τον Πρωθυπουργό που θα παρέμβει στην Ενωση Τραπεζών και με τον κ. Πιερακάκη έτσι ώστε καμία έδρα δήμου να μην μείνει χωρίς υποκατάστημα τράπεζας ή ταχυδρομείου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ