Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Ήλιος με δόντια - Τι είναι ο καιρός τύπου «Π» που έρχεται την Παρασκευή (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:24:00 π.μ. |
Ήλιος με δόντια  - Τι είναι ο καιρός τύπου «Π» που έρχεται την Παρασκευή (βίντεο)
Ήλιος με δόντια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού που θα επικρατήσει σήμερα σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη συννεφιές θα υπάρχουν μέσα στο Αιγαίο με χιονόνερο ή χιόνι στα ανατολικά και βόρεια τμήματά του, βροχή στα πιο νότια τμήματα και ακόμα και μέσα στο Ιόνιο θα υπάρχουν αυξημένες συννεφιές.

Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί ηλιοφάνεια, με λίγες όμως τοπικές συννεφιές.

Από αύριο Παρασκευή διαδοχικά βαρομετρικά θα επηρεάσουν την χώρα μας από τα δυτικά και θα επικρατήσει καιρός τύπου «Π».

Τι είναι ο καιρός τύπου «Π»

Ο καιρός τύπου «Π» είναι όταν οι βροχές ή οι καταιγίδες εκδηλώνονται στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό – βορειοανατολικό Αιγαίο σχηματίζοντας το γράμμα «Π» της ελληνικής αλφαβήτου και γι’ αυτό έχει καθιερωθεί σαν τύπος καιρού «Π».

Αυτός ο καιρός προκύπτει όταν βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά της χώρας μας ακολουθούν βορειοανατολική τροχιά. Οι νεφικές μάζες που συνοδεύουν αυτά τα συστήματα κακοκαιρίας, πηδαλιουχούμενες από τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας «δυσκολεύονται» να περάσουν την οροσειρά της Πίνδου.

Αυτό συμβαίνει διότι το δυναμικό αίτιο που τροφοδοτεί αυτές, βρίσκεται αρκετά πιο δυτικά, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δύναμη να «νικήσουν» αυτό το φυσικό εμπόδιο και από την άλλη ο στροβιλισμός τους γύρω από το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού τις αναγκάζει να κινηθούν σε βορειοανατολική τροχιά.

Μετά τη δυτική χώρα επηρεάζονται τα βόρεια και κυρίως βορειοανατολικά τμήματα και στην ολοκλήρωση αυτής της τροχιάς το ανατολικό – βορειοανατολικό Αιγαίο.

Καιρός τύπου «Π» προκύπτει και σε περιπτώσεις όπου βαρομετρικά χαμηλά κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και όταν συναντούν την οροσειρά της Πίνδου αποδιοργανώνονται και στη συνέχεια οργανώνονται εκ νέου καθώς συναντούν τη θάλασσα του Αιγαίου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ