ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Η φωτογραφία της ημέρας: Σπίνος - Ο χειμερινός επισκέπτης της Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:14:00 μ.μ. | | |
Η φωτογραφία της ημέρας: Σπίνος - Ο χειμερινός επισκέπτης της Αργολίδας
Ο Σπίνος ο κοινός, (Fringilla coelebs) είναι γνωστός στην Ελλάδα και ως τσόνι και πίπιζα. Είναι ευρύτατα διαδεδομένο ωδικό πουλί που ζεί στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Είναι μικρόσωμο πουλί και μοιάζει με το σπουργίτι. Λέγεται ότι με το επίμονο κελάηδημά του μας προειδοποιεί για τον ερχομό του χιονιού.

Έχει κομψό παράστημα, πολύ όμορφο φτέρωμα με λαμπερά χρώματα. Έχει μήκος 17 εκ. μαζί με την ψαλιδωτή ουρά του, μικρό κεφάλι με κωνικό γκρίζο ράμφος και μυτερά φτερά.

Το χρώμα των φτερών του ποικίλλει ανάλογα με τις εποχές και το φύλο: Το ενήλικο αρσενικό έχει γκριζογάλανη κορώνα και σβέρκο, καστανοκόκκινο μανδύα, τα πλαϊνά του κεφαλιού και το στήθος έχουν ένα ροδοκανελλί χρώμα. Οι φτερούγες του έχουν διπλή λευκή ρίγα, λευκά πλαϊνά ουράς και γκριζοπράσινο ουροπύγιο.

Την άνοιξη τα αρσενικά έχουν το ανώτερο μέρος του κεφαλιού και τα πλευρά του λαιμού σταχτιά, μέτωπο μαύρο, ράχη καστανή, λαιμό και στήθος κοκκινωπά, ενώ η κοιλιά και το κάτω απ’ την ουρά τμήμα είναι ρόδινα και τα φτερά μαύρα με δυο άσπρες λουρίδες.

Το θηλυκό έχει λιγότερο εντυπωσιακά χρώματα. Είναι γκριζοπράσινο από πάνω με ελαφριά καφετιά απόχρωση, έχει πιο σχενές ρίγες στις φχερούγες, ενώ η κοιλιά του έχει ωχρό, γκρι-λευκό, χωρίς σημάδια φτέρωμα.

Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη σπίζα, γι’ αυτό και ορισμένοι ονομάζουν το Σπίνο ο Σπουργίτης του δάσους. Είναι εξαπλωμένος σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, την Τουρκία και την Ασία. Ζει σχεδόν παντού, ακόμα και όπου υπάρχουν λίγα δέντρα: σε δάση, κοντά σε φράχτες, καλλιεργημένες εκτάσεις, κήπους και θάμνους. Το χειμώνα συνήθως συναντάται μαζί με άλλες σπίζες, Φλώρους, Χειμωνοσπίνους, Σκαρθάκια αλλά και με τσιχλόνια. Πουλί με καταπληκτικό κελάηδημα, στην Ελλάδα ο Σπίνος κυνηγιέται έντονα με ξόβεργες, και δίχτυα το χειμώνα συνήθως.

Πετάει κυματιστά και την αναπαραγωγική περίοδο συνήθως συναντάται κατά ζεύγη. Ζευγαρώνει τον Απρίλιο και το Μάιο. Η φωλιά του, που έχει σχήμα κούπας, χτίζεται συνήθως σε δάση αλλά και σε συστάδες δέντρων, θάμνων, σε κήπους και σε πάρκα πόλεων, σε σχετικά μικρό ύψος. Γεννάει 4-5 αβγά που επωάζονται για 11-13 μέρες αποκλειστικά από το θηλυκό.

Ο Σπίνος τρέφεται με σπόρους αλλά το καλοκαίρι και με έντομα.

Ερχετε στην Ελλάδα τους χειμερινούς μήνες από την Βόρεια Ευρώπη. Μοιάζει σε μέγεθος και σχήμα με τον σπίνο τον κοινό. Διαφορές υπάρχουν στο χρωματισμό του φτερώματος, το οποίο διαφοροποιείται ανάλογα με τις εποχές. Το καλοκαίρι το αρσενικό έχει μαύρο ράμφος, κεφάλι, μανδύα, σβέρκο και ώμους σε σκούρο μπλε, ενώ ο λαιμός, το στήθος και τα φτερά είναι κανελοκίτρινα, σχεδόν πορτοκαλί, χωρίς κηλίδες, ενώ τα θηλυκά έχουν πιο γκριζωπές και μπεζ αποχρώσεις. Το χειμώνα το ράμφος του αρσενικού γίνεται λευκοκίτρινο με μαύρη άκρη, ενώ το σκούρο μπλε φτέρωμα του κεφαλιού αντικαθίσταται από ένα σκούρο γκρι φτέρωμα δίνοντας του μια πιο ανάλαφρη εμφάνιση. Το κελάηδημά του είναι επίσης μελωδικότατο, κρυστάλλινο αλλά με μια μελαγχολική διάθεση.

Πληροφορίες: poulia4.blogspot.com
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ