ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Τάσος Λάμπρου: Oι προκλήσεις της νέας χρονιάς

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:06:00 π.μ. | |
Τάσος Λάμπρου: Oι προκλήσεις της νέας χρονιάς
Διανύουμε τις πρώτες μέρες του νέου έτους. Ακόμη ισχύουν τα νέα περιοριστικά μέτρα, άρα συνεχίζονται οι δύσκολες και δυσάρεστες συνθήκες που μας κληρονόμησε ο προηγούμενος χρόνος.

Τώρα αν κάποιος ή κάποιοι αναζητήσουν τι θα τους προσφέρει το νέο έτος, τα στοιχήματα είναι πολλά, οι προσδοκίες επίσης πολλές και οι προκλήσεις μπροστά μας.

Προσωπικά καταθέτω 5 σημαντικές προκλήσεις.

Α) Πρώτη πρόκληση που ταυτόχρονα είναι και μία δυνατή ευχή, να κερδίσουμε το στοίχημα της υγείας και να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το φαινόμενο της πανδημίας. Η Ελληνική κοινωνία στην πλειοψηφία της έδειξε υπευθυνότητα, τήρησε το πρωτόκολλο των υγειονομικών κανόνων και προσαρμόστηκε γρήγορα στην νέα πραγματικότητα. Μία Ελληνική κοινωνία που επέδειξε σοβαρότητα και πολλές φορές ήταν μπροστά από την ηγεσία της ιδιαίτερα στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης.

Συνεχίζουμε και τώρα να τηρούμε τα μέτρα για να είμαστε όλοι μαζί εδώ και την επόμενη μέρα.

Β) Δεύτερη πρόκληση είναι να κερδίσουμε και πάλι την κοινωνικότητά μας. Σιγά σιγά να ενταχθούμε σε ομάδες, σε Συλλόγους, στην Εκκλησία, στην σύγχρονη κοινωνία μας. Κάποιοι επικαλούνται τον όρο «κανονικότητα». Δε διαφωνώ αλλά δίνω έμφαση στον όρο «κοινωνικότητα», γιατί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από την ένταξή τους σε κοινωνικές ομάδες – σύνολα για να ικανοποιήσουν τις κοινωνικές ανάγκες. Άρα το ζητούμενο είναι η εκ νέου κοινωνικοποίησή τους, να συμμετέχουν ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, να δημιουργήσουν, να εκφραστούν, να διεκδικήσουν, να ερωτευτούν, να αγαπήσουν, να πιστέψουν, να κτίσουν μία νέα «κουλτούρα συμμετοχής».

Γ) Τρίτη πρόκληση της νέας χρονιάς είναι να κερδηθεί το στοίχημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη για να αναβαθμιστεί με ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Παιδείας. Με την πανδημία κατάλαβαν τόσο οι δύσπιστοι όσο και οι κακόβουλοι αρνητές ότι το κάθε κράτος για να είναι αξιόπιστο και να διακρίνεται από άμεση ετοιμότητα απαιτείται να διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές με το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό για να προσφέρει μία σύγχρονη δημόσια υπηρεσία υγείας και παιδείας. Το κοινωνικό κράτος έχει περιεχόμενο. Είναι μία σύγχρονη διεκδίκηση για τον 21ο αιώνα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ) και η Δημόσια Παιδεία δεν είναι αυταπάτες, είναι προκλήσεις και πρέπει να αναβαθμιστούν τα επόμενα χρόνια.

Τέταρτη πρόκληση είναι το Έθνος μας, είναι η πατρίδα μας, είναι ο Δήμος μας και η τοπική μας κοινωνία. Να γιορτάσουν, μέσα στο 2021 τη γιορτή της Ελευθερίας, τα 200 χρόνια από την ένδοξη Ελληνική Επανάσταση. Να μιλήσουμε για τα ιστορικά γεγονότα, να ανατρέξουμε στις πηγές, να μελετήσουμε και να τιμήσουμε τους ήρωες αλλά να δούμε και τα λάθη μας, τις παθογένειες της φυλής μας που εύκολα οδηγούμαστε σε συγκρούσεις και εμφύλιες διαμάχες. Μελετάμε την Ιστορία, κερδίζουμε σε γνώση για να γίνουμε καλύτεροι, να μην επαναλάβουμε πολιτικές αποφάσεις και συμπεριφορές που ζημίωσαν την Ελλάδα και τον ελληνισμό.

Πέμπτη πρόκληση είναι η ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας, να δραστηριοποιηθούν παραγωγικά, οικονομικά όλοι οι τομείς και οι κατευθύνσεις της τοπικής, της ελληνικής, της Ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας. Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι τεράστιες, η ύφεση έχει γονατίσει την παγκόσμια οικονομία, η οικονομική συρρίκνωση αυτονόητα έχει επηρεάσει την τοπική μας οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική Πολιτεία σχεδιάζουν αναπτυξιακά μέτρα που θα εξασφαλίσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο είναι το ζητούμενο όλων μας. Εμείς θα διεκδικήσουμε για τον τόπο μας, για το Δήμο μας. Σημαντικό μερίδιο δράσεων και προγραμμάτων τα οποία θα συμβάλλουν στην άμεση επαναλειτουργία της πραγματικής οικονομίας. Τα έργα υποδομής και η υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων δημοσίων και ιδιωτικών που έχουν σχεδιαστεί είναι το μέσο για να περιοριστούν οι σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την νέα γενιά του τόπου μας, αλλά και της πατρίδας μας που αντιμετώπισε την τελευταία δεκαετία – δύο μεγάλες κρίσεις (οικονομική και υγειονομική). Εύχομαι και πάλι καλή χρονιά και με τη γιορτή των Θεοφανίων, καλή φώτιση σε όλο τον κόσμο.

Τάσος Γ. Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας
Καθηγητής Κοινωνικής Εκπαίδευσης
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ