ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική (βίντεο)

Κορωνοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική (βίντεο)
Σήμερα η συνεδρίαση των Λοιμωξιολόγων διήρκεσε πολλές ώρες και υπήρχαν αρκετές διαφωνίες σε πιθανά μέτρα.

Στις κόκκινες περιοχές εντάσσεται από αύριο η περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα για τις περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής λαμβάνονται από αύριο 6 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου τα παρακάτω μέτρα:

- Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

- Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.

- Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. 

Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

-Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.

Σκληρό lockdown σε Πάτρα, Χαλκίδα, Αγιο Νικόλαο, Θήρα και Μύκονο

Σκληρό lockdown επιβάλλεται από το πρωί του Σαββάτου, 6 Φεβρουαρίου σε Θήρα, Μύκονο, Πάτρα, Χαλκίδα και Αγιο Νικόλαο Κρήτης ως αποτέλεσμα της επιδημιολογικής αύξησης που παρατηρήθηκε σε αυτές.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα πως από αύριο το πρωί και ως τις 15 Φεβρουαρίου ισχύουν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Τι ισχύει από το πρωί του Σαββάτου στις «κόκκινες» περιοχές

Συγκεκριμένα στις περιοχές αυτές από αύριο στις 6 το πρωί:

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους - η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.

Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Κορωνοϊός: Οι «κόκκινες» περιοχές

Στις κόκκινες περιοχές, υπενθυμίζεται ότι από αύριο και για επτά ημέρες είναι και οι παρακάτω:

Δήμος Εορδαίας,
Δήμος Θηβαίων,
Δήμος Τανάγρας,
Δήμος Σπάρτης,
Δήμος Ζακύνθου,
Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,
Δήμος Ρεθύμνης
Δήμος Πύδνας-Κολινδρού
Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων
Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και
Δήμος Τεμπών

Επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας κορωνοϊού

«Σήμερα είχαμε ρεκόρ αριθμού τεστ κορωνοϊού, που συνολικά έφτασαν τις 46.000», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία έκανε λόγο για επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου με σημαντική αύξηση του κυλιόμενου επταήμερου μέσου όρου στα 849 κρούσματα.

Η θετικότητα ανέρχεται πλέον στο 2,3%, ενώ υπολογίζεται πως 8.500 είναι τα ενεργά κρούσματα. «Ο χάρτης ''κοκκίνισε'' ξανά σε πολλές περιοχές. Παρόλο που βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση, η Ελλάδα θα μπει κι αυτή στο ''κόκκινο''», είπε η λοιμωξιολόγος.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για εκθετική αύξηση και ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα στον Δήμο Πατρέων και Χαλκιδέων. Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων είναι μεταξύ 25 και 45 ετών με διάμεση ηλικία τα 43 έτη.

Ενοδοικογενειακή διασπορά του κορωνοϊού

Η λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για φαινόμενα ενδοοικογενειακής διασποράς, δηλαδή γονείς που μεταδίδουν τη λοίμωξη στα παιδιά και στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κρυφές συγκεντρώσεις των συμπολιτών μας σε σπίτια» σημείωσε και τόνισε πως τέτοιες συγκεντρώσεις δεν αποκαλύπτονται στην πολιτική προστασία και έτσι δεν μπορούν να ιχνηλατηθούν.

«Μας ανησυχεί η Αττική, όπου παρατηρείται γενικευμένη αύξηση σε όλες τις γειτονιές της» σημείωσε η λοιμωξιολόγος που σημείωσε πως υπολογίζεται πως στην Αττική υπάρχουν 4.600 ενεργά κρούσματα, με τη διασπορά να είναι αυξημένη κατά 60%. Αύξηση νέων κρουσμάτων κατά 30% σημειώνεται και στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπου τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 850.

Επίσης έκανε λόγο για αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στην Αττική. Συνολικά οι νοσηλευόμενοι υπολογίζονται σε 1.600 σε όλη τη χώρα, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών την ημέρα ανήλθε σε 150 εισαγωγές τη μέρα. Στην Αττική κάθε μέρα έχουμε 70 με 80 νέες εισαγωγές. Το 97% νοσηλευόμενων αφορά σε άτομα ηλικία μεγαλύτερα των 75 ετών.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ

Την ίδια ώρα καταγράφεται 63% πληρότητα στις ΜΕΘ Covid. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία της πανδημίας. Τα μέτρα ήταν ικανοποιητικά, όμως δυστυχώς φαίνεται ότι δεν εφαρμόστηκαν. Όλοι μας κουραστήκαμε. Αποδείχτηκε άλλη μια φορά ότι ζούμε έναν μαραθώνιο και έχουμε ακόμη κάποια μέτρα να διανύσουμε» είπε.

«Να κάνουμε λίγο ακόμη κουράγιο. Είναι κρίμα να λυγίσουμε τώρα που ξεκινήσαμε να εμβολιάζουμε τον ευάλωτο πληθυσμό. Θέλουμε 8 εβδομάδες για να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό των ανθρώπων αυτών» συνέχισε η κα. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως «δεν έχει νόημα να βάζουμε επιπλέον μέτρα, αυτό που χρειάζεται είναι να βοηθήσουμε όλοι μαζί να εφαρμοστούν τα υφιστάμενα μέτρα».

«Η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε ακόμη 3ο κύμα. Μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί και να ανακόψουμε ένα τρίτο κύμα» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καλώντας τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και ο «καθένας μας να θυμηθεί τη φούσκα του, να επιλέξει μια στενή ομάδα ανθρώπων»

Μαγιορκίνης: Αναμένουμε αύξηση σε διασωληνωμένους και θανάτους

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, ανέφερε: «Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Σημαντική αύξηση μέχρι και 50% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ως αποτέλεσμα αναμένουμε αύξηση σε διασωληνωμένους και θανάτους τις επόμενες εβδομάδες».

Στην Θεσσαλονίκη η επιδείνωση της πανδημίας αυξήθηκε σε επίπεδα πάνω από 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Συνεχίζουμε να παρατηρούμε την χαμηλότερη επίπτωση στους κάτω των 18 ετών. Η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί όμως σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σε αυτό οφείλεται η αύξηση των επαφών μας. Για αυτό και είναι απαραίτητη η μείωση των επαφών μας και η δημιουργία μιας κοινωνικής φούσκας.

Η επιτροπή έχει προβληματιστεί ιδιαίτερα για την επιδείνωση της πανδημίας στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα. Η κόπωση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Είμαι όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα».

Πηγή: iefimerida.gr 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ