ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Βασίλης Μπιμπής: Επίκαιρο, όσο ποτέ άλλοτε και διαχρονικό το δελτίο τύπου της 4ης/11/2019!!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:29:00 π.μ. | |
Βασίλης Μπιμπής: Επίκαιρο, όσο ποτέ άλλοτε και διαχρονικό το δελτίο τύπου της 4ης/11/2019!!
(αφιερωμένο στη μνήμη του Χρήστου Τσακαλιάρη)

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Φεβρουαρίου 2021, το οποίο παρακολουθήσαμε ζωντανά διαδικτυακά (συγχαρητήρια στη δημοτική πλειοψηφία για την απόφαση αυτή, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, λόγω Covid), κατά τη συζήτηση του 8ου θέματος «Παραλαβή του πορίσματος των ορκωτών ελεγκτών που διενήργησαν έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στα ΝΠΔΔ “Σχολική Επιτροπή Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Επιδαύρου” και “Σχολική Επιτροπή Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Επιδαύρου”», πληροφορηθήκαμε ότι το ποσό της υπεξαίρεσης στις σχολικές επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν είναι 76.800€ που είχε βγάλει ο τότε Δήμαρχος Κώστας Γκάτζιος και όχι λογιστής ή Ορκωτός ελεγκτής, αλλά 176.000€ !! 

Ο Ορκωτός κ. Παντελής Ντάμπος κράτησε επιφυλάξεις για το τελικό ποσό, εάν προκύψουν και άλλα στοιχεία, ή άλλες διεκδικήσεις από καθαρίστριες, κλπ! Δηλαδή χάθηκαν 176.000€ από τα παιδιά των σχολείων του Δήμου μας και κανένας δεν έκανε αυτό που είχε υποχρέωση από τον όρκο που έδωσε! Να προσφύγει στη δικαιοσύνη με όλα τα ένδικα μέσα! Και δυστυχώς υπήρξε παραγραφή!

Όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31 Αυγούστου 2016, επέμενα στο Δήμαρχο να μην ψηφίσουμε τους απολογισμούς 2012-2015, γιατί διαπιστώναμε διάφορα προβλήματα με πρώτη ματιά, αλλά να προηγηθεί έλεγχος, επέμενε να τους ψηφίσουμε γιατί είχαμε αργήσει!! Και τους ψήφισαν όλοι της τότε πλειοψηφίας! Δεν βρέθηκε δυστυχώς ούτε ένας σύμβουλος να καταψηφίσει την εισήγηση του Δημάρχου, μήπως και μας ακούσει ο Δήμαρχος και προχωρήσει ΑΜΕΣΑ σε έλεγχο! Τρεις σύμβουλοι είναι και στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο με την μείζονα αντιπολίτευση! Θα ήθελα να ξέρω πως νοιώθουν; Ζήτησαν μία συγνώμη από τα παιδιά τους; Από τα παιδιά μας; Από την κοινωνία; Δεν την άκουσα και δεν την είδα! Κριτική θέλουν να κάνουν στη νέα άφθαρτη δημοτική πλειοψηφία! Ο τίτλος “Ντροπή! Ντροπή! …… μόνο ντροπή!!” στο επισυναπτόμενο δελτίο τύπου της 4ης Νοεμβρίου 2019, αποδεικνύεται λίγος, μπροστά στο μέγεθος της απώλειας αυτού του τεράστιου ποσού από τα σχολεία μας και τα παιδιά μας! Καμία ευαισθησία!

Φυσικά αναμένουμε και μία δήλωση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Είναι σε δύσκολη θέση, λόγω των τριών συμβούλων που έχει στη δημοτική του παράταξη, αλλά έχει χρέος να το κάνει για να γνωρίζουν οι πολίτες τι πρεσβεύει στα θέματα διαφάνειας και όχι να τους καλύπτει! Θα θυμίσω τι έκανε ο Χρήστος Τσακαλιάρης το 2011, σε αντίστοιχη περίπτωση συμβούλου της παράταξής μας! Είναι όλα καταγεγραμμένα στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά.

Ως σύμβουλοι της αντιπολίτευσης πράξαμε αυτό που είχαμε υποχρέωση και σήμερα νοιώθουμε τουλάχιστον ήσυχοι με την συνείδησή μας και απέναντι στους συμπολίτες μας! Περιμένω, στη μνήμη του Χρήστου Τσακαλιάρη, να δω κάποιον από όλους αυτούς που ψήφιζαν τους απολογισμούς το 2016, να πάρουν θέση και να ζητήσουν τουλάχιστον συγνώμη, γιατί κάτι άλλο τώρα δεν μπορούν να κάνουν! Συγνώμη από τα παιδιά που τα βλέπουν κάθε μέρα στο σχολείο!

Δήμαρχε, λόγω των νέων δεδομένων, εάν υπάρχει έστω και μία ελπίδα για αναψηλάφηση της δίκης στο ποινικό μέρος, θεωρώ πως έχεις και έχετε ως Δημοτικό Συμβούλιο υποχρέωση να ενεργήσετε άμεσα. Ο υπεξαιρέσας ή οι υπεξαιρέσαντες να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και όχι όλα τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των σχολικών επιτροπών. Να αποδοθεί δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων. Να τηρήσεις αυτά που υποσχέθηκες και δήλωσες στο συμβούλιο της 9ης Φεβρουαρίου 2021.

Και ενώ ήμουν έτοιμος να δημοσιοποιήσω το δελτίο αυτό, διαβάζω τα ερωτηματικά του πρώην Αντιδημάρχου και δημοτικού συμβούλου κ. Φώτη Σχινά και ερωτώ:

- Γιατί δεν ανέθεσαν, σε Ορκωτούς ή έστω λογιστές, εκείνη τη χρονική στιγμή τον έλεγχο των απολογισμών, όπως είχαν υποχρέωση από τον όρκο που έδωσαν; Γιατί δεν το έκαναν;

- Γιατί δεν κατέθεσαν ΑΜΕΣΩΣ στον Εισαγγελέα υπόμνημα, ούτε μήνυση, κατά παντός υπευθύνου; Γιατί δεν όρισαν δικηγόρο να παρακολουθεί την υπόθεση και να μην παραγραφεί;

- Που ήταν όλοι, της τότε πλειοψηφίας, από τον Οκτώβρη του 2016 μέχρι τον Αύγουστο του 2019; Δεν είδαμε να γράψουν κάτι!

- Σήμερα θυμήθηκε και θυμήθηκαν να υποβάλλουν ερωτήματα, μετά την έκθεση του Ορκωτού ελεγκτή;

- Υπάρχει κάποιος λόγος να είναι μικρότερο το ποσό της υπεξαίρεσης; Και ποιος είναι αυτός;

Ο κάθε ορκωτός λειτουργεί βάσει κανόνων της πολιτείας και παραστατικών! Όχι με λόγια και υποθέσεις! Η πραγματική και η λογιστική απεικόνιση πρέπει να συμφωνούν! Αν είχε παρακολουθήσει προσεκτικά την τοποθέτηση του Ορκωτού, δεν θα είχε ερωτηματικά! Εξάλλου διετέλεσε Αντιδήμαρχος Οικονομικών και γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν δαπάνες χωρίς παραστατικά! Τι θέλουν να καλύψουν με όλα αυτά; Τις δικές τους ευθύνες και τον εφησυχασμό τους σε όλα όσα τους καταγγέλλαμε και ποτέ δεν μας άκουσαν; Τι έκαναν τότε, για να διαφυλάξουν τα χρήματα των δημοτών; ΤΙΠΟΤΑ!! Πρέπει να προλαμβάνουμε και όχι να θεραπεύουμε, με τεράστιο κόστος!!! Υπεξαιρέσεις στις Σχολικές Επιτροπές και στη Δ.Ε.Υ.Α.ΕΠ., για να μην ξεχνιόμαστε και τα χρήματα λείπουν από τα ταμεία!!!

Λυγουριό, 15-2-2021
Βασίλης Γ. Μπιμπής
(πρώην δημοτικός σύμβουλος Επιδαύρου 2011-2019
και ενεργός πολίτης)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΤΡΟΠΗ ! ΝΤΡΟΠΗ ! ……. ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ!!!

Η υπόθεση παραγραφής του ποινικού αδικήματος της υπεξαίρεσης 76.800 ευρώ από τον Πρόεδρο των Σχολικών Επιτροπών Δημήτρη Αγγέλου από το 2011 έως το 2017, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην τοπική κοινωνία του Δήμου Επιδαύρου και πλήγωσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα (η δίκη? ….. έγινε την 1η Νοεμβρίου 2019)! Η λέξη ΝΤΡΟΠΗ δε φτάνει για να αποτυπώσει τον αποτροπιασμό μας.

Δικονομική αστοχία λόγω αλλαγής των ποινικών κωδίκων που μετέτρεψαν τα όρια των υπεξαιρεθέντων ποσών και έτσι το αδίκημα μετατράπηκε από κακούργημα, με όριο παραγραφής τη δεκαπενταετία, σε πλημμέλημα με όριο παραγραφής την πενταετία; Αμέλεια της εισαγγελίας που ενώ κινδύνευε με παραγραφή η υπόθεση (τουλάχιστον το είχαμε επισημάνει στις επισκέψεις μας ως αντιπολίτευση ), δε φρόντισε να εκδώσει το κλητήριο θέσπισμα για την υπόθεση, δύο μήνες πριν για να προλάβει τον κίνδυνο παραγραφής; Έπαιξαν το ρόλο τους αυτές οι αιτιάσεις που θα ακούτε συχνά ως δικαιολογία από τους πραγματικά υπεύθυνους και υπόλογους απέναντι στην τοπική κοινωνία, τον πρώην Δήμαρχο Κώστα Γκάτζιο και τον Πρόεδρο των Σχολικών Επιτροπών Γιάννη Γεωργίου Ξυπολιά που διαδέχτηκε τον υπεξαιρέτη Δημήτρη Αγγέλου;

Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο. Γκάτζιος - Ξυπολιάς! Λόγω της βαρύτατης αμέλειας και ολιγωρίας που επέδειξαν οδήγησαν την υπόθεση στην παραγραφή τους. Και για να μην μας λένε κάποιοι υποστηρικτές του Γκάτζιου και κάποιοι κακοπροαίρετοι, εσείς ως αντιπολίτευση τι κάνατε, δημοσιοποιούμε τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές και μάλιστα τις αιτήσεις μας που απευθύνονταν εκτός από τον πρώην Δήμαρχο και τον τότε Πρόεδρο των Σχολικών Επιτροπών, σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Κράτους, με τα αντίστοιχα πρωτόκολλα! Το επισημαίναμε, όμως, στα δημοτικά συμβούλια και στα συμβούλια των Σχολικών Επιτροπών επανειλημμένως. Ο Δήμαρχος μας χλεύαζε, ενώ ο Πρόεδρος μας καθησύχαζε ότι όλα είναι υπό έλεγχο!!

Είχαν όμως γραφτεί και σε φύλλα της εφημερίδας που εκδίδαμε με τίτλο “Επίδαυρος …. τάπητος”. Στο 4ο τεύχος/Δεκέμβρης 2017, στο άρθρο με τίτλο “Εισαγγελείς και …. Φαρισαίοι” και στο 6ο τεύχος/Αύγουστος 2018, στο άρθρο “Σχολικές Επιτροπές …… Ακόμα περιμένουμε!!!”. Άρα δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας κατηγορεί και να μας βάζει στο ίδιο τσουβάλι με αυτούς που είχαν τον πρώτο λόγο και είχαν ορκισθεί να διαφυλάξουν τα συμφέροντα του Δήμου και μόνο αυτό δεν έκαναν!!

Όταν ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, σε σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου ενημερωθήκαμε ότι δεν είχε οριστεί δικηγόρος να παρακολουθεί την υπόθεση και ότι το ποσό της υπεξαίρεσης δεν πιστοποιούνταν από έλεγχο υπερκείμενης αρχής ή ορκωτών λογιστών, αλλά από υπολογισμούς του Προέδρου!! Φυσικά έτσι δεν πας με αξιώσεις να κερδίσεις δίκη!

Ο νέος Δήμαρχος Αναστάσιος Χρόνης, όρισε δικηγόρο και ανέθεσε σε ορκωτούς λογιστές έλεγχο, για να πιστοποιηθεί η υπεξαίρεση. Όμως δεν προλάβαμε να πετύχουμε το στόχο μας, δηλαδή να αποδοθεί δικαιοσύνη, γιατί οι άνθρωποι που μας κουνούσαν το δάχτυλο στα συμβούλια και μας έψεγαν ως δικομανείς, με την εγκληματική τους αμέλεια πέρασαν ένα λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Ακόμη και η κλοπή που ομολογείται από αυτόν που την έκανε στην απολογία του, αλλά και παρουσία μας την ανέφερε ο δικηγόρος του στον Πρόεδρο του δικαστηρίου, μπορεί να μείνει ατιμώρητη!

Ας ζητήσουν συγνώμη από την τοπική κοινωνία οι πολιτικά υπεύθυνοι. Εμείς που πρωτοστατήσαμε να διαλευκανθεί η υπόθεση δε σταματάμε εδώ. Θα εξαντλήσουμε κάθε ένδικο μέσο, όχι μόνο για το αστικό κομμάτι της υπόθεσης, αλλά και για το ποινικό! Το ευχάριστο είναι ότι ο νέος Δήμαρχος, επειδή έκανε αγώνα για την ανάδειξη του σκανδάλου, κινείται στην ίδια κατεύθυνση.

Λυγουριό, 4-11-2019

Χρήστος Τσακαλιάρης
Γιώργος Κωστούρος
Βασίλης Μπιμπής

(πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Επιδαύρου,
οι οποίοι είχαν συνυπογράψει στις 14-3-2017,
την αναφορά στον κ. εισαγγελέα με τον
Τάσο Χρόνη και την Ευαγγελία Σμυρλή).
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ