ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Πως έφτασε η ΔΕΥΑ Άργους Μυκηνών να καταγγείλει την σύμβαση με τα χυμοποιεία της Αργολίδας (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:51:00 μ.μ. | | | |
Πως έφτασε η ΔΕΥΑ Άργους Μυκηνών να καταγγείλει την σύμβαση με τα χυμοποιεία της Αργολίδας (βίντεο)
Στο Άργος στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Άργους στις 23 Φεβρουαρίου συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Άργους – Μυκηνών.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης κ. Πέτρος Διολίτσης, αφού κήρυξε την έναρξη της συνεδριάσεως εισηγούμενος το θέμα 1ο θέμα της ημερησίας διατάξεως απευθυνόμενος προς τα μέλη του Δ.Σ είπε:

Στα πλαίσια της υπ’ αριθμ. 2150/9-10-2020 Σύμβασης για τη «Λειτουργία – Συντήρηση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Άργους - Ναυπλίου», που καταρτίσαμε με την ανάδοχο εταιρεία με την επωνυμία «ΔΙΑΛΥΝΑΣ ΑΕ», ανέλαβε η τελευταία και πραγματοποίησε σειρά δειγματοληψιών από τις βιομηχανίες χυμοποίησης, με τις οποίες έχουμε καταρτίσει συμβάσεις παροχέτευσης Βιομηχανικών Λυμάτων στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Άργους Ναυπλίου, ενώ παράλληλα η άνω ανάδοχος εταιρεία πραγματοποίησε διεξοδικούς ελέγχους, για την εκ μέρους τους υλοποίηση των συμβατικών τους υποχρεώσεων.

Πλέον συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από 2 έως 14-2-2021, η «ΔΥΑΛΥΝΑΣ ΑΕ» πραγματοποίησε εντατικούς και κυκλικούς ελέγχους, μέσω τυχαίων δειγματοληψιών στις συμβεβλημένες με εμάς βιομηχανίες χυμοποίησης, με σκοπό τον προσδιορισμό των ρυπαντικών παραμέτρων των εξερχόμενων υγρών αποβλήτων, από τις παραγωγικές μονάδες χυμοποίησης, σύμφωνα με τα όρια που έχουν καθοριστεί στις μεταξύ μας συμβάσεις. Μάλιστα προκειμένου να επιτευχθεί μία αντιπροσωπευτική εικόνα, η ΔΙΑΛΥΝΑΣ ΑΕ διενήργησε συνολικά 3 κυκλικές δειγματοληψίες σε 24ωρη βάση (κατ’ ελάχιστον τρία δείγματα ανά ημέρα), ανά βιομηχανία.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων για τις χημικές παραμέτρους C.O.D και B.O.D. 5, ανά βιομηχανία χυμοποίησης, αποτυπώνονται αναλυτικά στους ακόλουθους πίνακες:
Από τα ως άνω αποτελέσματα των αναλύσεων προκύπτει ότι οι παράμετροι C.O.D και B.O.D. 5, των εισερχόμενων λυμάτων και των τεσσάρων ως άνω ελεγχόμενων βιομηχανιών χυμοποίησης στην Ε.Ε.Λ. μας, ήταν άνω του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου και μάλιστα με μεγάλη απόκλιση, κατά παράβαση της παρ. 7 του άρθρου 2 των μεταξύ μας συμβάσεων. Ακολούθως, κατόπιν επισκέψεως, στις 10-2-2021, στις εγκαταστάσεις των βιομηχανιών χυμοποίησης, μεικτού κλιμακίου, απαρτιζόμενο από εμένα, υπό την ιδιότητα του προέδρου του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.Μ., του υπαλλήλου της Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.Μ., Δημητρίου Μπούτσικου και των υπαλλήλων της αναδόχου εταιρείας Μιχαήλ Βεληβασάκη και Γιάννη Όλγα, διαπιστώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις, σε σχέση με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, οι οποίες συνοψίζονται ανά βιομηχανία χυμοποίησης ως εξής:

«ALBERTA AE» Στην ως άνω βιομηχανία δεν υπάρχει εγκατεστημένο όργανο μέτρησης των ρυπαντικών παραμέτρων C.O.D και B.O.D. 5, κατά παράβαση της παρ. 1 του άρθρου 2 της μεταξύ μας σύμβασης, ενώ περαιτέρω δεν τηρείται ηλεκτρονικό αρχείο δεδομένων για τα όργανα μέτρησης που προβλέπονται, κατά παράβαση της παρ. 4 του άρθρου 2 της ίδιας ως άνω σύμβασης.

Επίσης ο υπεύθυνος της μονάδας Γεώργιος Νικολάου, αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί μας και να μας οδηγήσει στο βιολογικό του εργοστασίου και αντ’ αυτού μας οδήγησε στη θέση δειγματοληψίας από την εγκατάσταση (καταθλιπτικός αγωγός αντλιοστασίου εξόδου).

«ΑΣΠΙΣ Α.Ε.» Στην ως άνω βιομηχανία δεν υπάρχει εγκατεστημένο όργανο μέτρησης των ρυπαντικών παραμέτρων C.O.D και B.O.D. 5, κατά παράβαση της παρ. 1 του άρθρου 2 της μεταξύ μας σύμβασης, ενώ περαιτέρω δεν τηρείται ηλεκτρονικό αρχείο δεδομένων για τα όργανα μέτρησης που προβλέπονται, κατά παράβαση της παρ. 4 του άρθρου 2 της ίδιας ως άνω σύμβασης.

«ΕΑΣΑ – ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ ΑΕ» Στην ως άνω βιομηχανία δεν υπάρχει εγκατεστημένο όργανο μέτρησης των ρυπαντικών παραμέτρων C.O.D και B.O.D. 5, κατά παράβαση της παρ. 1 του άρθρου 2 της μεταξύ μας σύμβασης, ενώ περαιτέρω δεν τηρείται ηλεκτρονικό αρχείο δεδομένων για τα ΕΑΣ ΡΕΑ – ΕΣΠΕΡΙ∆ΕΣ

«ΑΦΟΙ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΕ» Στην ως άνω βιομηχανία υπάρχει εγκατεστημένο όργανο μέτρησης των ρυπαντικών παραμέτρων C.O.D και B.O.D. 5, αλλά χωρίς να είναι καλιμπραρισμένο και να λειτουργεί όπως προβλέπεται κατά παράβαση της παρ. 1 του άρθρου 2 της μεταξύ μας σύμβασης, ενώ περαιτέρω, τηρείται ηλεκτρονικό αρχείο μέτρησης μόνον της παροχής των λυμάτων και όχι των ρυπαντικών παραμέτρων C.O.D και B.O.D. 5, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο σχετικός έλεγχος των συγκεκριμένων παραμέτρων, κατά παράβαση της παρ. 4 του άρθρου 2 της ίδιας ως άνω σύμβασης.

Επειδή, οι Συμβάσεις παροχέτευσης Βιομηχανικών Λυμάτων στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Άργους Ναυπλίου, που έχουμε καταρτίσει και με τις τέσσερις ελεγχόμενες βιομηχανίες χυμοποίησης (σχετ. 1-4) είναι ενεργές, καθόσον, δυνάμει της με αριθμό 16/2021 απόφασής μας (σχετ. 5), αυτές μετετράπησαν σε αορίστου χρόνου.

Επειδή στο άρθρο 2 των μεταξύ μας συμβάσεων καθορίζονται οι υποχρεώσεις που έχουν οι βιομηχανίες χυμοποίησης, μεταξύ των οποίων είναι: α) η εγκατάσταση ηλεκτρονικών οργάνων μέτρησης των ρυπαντικών παραμέτρων C.O.D και B.O.D. 5 (παρ. 1), β)η τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου δεδομένων από το μετρητικό σταθμό του Άρθρου 2 παρ. 1 της βιομηχανίας του (παρ. 4) και γ) καθορίζονται οι ανώτατες ρυπαντικές παράμετροι στα λύματα για το C.O.D <1500mg/lt και για το B.O.D. 5 <500mg/lt (παρ. 7)

Επειδή στο άρθρο 5 των μεταξύ μας συμβάσεων, προβλέπεται η δυνατότητα στη Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.Μ., να καταγγείλει τις συμβάσεις που έχει καταρτίσει με τις βιομηχανίες χυμοποίησης, όταν αυτές παραβιάζουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, που απορρέουν από το άρθρο 2 των ιδίων ως άνω συμβάσεων. Κατόπιν τούτων, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προαναφερόμενα ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ όπως ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης απόφαση, δυνάμει της οποίας η Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.Μ., κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 5 των ενεργών μεταξύ μας συμβάσεων, να καταγγείλει τις συμβάσεις αυτές που έχει καταρτίσει και με τις τέσσερις ελεγχόμενες βιομηχανίες, καθόσον οι τελευταίες έχουν παραβιάσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, που απορρέουν από τις παρ. 1, 4, και 7 του άρθρου 2, των ιδίων ως άνω συμβάσεων.”

Στο σημείο αυτό λαμβάνοντας το λόγο το μέλος του Δ.Σ κ. Λουκάς Κούρος είπε:

“Ζητάμε να προβείτε σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να διασφαλίσετε τους όρους της σύμβασης με τα εργοστάσια που έχουν υπογράψει. Η ρύπανση του Αργολικού κόλπου είναι αδιαπραγμάτευτη. Όλα τα στοιχεία και οι μετρήσεις του φορτίου που δέχεται ο βιολογικός θα πρέπει να ελέγχονται καθημερινά ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα ρύπανσης που πρόσφατα όλοι είδαμε. Εκτός των μετρήσεων της εταιρείας με την επωνυμία «ΔΙΑΛΥΝΑΣ ΑΕ» και της «ΑΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ» και το γενικού χημείου του κράτους θα πρέπει να κάνει μετρήσεις προς αποφυγή αμφισβητήσεων και διασφάλιση των περιβαλλοντικών όρων της λειτουργίας του βιολογικού.

Κακώς επιτρέψατε τη λειτουργία όλο το προηγούμενο διάστημα χωρίς να υπάρχει εγκαταστημένο όργανο μέτρησης του ρυπαντικών παραμέτρων C.O.D και BOD5, των βιομηχανιών καθώς επίσης και ηλεκτρονικό αρχείο δεδομένων. Με την ανοχή σας αυτή είδαμε τα αποτελέσματα. Έστω και καθυστερημένα να αναλάβετε τις ευθύνες σας με βάση το νόμο. Ψηφίζουμε ναι με την προϋπόθεση ότι έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες από τον κ. Πρόεδρο και το Γενικό Διευθυντή και τα στοιχεία που προσκομίστηκαν είναι νόμιμα και έγκυρα.”

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του Δ.Σ απαντώντας στο μέλος του Δ.Σ κ. Κούρο λέγει τα κάτωθι:

“Σας υπενθυμίζω ότι με βάση τη σύμβαση που έχουμε καταρτίσει με την Ανάδοχο εταιρεία «ΔΙΑΛΥΝΑΣ ΑΕ», η τελευταία έχει αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση της Ε.Ε.Λ. Άργους Ναυπλίου, δηλαδή μεταξύ των συμβατικών της υποχρεώσεων είναι ο έλεγχος των ρυπαντικών παραμέτρων των εξερχόμενων υγρών αποβλήτων, από τις παραγωγικές μονάδες χυμοποίησης. Η ανάδοχος μας γνωστοποίησε για πρώτη φορά ότι τα προαναφερόμενα εργοστάσια χυμοποίησης στερούνταν εγκατεστημένου οργάνου μέτρησης των ρυπαντικών παραμέτρων C.O.Dκαι B.O.D. 5. και ηλεκτρονικού αρχείου δεδομένων, μόλις την 5η -2-2021, μέσω γραπτού μηνύματος που απέστειλαν στην προσωπική μου διεύθυνση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.


Αμέσως, μόλις διάβασα το μήνυμα επικοινώνησα με τον Εμμανουήλ Διαλυνά, στον οποίο έδωσα εντολή στην Ανάδοχο να προβεί σε εντατικούς ελέγχους, μέσω κυκλικών δειγματοληψιών, προκειμένου να εντοπιστεί το πρόβλημα και να επιβληθούν κυρώσεις στους παραβάτες. Επίσης αναφορικά με τις αναλύσεις των μετρήσεων από την εταιρεία «ΔΙΑΛΥΝΑΣ Α.Ε.» θα πρέπει να σας πω ότι το εργαστήριο της είναι πιστοποιημένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) και η «ΑΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ» είναι ίσως το μεγαλύτερο εργαστήριο που υπάρχει στην Ελλάδα ομοίως και αυτό πιστοποιημένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.), οπότε όπως φαντάζομαι καταλαβαίνετε δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των μετρήσεων.”

Το Διοικητικό Συμβούλιο κατόπιν των ανωτέρω και μετά από διαλογική συζήτηση, ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

1. Αποδέχεται την εισήγηση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Πέτρου Διολίτση

2. Εγκρίνει να ληφθεί απόφαση, δυνάμει της οποίας η Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.Μ., κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 5 των ενεργών μεταξύ μας συμβάσεων, να καταγγείλει τις συμβάσεις αυτές που έχει καταρτίσει και με τις τέσσερις ελεγχόμενες βιομηχανίες, καθόσον οι τελευταίες έχουν παραβιάσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, που απορρέουν από τις παρ. 1, 4, και 7 του άρθρου 2, των ιδίων ως άνω συμβάσεων.

3. Να κοινοποιηθεί η παρούσα με δικαστικό επιμελητή στις εμπλεκόμενες βιομηχανίες έτσι ώστε να λάβουν γνώση και να διακόψουν την παροχέτευση των βιομηχανικών αποβλήτων τους προς την μονάδα του βιολογικού καθαρισμού Άργους – Ναυπλίου

4. Η παρούσα να κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή και προς τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες (Εισαγγελία Ναυπλίου, Λιμενικό Σώμα, Δ/νση Περιβάλλοντος, Δ/νση Ανάπτυξης), καθώς και στο γραφείο του κ. Αντιπεριφερειάρχη για τις περαιτέρω δικές τους ενέργειες.

Δείτε παρακάτω σε βίντεο τι δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ-ΑΡΜ Πέτρος Διολίτης για το θέμα:
   
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ