ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Γιατί πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά; Τι απαντούν οι ειδικοί

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:13:00 π.μ. | | |
Γιατί πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά;  Τι απαντούν οι ειδικοί
Τι άλλαξε αυτή τη φορά και πολλαπλασιάζονται ραγδαία τα κρούσματα του ιού στα παιδιά; Πού το αποδίδουν οι επιστήμονες και τι τους ανησυχεί; Ποια είναι τα δεδομένα για ιχνηλάτηση και «λουκέτα» στα σχολεία; 

Ο κορωνοϊός είναι εδώ και οι ειδικοί απαντούν σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα μιλώντας στο newsit.gr.

Κορωνοϊός και παιδιά λοιπόν. Ποια είναι τα δεδομένα; Αρχικά πρέπει να ειπωθεί το εξής: Το ότι η ενδοσχολική μετάδοση είναι περιορισμένη, ότι τα παιδιά φέρουν χαμηλό ιϊκό φορτίο και ότι δεν κολλούν, ούτε και μεταδίδουν πολύ τον ιό ήταν η επικρατούσα άποψη στα δύο προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Όλα αυτά μέχρι που ο κορωνοϊός «επεφύλασσε» και τρίτο κύμα -που σε κάποιες χώρες ήδη είναι σε εξέλιξη- και σταδιακά ξεκίνησε να αλλάζει αυτή η θεώρηση. Ο θάνατος μιας 16χρονης με υποκείμενο νόσημα, ο 9χρονος που νοσηλεύθηκε στη ΜΕΘ του Ρίο –και ευτυχώς βγήκε σήμερα από το νοσοκομείο νικητής– αλλά και τα απανωτά κλεισίματα τμημάτων και ολόκληρων σχολικών μονάδων, άρχισαν να στρέφουν τα βλέμματα στα παιδιά, βάζοντας ξανά στο τραπέζι τη συζήτηση για το πώς συμπεριφέρονται ως φορείς αλλά και ως μεταδότες του κορωνοϊού.

Σήμερα 12/2/2021, οι σχολικές μονάδες σε πλήρη αναστολή είναι στο 0,6709% και τα τμήματα σε μερική αναστολή στο 0,3859% χωρίς όμως σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται σχολεία σε υποχρεωτική αναστολή λόγω lockdown (από τα παραπάνω ποσοστά δηλαδή είναι εκτός όλη η Αττική και η Πάτρα).

«Αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερη η διασπορά στην κοινότητα των παιδιών, από κάθε άλλη φάση του κορωνοϊού που έχουμε ζήσει στην Ελλάδα» λέει στο newsit.gr η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, και συμπληρώνει: «Ενδεχομένως πια να έχει παίξει ρόλο και να αντικατοπτρίζεται στα παιδιά η βρετανική μετάλλαξη. Την ίδια στιγμή, η μετάδοση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κατά βάση ενδοοικογενειακή. Συντελείται κυρίως στο σπίτι και όχι στο σχολείο».

Επίσης, κατά την κα Τσολιά, το lockdown του περασμένου Μαρτίου ήταν πολύ πιο αυστηρό από αυτά που ζούμε φέτος. Η κινητικότητα είναι αντικειμενικά μεγαλύτερη αλλά και τα κρούσματα πιο πολλά από κάθε άλλη φάση της πανδημίας. Τα παραπάνω καθρεφτίζονται αναπόφευκτα και στα παιδιά.

Η κα Τσολιά πάντως, σημειώνει πως για την ώρα, δεν τίθεται θέμα οριζόντιου κλεισίματος όλων των σχολείων. Η απόφαση θα παίρνεται κάθε φορά ανάλογα με τα δεδομένα που δίνει κάθε τόπος. Κάθε περιοχή που θα «κοκκινίζει» θα βλέπει και τα σχολεία της να κλείνουν.

Κορωνοϊός: «Η επιδημιολογική επιτήρηση αυτής της κοινότητας είναι λανθασμένη»


Για τον Κωνσταντίνο Νταλούκα, πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, το πρόβλημα είναι ότι δεν γίνεται σωστή ιχνηλάτηση όταν τα κρούσματα εμφανίζονται στα παιδιά αλλά ούτε και σωστή επιδημιολογική επιτήρηση αυτής της ομάδας. «Όταν νοσούν τα παιδιά ή συμμαθητές τους, δεν ελέγχονται επαρκώς οι στενές επαφές τους» λέει ο κος Νταλούκας και προσθέτει: «Είναι λάθος δηλαδή να μπαίνει καραντίνα μόνο το παιδί που είναι στενή επαφή δασκάλου ή συμμαθητή αλλά όχι οι γονείς ή τα αδέλφια του. Λάθος είναι και η εντολή να κάνει ένα παιδί τεστ –στενή επαφή συμμαθητή ή εκπαιδευτικού που κόλλησε κορωνοϊό-, μόνο αν εμφανίσει συμπτώματα. Μπορεί το παιδί να μην εμφανίζει συμπτώματα αλλά να συνεχίζει να μεταδίδει- στους γονείς του και αυτοί με τη σειρά τους στους συνάδελφους τους.

Τα παιδιά αναντίρρητα συμβάλλουν στη διασπορά, όμως ως ασυμπτωματικά, τις περισσότερες φορές δρουν ως σιωπηλοί μεταδότες. Αν δεν γίνονται πολλά τεστ σε αυτή την κοινότητα δεν μπορούμε να έχουμε και καλή εικόνα. Να πω εδώ, πως σύμφωνα με το αμερικάνικο σύστημα υγείας, το ιϊκό φορτίο τους δεν είναι χαμηλό. Σε μύτη και στόμα παραμένει το ίδιο υψηλό με αυτό των ενηλίκων».

Για τον κο Νταλούκα, τα πολλά κρούσματα σε όλη την κοινότητα αλλά και η βρετανική μετάλλαξη, φαίνονται σε αυτό που συμβαίνει τώρα στα παιδιά. Και τέλος, εν μέσω μιας πανδημίας που προχωρούσε, το άνοιγμα των σχολείων κατά τον ίδιο, με όλους τους μαθητές μέσα σε μια τάξη δεν ήταν σωστή απόφαση, μιας και οι αποστάσεις δεν τηρούνται εξ αντικειμένου.

Μαζικά κρούσματα σε παιδιά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας

Την ίδια στιγμή, έκκληση να κλείσουν οι σχολικές μονάδες στη Θάσο, απευθύνει και ο δήμαρχος του νησιού αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας, μετά τα πολλαπλά κρούσματα που δίνει τις τελευταίες ημέρες η περιοχή.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr , η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Δέσποινα Ιατρού: «Μέχρι χθες, στα 50 κρούσματα που έδωσε μέσα 4 ημέρες το νησί, τα 20 ήταν παιδιά και πολλά από τα υπόλοιπα εκπαιδευτικοί. Σήμερα προστέθηκαν άλλα 3 παιδιά. Μόνο την περασμένη Τετάρτη, σε σχολείο στο χωριό του Πρίνου, και συγκεκριμένα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, βρέθηκαν 6 μαθητές θετικοί, 3 σε κάθε σχολείο, καθώς και 1 γονέας».

Ο ιατρικός σύλλογος της Καβάλας τονίζει πως πρέπει να εξετασθεί αν σε αυτά τα κρούσματα ανιχνεύονται οι μεταλλάξεις του ιού, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ εύκολο η μετάδοση του ιού μέσα σε μια οικογένεια από τα παιδιά, όταν αυτά είναι διαφορετικής ηλικίας και φοιτούν σε διαφορετικά σχολεία.

Την ανησυχία του για τα κρούσματα σε παιδιά μας μας εξέφρασε και ο παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Γαλατά, Soleiman Brazani. Ο ίδιος ασθενεί αυτή τη στιγμή με κορονοϊό, ευτυχώς όπως λέει, με ελαφρά συμπτώματα. Όπως περιγράφει ο ίδιος: «Σε μια δειγματοληψία σε αρρώστους, παιδιά και ενήλικες, την Παρασκευή 5/2 διαπίστωσα από 7 τεστ ότι τα 6 ήταν θετικά, εκ των οποίων 4 ήταν παιδιά.

Ξεκινώντας ιχνηλάτηση στο περιβάλλον με βάση τα παραπάνω, κυρίως σε ενήλικες, σε συνολικά 17 δείγματα βρέθηκαν 10 θετικά, (ανάμεσά τους κι εγώ), εκ των οποίων 3 ήταν παιδιά. Πρόκειται για τεστ που έγιναν στο Κέντρο Υγείας Γαλατά. Στα ιδιωτικά εργαστήρια όμως, έχουν βρεθεί επίσης πολλοί θετικοί, με αρκετά παιδιά ανάμεσά τους. Aπ’ ο, τι γνωρίζω, το μικρότερο παιδί ήταν 6 μηνών. Ακόμα, 5-6 από νηπιαγωγείο, 7 σε δημοτικό, 2 σε γυμνάσιο, μερικά είναι αδέλφια. Ακόμα, 4 εκπαιδευτικοί. Έχουμε και θετικούς γονείς- 3 με 4 θετικά κρούσματα. Τα παιδιά είναι όλα είναι σε καλή κατάσταση και στα περισσότερα έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα». Σημειώνεται πως ο Γαλατάς έχει 2.600 περίπου κατοίκους.

Ο ίδιος πιστεύει πως τα κρούσματα ξεκίνησαν από τα σχολεία αλλά και την έντονη μετακίνηση ανθρώπων σε Αθήνα και Αργολίδα. «Πάντως επειδή και εγώ αναρωτιέμαι τι άλλαξε με τα παιδιά σε αυτό το κύμα της πανδημίας, έστειλα ένα mail στην καθηγήτρια παιδιατρικής κα Παπαευαγγέλου εκφράζοντας τις απορίες μου» καταλήγει ο κος Brazani.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Πηγή: newsit.gr


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ