ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τις περιοχές με αυξημένα κρούσματα

Κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τις περιοχές με αυξημένα κρούσματα
Σήμερα Παρασκευή, συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, εστιάζοντας σε περιοχές που «κοκκίνισαν» πρόσφατα, όπως η Κάλυμνος και τα Ιωάννινα. Αύξηση του ιικού φορτίου καταγράφεται επίσης σε Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο, Ηλεία, Κορινθία, Θάσο, Αργολίδα, Βοιωτία, Κεφαλονιά, Κάρπαθο και Ηράκλειο.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 1.400 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 320 διασωληνωμένους και 27 θανάτους, με την πληρότητα στις ΜΕΘ επί του παρόντος να φθάνει στο 85%. Η αύξηση των διασωληνώσεων μέσα σε δύο εβδομάδες έχει εμφανίσει αύξηση της τάξης του 28,5%.

Στη Θεσσαλονίκη, κατά 17% αυξήθηκε περαιτέρω το ιικό φορτίο στα λύματα, μετά το 70% που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον πρύτανη του Α.Π.Θ, κ. Νίκο Παπαϊωάννου, πρόκειται για ήπια αύξηση και όχι εκρηκτική, η οποία αποτυπώνεται και στις νοσηλείες, αποτελώντας, όμως, απόρροια της αύξησης του ιικού φορτίου τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Σε επιδημιολογικό συναγερμό παραμένει και η Αττική, όπου εντοπίζονται τα 687 από τα 1400 κρούσματα.

Ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών καταγράφει 176 κρούσματα, και ο Πειραιάς 143, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών σημειώθηκαν 114 νέες μολύνσεις, και στον Βόρειο Τομέα 78, εντούτοις η συζήτηση για τυχόν παράταση του lockdown θεωρείται προς το παρόν πρόωρη, καθώς τώρα αποτυπώνεται η κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα πριν από τη λήψη μέτρων.

Ανησυχία εμπνέει και η μεγάλη αύξηση στις μεταλλάξεις. Στα 764 ανήλθαν συνολικά τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη χώρα και στα 15 τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού από τη Νότια Αφρική.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, και Βοιωτίας.

Δ. Παρασκευής: Πιθανή η χρήση διπλής μάσκας σε ΜΜΜ και σουπερμάρκετ

«Ενδεχομένως στις περιστάσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα, η τήρηση της φυσικής απόστασης και υπάρχει συγχρωτισμός όπως για παράδειγμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα σούπερ μάρκετ, τότε ενδεχομένως να γίνει σύσταση για διπλή χρήση της μάσκας. Να τονίσω ότι δεν είναι κάτι κάτι που έχει αποφασιστεί, αλλά είναι κάτι που συζητιέται και θα γίνουν οι συστάσεις και ανακοινώσεις σύντομα» είπε στην ΕΡΤ ο αναπλ. καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Δημήτρης Παρασκευής

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ