ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας: Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές έχει στόχο τον αποκλεισμό χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας: Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές έχει στόχο τον αποκλεισμό χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης, έφερε σε διαβούλευση και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, το νέο νομοσχέδιο για την λειτουργία των υπαίθριων λαϊκών αγορών. Ένα νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά την κατάσταση και έχει σαν στόχο τον αποκλεισμό χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών από το υπαίθριο εμπόριο.

Είναι τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης, που φέρνει το ν/σ εν μέσω πανδημίας ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Δηλαδή, σε μια περίοδο που οι λαϊκές αγορές υπολειτουργούν λόγω των μέτρων για την πανδημία έχοντας πλήξει στο έπακρο το εισόδημα των αγροτών και πωλητών λαϊκών αγορών.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει:

1. Η διαχείριση των λαϊκών αγορών να δοθεί σε ιδιώτες (ΣΔΙΤ). Έτσι ένα μεγάλο ποσό που μαζεύεται από τις υπέρογκες εισφορές που πληρώνουν οι πωλητές και οι έμποροι λαϊκών αγορών, θα δοθούν μπιρ παρά.

2. Επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές με το 5% (αρχικά) των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς. Έτσι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, για την είσοδο των μεγαλεμπόρων.

3. Κάθε 3 χρόνια θα βγαίνουν στο σφυρί οι θέσεις στον πλειστηριασμό, με κριτήρια όχι κοινωνικά όπως τώρα αλλά με όποιος δώσει τα περισσότερα, δηλαδή οι μεγαλέμποροι και τα σουπερ μάρκετ.

4. Κατάργηση των επιτροπών λαϊκών αγορών, εξαίρεση των εκπροσώπων των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.

Γίνεται σαφές ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις να κάνουν κουμάντο στις λαϊκές αγορές, να τις ελέγχουν έχοντας ταυτόχρονα τους μεγαλύτερους και κεντρικούς πάγκους. Αυτό σημαίνει το πέταγμα από τις λαϊκές αγορές χιλιάδων μικρών αγροτών που διαθέτουν την μικρή παραγωγή τους σε αυτές. Την ίδια στιγμή, τα λαϊκά νοικοκυριά θα εφοδιάζονται αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας αγροτικά προϊόντα.

Είναι γελασμένη η κυβέρνηση ότι με τις όποιες υποχωρήσεις που κάνει, θα υπάρχει συναίνεση.

Είναι ένα κατάπτυστο νομοσχέδιο,

για τους βιοπαλαιστές παραγωγούς

και για τις λαϊκές οικογένειες-καταναλωτές!

Απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του!

Συνάδελφοι,

Τα όποια κακώς κείμενα υπάρχουν σήμερα στις λαϊκές αγορές, δεν μπορούν να μας βρίσκουν σύμφωνους. Είναι μεγάλες οι ευθύνες αυτόν που έβαλαν πλάτη σε αυτή την κατάσταση και λειτουργούσαν για ίδιο όφελος κόντρα στην θέληση χιλιάδων πωλητών λαϊκών αγορών που ζητάει ισοτιμία, ισοκατανομή. Αυτό δεν αναιρεί όμως ότι το ν/σ είναι αντιδραστικό και πρέπει τώρα να αποσυρθεί.

Καλούμε τους συνάδελφους αγρότες και πωλητές να πάρουν θέση στον αγώνα, και στον τόπο τους και εκεί που πάνε λαϊκή, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και μια σειρά από μέτρα στήριξης -από το κράτος- για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός μας.

Παλεύουμε οργανωμένα για τα δικαιώματα και τη δουλειά μας διεκδικώντας:

· Επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

· Άμεση αναπλήρωση του χαμένου μας εισοδήματος για κάθε μέρα που δεν λειτουργούν οι αγορές με ευθύνη του κράτους.

· Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

· Κατάργηση ΕΝΦΙΑ Μείωση των έμμεσων φόρων. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες. Φθηνό αγροτικό ρεύμα. Κατάργηση ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια.

· Συμψηφισμός των οφειλών από ασφάλιστρα, με τις εκάστοτε αποζημιώσεις. Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια.

· Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

· Να λειτουργήσουν οι Λαϊκές με όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία της υγείας των καταναλωτών και των πωλητών με ευθύνη του κράτους.

· Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ