ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης στην ιστορική σειρά του ΟΡΕΝ "...και εγένετο Ελλάς" (βίντεο)

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης στην ιστορική σειρά του ΟΡΕΝ "...και εγένετο Ελλάς"
Οι Εθνοσυνελεύσεις, τα Συντάγματα της Ελλάδας και το κατά πόσο εφαρμόστηκαν, αλλά και οι εμφύλιοι πόλεμοι, που ταλαιπώρησαν τη χώρα, θα απασχολήσουν το νέο επεισόδιο της μεγάλης αφιερωματικής σειρά του OPEN, «…και εγένετο Ελλάς» την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα.

Στην εκπομπή μιλάει ο Προκόπης Παυλόπουλος, πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος αναλύει εκτενώς τα Συντάγματα της χώρας και υποστηρίζει ότι οι Έλληνες είχαν πάντα την τάση να έχουν μία αβασίλευτη δημοκρατία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του πως εάν δεν είχαμε κάνει το λάθος να δολοφονήσουμε τον Ιωάννη Καποδίστρια θα είχαμε τελείως διαφορετική πορεία με Προεδρική Δημοκρατία χωρίς βασιλιά.

Ακόμα, η Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μιλάει για τις Εθνοσυνελεύσεις του αγώνα. Ποια από τις Εθνοσυνελεύσεις ήταν η πιο σημαντική; Όπως πάντα δίνει το κλίμα της εποχής και περιγράφει άγνωστες στιγμές που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην Ιστορία .

Η εκπομπή ταξιδεύει μέχρι την Ερμιόνη, όπου και συναντά την Τίνα Αντωνοπούλου, Φιλόλογο και Πρόεδρο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης. Η κυρία Αντωνοπούλου μιλά στους συνεργάτες της εκπομπής μέσα από το σπίτι όπου έγινε μέρος των εργασιών της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας και εξιστορεί τις σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν, περιγράφει σημαντικές στιγμές από τις συζητήσεις που έγιναν και μιλά και για τα σημαντικά πρόσωπα που βρέθηκαν εκεί(Θ. Κολοκοτρώνης, Κίτσος Τζαβέλλας, Νικηταράς κ.α). Επίσης, αναφέρεται σε ένα άγνωστο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και πως αντέδρασε ο στρατηγός όταν είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι είχε δολοφονηθεί.

Τέλος, στην εκπομπή μιλάει ο Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ ο οποίος αναλύει λεπτομερώς τα συντάγματα της Ελλάδας.

Την αφιερωματική εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Σαρρής. Μαζί του στο στούντιο, οι ιστορικοί Γιώργος Θεοδωρίδης και Νίκος Ζέρβας.

Έρευνα-Αρχισυνταξία : Κλοντιάν Γκιουζέλης

Διεύθυνση Παραγωγής: Χρήστος Γλυμής

Σκηνοθέτης: Αντώνης Περούλης

Δείτε το τρέιλερ:

www.tvopen.gr/200xronia

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ