ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Πρόταση βιβλίου από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας: «Ιστορία, μια καλή τέχνη» με κείμενα αφιερωμένα στον Γ. Β. Δερτιλή

Πρόταση βοβλίου από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας: «Ιστορία, μια καλή τέχνη», με κείμενα αφιερωμένα στον Γ. Β. Δερτιλή
«Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας», αλλά όχι μόνον τα λόγια μας. Είναι και τα έργα μας. Με τη δική σας στήριξη, με την έμπρακτη από μέρους σας αναγνώριση – για μια ακόμη φορά – της ευρύτερης προσπάθειας του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας, κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο «Ιστορία, μια καλή τέχνη», με κείμενα αφιερωμένα στον Γ. Β. Δερτιλή, από τις Εκδόσεις Ασίνη.

Το βιβλίο έχει στο κέντρο του έναν σημαντικό άνθρωπο, έναν διακεκριμένο κοινωνικό επιστήμονα: τον καθηγητή Γ. Β. Δερτιλή. Μεταφορικά θα μπορούσαμε να αναπαραστήσουμε τον τόμο με μία κλεψύδρα. Επιχειρεί να αναδείξει τα λόγια και τα έργα που επηρέασαν τον τιμώμενο. Κυρίως όμως επιχειρεί να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους εκείνος επέδρασε και επιδρά πάνω στην ιστορική σκέψη της εποχής του.

Οι αφιερωματικές μελέτες που συγκεντρώθηκαν καλύπτουν ένα εκτενές φάσμα από τις επιστημονικές αναζητήσεις του τιμώμενου. Με αφετηρίες τον δικό του ευρύ κύκλο ενδιαφερόντων και το πολυσχιδές έργο του, οι συντελεστές του τόμου επιχειρούν να «συνομιλήσουν» μαζί του και να αναδείξουν όψεις της εκτεταμένης συμβολής του στην επιστήμη της Ιστορίας, αυτής της «καλής τέχνης», όπως ο ίδιος την έχει αποκαλέσει.

Ανεξάρτητα από τη μορφή που πήρε κατά το παρελθόν η συνεργασία όλων των συντελεστών του τόμου με τον Γ. Β. Δερτιλή, κοινή συνισταμένη αποτελεί το «ευ ζην», αυτό που οι συνοδοιπόροι, συνεργάτες και μαθητές κερδίζουν από τους δασκάλους τους. Ο Γ. Β. Δερτιλής ανήκει στη χορεία των δασκάλων που έχουν προσφέρει όχι μόνο την επιστημονική γνώση αλλά και εκείνο το ήθος που πηγάζει από την ουσιαστική εμβάθυνση στις ανθρώπινες καταστάσεις. Με εγκυρότητα, με κριτική προσέγγιση των πηγών και συνδυάζοντας τη λεπτή, ενίοτε καβαφική στις ρίζες της, ειρωνεία, ο Γ. Β. Δερτιλής έχει συμβάλει στην καλλιέργεια της εθνικής αυτογνωσίας ως ιστορικός αλλά και ως πολίτης. Αυτός ο τόμος δεν του χαρίζεται, του οφείλεται.

Ιστορία, μια καλή τέχνη
Κείμενα αφιερωμένα στον Γ. Β. Δερτιλή
Επιμέλεια: Παναγιώτης Κιμουρτζής, Άννα Μανδυλαρά, Νικόλαος Μπουμπάρης
Εκδόσεις Ασίνη, Αθήνα, 2021.
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
Σελίδες: 288.
ISBN: 978-618-5346-24-9
Τιμή: 25 ευρώ (με ΦΠΑ)
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ