ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Ναύπλιο: Η "πανσέληνος του χιονιού" - Η τελευταία του χειμώνα (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:10:00 μ.μ. | |
Η "πανσέληνος του χιονιού", η τελευταία του χειμώνα, ολόφωτη πάνω από το Ναύπλιο (βίντεο)
Μεγαλύτερη και πιο φωτεινή από ότι συνήθως ανέτειλε η σημερινή υπερπανσέληνος της 27ης Φεβρουαρίου, καθώς συμπίπτει με την κοντινότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη.

Ένα γεμάτο φεγγάρι πλημμύρισε με φως τον ουρανό του Ναυπλίου σηματοδοτώντας το τέλος του χειμώνα. Πρόκειται για την τελευταία πανσέληνο του χειμώνα, την ονομαζόμενη “Πανσέληνο του χιονιού”.
Τι είναι η υπερπανσέληνος;

Η Σελήνη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή.

Η μέση απόσταση Γης – Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.
Χάρη στην ιδιαίτερη λάμψη της όταν απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης, η πανσέληνος που συμπίπτει με το περίγειο χαρακτηρίζεται «υπερ-Σελήνη» ή «supermoon», μη επιστημονικός όρος που καθιέρωσε το 1979 ο αστρολόγος Ρίτσαρντ Νόλε.

Γιατί ονομάζεται «πανσέληνος του χιονιού»;

Η “Πανσέληνος του Χιονιού”, το γεμάτο φεγγάρι του Φλεβάρη, ονομάζεται έτσι, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης που κατά κανόνα εμφανίζεται αυτόν τον μήνα και πήρε το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής.
Στο παρελθόν, ονομαζόταν και «Πανσέληνος της Πείνας», γιατί το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου, καθώς και «Πανσέληνος της Αρκούδας», γιατί τα ζώα αυτά έβγαιναν εκείνες τις ημέρες αναζητώντας φαγητό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ