Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021

Ζωντανή μετάδοση από τη Ν.Κίο Αργολίδας του εσπερινού της εορτής της Υπαπαντής (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:38:00 μ.μ. |

Ζωντανή μετάδοση από τη Ν.Κίο Αργολίδας του  εσπερινού της εορτής της Υπαπαντής (βίντεο)
Παρακολουθήστε παρακάτω σε ζωντανή σύνδεση από το στούντιο του π. Ηλία Γάτσιου στην Νέα Κίο Αργολίδας την Ακολουθία του εσπερινού της Υπαπαντής του κυρίου.
Σε ένα αυτοσχέδιο στούντιο ,με όλα τα ηχητικά συστήματα ,στη Νέα Κίο Αργολίδας ,δύο Ιερείς από τη Μητρόπολη Αργολίδας συνεχίζουν να τελούν τις Ιερές ακολουθίες ,εσπερινού , παράκληση στην Παναγία και του αποδείπνου. 
Πρόκειται για τους Ιερείς πρωτοπρεσβύτερο π. Δημοσθένη Γάτσιο και π. Ηλία Γάτσιο , εφημέριοι και οι δύο στους Ιερούς ναούς Αγίας Ειρήνης και Θεομάνας της Νέας Κίου του Δήμου Άργους Μυκηνών, μιας προσφυγικής κωμόπολης με όλους τους κατοίκους να έχουν καταγωγή από την Κίο της Μικράς Ασίας απόγονοι προσφύγων και οι ίδιοι. Πατέρας και γιος ξεκίνησαν με αυτό το πρωτότυπο τρόπο να τελούν τις ακολουθίες από τον περασμένο Μάρτη τότε που ξεκίνησε το πρώτο lockdown που επέφερε στην Ελληνική επικράτεια ο covid-19.Ο πατήρ Ηλίας ,με γνώσεις στην ηχοληψία και τους υπολογιστές κατάφερε να φτιάξει στην οικία τους ένα στούντιο με όλα τα εξαρτήματα που χρειάζονταν για να βγαίνουν μέσω διαδικτύου και να τελούν τρεις φορές την εβδομάδα τις ακολουθίες. Το εγχείρημα αυτό έγινε γρήγορα γνωστό από πιστούς στην Αργολίδα αλλά ακόμα και από διάφορα μέρη της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού. Σε ρόλο ενός σύγχρονου παραγωγού ραδιοφώνου ,οι δύο Ιερείς τελούσαν σχεδόν καθημερινά τον εσπερινό από το χώρο τους προσφέροντας με ασφάλεια στο κόσμο μέσω του διαδικτύου τις ακολουθίες που δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν στην εκκλησία.

Οι εκκλησίες άνοιξαν και πάλι αλλά οι Ιερείς ,λόγω της'' ζήτησης'' από τους ακροατές τους συνεχίζουν να τελούν τις ιερές ακολουθίες από το στούντιο της Αργολίδας.

Εξάλλου όπως οι ίδιοι σκέφτονται, θα αξιοποιήσουν το πόνημα αυτό και θα συνεχίσουν με κάθε τρόπο την τέλεση των Ιερών ακολουθιών διαδικτυακά τις βραδινές ώρες για να μπορούν να τις παρακολουθούν όσοι δεν μπορούν να παραβρεθούν στην εκκλησία δια ζώσης.

Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού

Το γεγονός αυτό εξιστορεί ο ευαγγελιστής Λουκάς στο κεφάλαιο Β', στ. 22-35. Συνέβη σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού Ιησού. 


Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, η Παρθένος Μαρία, αφού συμπλήρωσε το χρόνο καθαρισμού από τον τοκετό, πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ, για να εκτελεσθεί η τυπική αφιέρωση του βρέφους στο Θεό κατά το «πάν άρσεν διανοίγον μήτραν (δηλαδή πρωτότοκο) άγιον τω Κυρίω κληθήσεται» και για να προσφέρουν θυσία, που αποτελούνταν από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια. Κατά τη μετάβαση αυτή, δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του ο υπερήλικας Συμεών (βλέπε 3 Φεβρουαρίου).
Αυτό το γεγονός αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός δεν ήλθε να καταργήσει τον Μωσαϊκό νόμο, όπως ισχυρίζονταν οι υποκριτές Φαρισαίοι και Γραμματείς, αλλά να τον συμπληρώσει, να τον τελειοποιήσει.Κατά την ολονυκτία της Υπαπαντής στην Κωνσταντινούπολη, οι βασιλείς συνήθιζαν να παρευρίσκονται στο Ναό των Βλαχερνών. Η συνήθεια αυτή εξακολούθησε μέχρι τέλους της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ