ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ Ναυπλίου: Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:15:00 π.μ. | | | |
ΣΥΡΙΖΑ Ναυπλίου: Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», που περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, που έχει προκαλέσει ήδη πολλές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα συνολικά.

Ενδεικτικά Βασικά σημεία:

- Μετά το νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίστηκε η Εθνική Αρχή της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ένα υπερ-όργανο που ελέγχει το σύνολο της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα (τη χρηματοδότηση, την αξιολόγηση ,κτλ.), έρχεται το νέο νομοσχέδιο με ρυθμίσεις που αφορούν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και την τριτοβάθμια.

- Σαρωτικές αλλαγές έρχονται και στο Λύκειο καθώς, με απόλυτο αιφνιδιασμό , σε περίοδο κρίσης και πανδημίας ,εισάγεται ένα νέο εξεταστικό σύστημα και από φέτος επανέρχεται η αποτυχημένη Τράπεζα Θεμάτων .

- Επίσης αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα, αυξάνεται ο μέσος όρος προαγωγής/απόλυσης, μειώνονται οι ομάδες προσανατολισμού στη Γ' Λυκείου , αναμορφώνεται το σύστημα εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εισάγοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) της εκάστοτε σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης. Πλέον για την εισαγωγή στα ΑΕΙ λαμβάνεται υπόψη και η ΕΒΕ, πέρα από το συνολικό αριθμό μορίων που συγκεντρώνει κάθε υποψήφιος στα 4 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου.

- Το απολυτήριο απαξιώνεται πλήρως, όπως και η παιδαγωγική διάσταση του σχολείου.

- Πρακτικά η κυβέρνηση θέτει μια σειρά από περιορισμούς στην πρόσβαση των μαθητών/τριων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εξωθεί περίπου 20.000 υποψήφιους στα ιδιωτικά κολέγια. Το ιδεολόγημα της «αριστείας» καταρρέει ,καθώς η πρόσβαση στα κολέγια δεν προϋποθέτει βάση εισαγωγής, παρά μόνο δυνατότητα καταβολής διδάκτρων.

- Η ρύθμιση δημιουργεί σχολές και τμήματα 2 ταχυτήτων. Στην πρώτη φάση θα ξεκαθαρίζει η «αφρόκρεμα» των σχολών και η δεύτερη φάση θα αφορά σε ό,τι περίσσεψε, για όσους περίσσεψαν.

- Η νέα αυτή κατανομή των υποψηφίων θα δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα κυρίως στα περιφερειακά πανεπιστήμια, ενώ αναμένεται να αξιοποιηθεί στις μετέπειτα αξιολογήσεις και χρηματοδοτήσεις. Τμήματα και σχολές της δεύτερης κατηγορίας θα κλείσουν.

- Η κυβέρνηση στοχεύει στην ένταση του ανταγωνισμού τόσο μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, όσο και μεταξύ των δημόσιων ιδρυμάτων, τα οποία, για να επιβιώσουν ,θα πρέπει να «προσαρμοστούν» και να πειθαρχήσουν στις απαιτήσεις της αγοράς και τις κυβερνητικές πολιτικές που ξεκλειδώνουν τη χρηματοδότηση και τη ζήτηση από τους φοιτητές.

- Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση μισεί τα δημόσια Πανεπιστήμια και τα δυσφημεί ως «άντρα βίας και ανομίας». Έτσι υλοποιεί τον πόθο των απανταχού συντηρητικών: λιγότεροι και πιο συστημικά επιλεγμένοι νέοι και νέες στα Πανεπιστήμια.

- Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά σε ένα επικίνδυνο για τη Δημοκρατία, τις Ακαδημαϊκές Ελευθερίες και την Πανεπιστημιακή Αυτοτέλεια βήμα, σε μια ανιστόρητη επιλογή: την αναβίωση του Σπουδαστικού της Ασφάλειας. Στήνει νέα «1969» στον 21ο αιώνα.

- Η κυβέρνηση ιδρύει το ψηφιακό Σπουδαστικό της Ασφάλειας και τη θέση των χαφιέδων καταλαμβάνουν τα ψηφιακά εργαλεία μαζικής επιτήρησης και εξατομικευμένου ελέγχου.

- Το 80% των ποινών παρατείνουν τις σπουδές των φοιτητών που τιμωρούνται στοχεύοντας είτε στον οριστικό αποκλεισμό τους από την απόκτηση πτυχίου ή στην απευθείας διαγραφή τους.

- Καθιερώνεται ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε συνθήκες μακρόχρονης κοινωνικής κρίσης, με σημαντικό μερίδιο των φοιτητών που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα, για να αντιμετωπίσουν τα έξοδα , και για φοιτητές ΑΜΕΑ. Ορίζεται με σαφήνεια ότι σε περίπτωση που δεν εφαρμόζονται αυτά από τα πανεπιστήμια, αυτό λαμβάνεται υπόψη κατά την ετήσια τακτική επιχορήγησή τους. Καθιερώνεται έτσι το ανώτατο όριο φοίτησης: για 4ετή σχολή: ν + 2 , για 5ετή και 6ετή σχολή: ν + 3 .

- Όμως, το κύριο πρόβλημα των πανεπιστημίων, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές, είναι η μειωμένη χρηματοδότηση και η υποστελέχωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει το «μια πρόσληψη καθηγητή για κάθε αποχώρηση», μετά τον ακαδημαϊκό αποδεκατισμό επί μνημονίων. Η ΝΔ δεν εφάρμοσε το νόμο, αλλά τώρα θυσιάζει 20 και 30 εκ. € το χρόνο για να πληρώνει 1.000+ ειδικούς φρουρούς. Μας πηγαίνουν μισό αιώνα πίσω.

Είναι υπόθεση κάθε προοδευτικού πολίτη η συμβολή στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας, η συμμετοχή στη δημοκρατική οργάνωση μαζικών και πολύμορφων κινητοποιήσεων – με όλους τους όρους που επιβάλλει η προστασία της Δημόσιας Υγείας.


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΥΓΕΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ